Sporturi   •   Tenis   •   ROLAND GARROS

Corespondență din Paris » Greutatea unui an: cum s-a transformat Simona Halep de la precedentul Roland Garros

Simona Halep schimbă terenul pentru turul al II-lea: azi va evolua pe ”Lenglen”

Articol de Luminiţa Paul   —  miercuri, 27 mai 2015

În 2014, deși era numărul 4 mondial, Simona Halep n-a primit mare atenție la Roland Garros. Lucrurile diferă sensibil acum, cînd românca e așteptată cu încredere să ajungă în fazele avansate ale turneului. De fani, de foști mari jucători, de presa internațională.

E dimineață și, în drum spre complexul Roland Garros, cumpăr l'Equipe-ul. Pe prima pagină, cei șase francezi, trei fete și trei băieți, care trecuseră luni de primul tur.

La metrou însă, văzîndu-mă cu ziarul, doi tineri cu rucsacuri voluminoase rostesc un nume care nu se regăsește în ediția de ieri. "Simona Halep!", spune unul, zîmbind. Celălalt îl susține și încing o discuție despre șansele la titlu ale româncei.

Sînt catalani, au venit pentru cîteva zile, e prima lor vizită la Roland Garros. Aduc vorba de reverul lui Halep, exclamațiile au nota aceea de admirație care provoacă un fior de mîndrie. Ca și cum e și meritul tău, numai pentru faptul că veniți din aceeași țară. De fapt, nu e, însă, cumva, nu te poți abține.


Era nevoie de dovezi

Acum un an, aproape nimeni n-ar fi crezut într-o călătorie atît de lungă a româncei pe tabloul de la Roland Garros. Deși era favorită numărul 4, deși venea după finala de la Madrid. Deși iubește, dorește surprizele, lumea se întoarce mereu la reperele fixe, nu la cele mobile, volatile.

Nu e vorba aici doar de publicul larg, care legitimează uneori mai ușor o figură nouă. Ci de specialiști, de oamenii cu experiență în domeniu, cei care pot formula păreri solide. Ei au avut nevoie de dovezi grele, contondente înainte de a-i oferi lui Halep statutul de astăzi.

Interes progresiv


Prima conferință de presă de la Paris 2014 a fost susținută în fața cîtorva ziariști. Mai mulți britanici, pentru că în turul următor o întîlnea pe Heather Watson, aceiași care au revenit și la următoare întîlnire, pentru a culege impresii după meci.

Pe măsură ce turneul a progresat și Simona o dată cu el, tur după tur, interesul a crescut, însă ușor, ca atunci cînd arunci mărgele într-un pahar cu apă. Nivelul crește, dar marginile sînt în siguranță.

În plus, mereu era vorba și despre adversară: lumea dorea să afle ceva despre viitoarea întîlnire cu Sloane Stephens, spre exemplu, dar și despre deznodămîntul ei. La fel în cazul duelurilor care au urmat, cu Kuznețova și Petkovic.

Apăruse, de asemenea, o circumstanță nouă: la un moment dat, Simona rămăsese cel mai înalt cap de serie încă în concurs, după eliminarea primelor 3, Serena Williams, Li Na și Agnieszka Radwanska. Ipostază întîmpinată cu oarecare mirare.

Abia atunci însă mai multe voci pertinente din universul tenisului au rostit numele ei cu accentul corect, de posibilă pretendentă la titlu.

Finala a propulsat-o

După calificarea în finală, sala de presă a lăsat puține scaune neocupate, însă, în mod curios, în ziua dinaintea ultimului act, ziariștii internaționali au solicitat o întîlnire doar cu Maria Șarapova, nu și cu Halep. Abia după meciul care a încheiat turneul a fost plină sala.

Probabil însă că afluența a fost determinată și de calitatea finalei, de intensitatea ei, de suspansul menținut pînă la 4-4 în decisiv. În cazul unui meci plat, cum au fost atîtea finale feminine de Mare Șlem în ultimii ani, mai mult ca sigur că interesul ar fi fost scăzut spre inexistent.

Acum, 12 luni mai tîrziu, situația s-a schimbat net. A început, de fapt, să se schimbe încă de anul trecut. Wimbledon-ul a fost primul turneu de Mare Șlem la care Simona a avut conferință de preview, înaintea debutului meciurilor. La US Open, unde deja era numărul 2 mondial și favorită 2, de asemenea.

Beneficiind de atenție din partea WTA, care a implicat-o în diverse acțiuni de promovare, așa cum se întîmplă cu jucătoarele de top, dar legitimîndu-și poziția prin rezultate, așa a ajuns românca la statutul de astăzi.

Poziție legitimată prin titluri

Sînt 70 de  săptămîni de cînd e în Top 10 și 60 de săptămîni de cînd e în Top 5. O constanță consolidată de cele 5 titluri cucerite în ultimii doi ani, două în 2014, trei deja în 2015, între care primul de categorie Premier Mandatory, la Indian Wells. O constanță consolidată de cele 29 de meciuri cîștigate în 2015, față de 6 înfrîngeri, asta înainte de Roland Garros.

De aceea, anul acesta e altceva. Chris Evert propune un trio de favorite la trofeu, din care îi e greu să aleagă un singur nume, Serena, Maria, Simona. Are aceeași cotă la pariuri ca deținătoarea titlului, Șarapova.

Presa de peste tot o tratează cu mai multă grijă și atenție. Halep însăși se simte mai puternică, fizic și mental, decît anul trecut. Spune însă că vrea să uite ce a fost anul trecut, să privească ediția de față ca pe o noutate, ceva ce trebuie luat de la zero și tratat ca atare.

De aceea, duminică, după primul meci cîștigat la Paris 2015, la conferința de presă a fost mai multă lume decît în 2014. Întrebările mai multe și mai nuanțate. De aceea, fanii de peste tot îi pronunță numele în discuții în care e vorba despre titluri, cupe, favoriți. Și, indiferent ce se va întîmpla cu românca, indiferent cum vor evolua rezultatele ei, atenția se va păstra. Pe un termen oarecare, rămîne de văzut, e un bun cîștigat.

Astăzi, contra lui Lucici

Simona Halep o întîlnește astăzi, pe Arena Suzanne Lenglen, în al treilea meci programat acolo, pe Mirjana Lucici-Baroni. Cea care o elimina pe româncă anul trecut, în turul al treilea de la US Open, cu 7-6 (6), 6-2.

O amintire deloc plăcută, pe care însă românca va căuta să o izoleze într-un colț cît mai îndepărtat al minții. Ea a spus că a fost aproape complet blocată în acea întîlnire, cu brațul crispat, dar și că adversara a jucat foarte bine, în special cu lovitura de dreapta.

"Acum însă mă simt mult mai bine, am șansa mea, e un alt meci, altă zi, voi vorbi cu echipa mea și voi vedea cum trebuie să joc", a spus Halep duminică, după victoria din primul tur asupra Evgheniei Rodina.

"Față de anul trecut, sînt mai puternică. Mental, dar și fizic, am un corp mai puternic. Jocul meu s-a îmbunătățit, serviciul în primul rînd. Am multă încredere în jocul meu, dar de fiecare dată e vorba de meciul respectiv, de adversara pe care o am" Simona Halep

"Nu vreau să mă gîndesc că dacă am făcut finală anul trecut, trebuie să fac și anul acesta. Toată lumea joacă bine, luptă să cîștige multe meciuri. Și eu sînt o jucătoare normală, vreau să cîștig cît mai multe meciuri, să fiu concentrată, să-mi țin mintea direcționată pe meciul pe care trebuie să-l joc rînd pe rînd, să fiu mai bine de la o zi la alta"

Simona Halep

"Simona joacă mai bine ca anul trecut, intră mai mult în teren acum. Anticipează mai bine loviturile adversarelor, întîlnește mingea mai repede, returnează mai agresiv. De asemenea, și-a îmbunățit serviciul, dar asta nu înseamnă că nu o să mai comită și duble greșeli sau o greșeală nefortață din cînd în cînd"

Virginia Ruzici

5.300.000 $a cîștigat Simona Halep între Roland Garros 2014 și Roland Garros 2015

56-15este raportul dintre victoriile și înfrîngerile Simonei Halep între Roland Garros 2014 și Roland Garros 2015

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.