Liga 1

VIDEO Cum le plăteşte fotbalul pe toate! » FC Brașov și Gaz Metan au retrogradat împreună după o remiză, 0-0

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Thursday 28th of May 2015 12:00

Anul trecut, tot în ultima etapă, un egal strategic între Gaz şi Braşov le salva pe ambele de la retrogradare în detrimentul Timişoarei, acum, ca o ironie teribilă, tot o remiză le-a trimis pe amîndouă în Liga a 2-a.

Fotbalul e un sport care a fost inventat pentru ca două echipe să producă o luptă sportivă, care să creeze un spectacol şi pentru public. Fotbalul nostru, dar nu numai al nostru, s-a abătut atît de des de la această regulă, mai ales în anii Cooperativei, încît privim în ziua de azi aproape fiecare meci cu suspiciune. Oare ne-am îmbolnăvim iremediabil şi vedem peste tot numai blaturi?

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Strategii de Cooperativă cu portarii

Probabil că orice spectator sau telespectator care a privit ieri unul sau ambele meciuri în care s-a jucat retrogradarea şi-a spus că e ceva în neregulă. Că e o strategie la mijloc. Şi e posibil chiar să fi fost. Petrolul a jucat la Chiajna fix cum a făcut-o şi la Tg. Mureş, adică unii dintre jucători ar fi vrut să cîştige, alţii ar fi vrut parcă să piardă.

Sub Tîmpa, tertipurile de tip Romică Paşcu, cu o schimbare a portarului inventată din senin înainte de startul reprizei secunde pentru a face în aşa fel încît meciul să se termine după cel de la Chiajna, au fost anulate de văicărelile penibile ale lui Matache.

Repriză secundă formidabilă

Totuşi, s-a jucat şi fotbal adevărat, n-au fost numai strategii ieftine. Braşovul şi Gaz Metan au produs o a doua repriză spectaculoasă, plină de suspans. Llullaku a şters bara, cu un şut de la 30 de metri (52), după care, auzind că Petrolul conduce, Braşovul a avut o zvîcnire la ocaziile lui Aganovici (55) şi Ţîră (60).

Ultimul sfert de oră a fost chiar apoteotic. Deşi aflase că sînt retrogradaţi indiferent dacă pierd sau cîştigă, Braşovul a continuat să joace, iar Zlomislici a lovit bara (81).

Şi cînd toţi cei de pe stadion sau de la TV se aşteptau ca stegarii să se dea la o parte, pentru a ajuta Gazul, fiindcă, nu-i aşa?, în România vedem numai blaturi şi iarăşi blaturi, s-au trezit cu două lucruri atipice: Braşovul chiar nu s-a predat, iar spectatorii au început să-l înjure pe cel care chiar a retrogradat cu bună ştiinţă echipa, patronul Ioan Neculaie.

Ruşinos au rămas! Demne au plecat!

S-a terminat 0-0, cu aproape 6 minute de prelungiri parcă fără sfîrşit şi fără aer. Şi uite aşa, fotbalul e cel care face dreptate pînă la urmă. Vă mai amintiţi de ultima etapă a campionatului trecut? Gaz şi Braşov se întîlneau la Mediaş şi un egal le salva pe amîndouă.

L-au şi produs în ceea ce a fost un simulacru de meci, iar Timişoara, retrogradată din cauza acelui scor, pleca în liga a doua şi striga: "E o ruşine ce a fost la Mediaş". Acum, n-a fost deloc o ruşine ce s-a întîmplat sub Tîmpa, dar ambele echipe pleacă de mînă la matineu.

Pentru că fotbalul le plăteşte pe toate. Mai devreme sau mai tîrziu. Şi e foarte bine că se întîmplă aşa. Ca să continuăm să-l iubim, nu doar să-l suspicionăm şi să-l denigrăm.

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.