Sporturi   •   Atletism   •   RECORD FALS

Cît a durat bucuria recordului naţional la ştafeta masculină de 4x100 m: "Am bănuit că nu e în regulă ceva!"

Articol de Mirela Neag   —  vineri, 29 mai 2015

Liderul echipei, Cătălin Cîmpeanu, a descris cursa de la Piteşti, de la Internaţionalele României, în care se înregistrase "recordul".

Ştafeta României a fost cronometrată cu un timp incredibil de 38,22 de secunde, ce-i urca pe "tricolori" în topul mondial al sezonului, alături de americani şi jamaicani.

După cîteva momente de uluială, oficialii FRA şi-au dat seama că ceva a fost în neregulă cu cronometrul. Era un timp aproape ireal. Recordul, în aceste condiţii, nu a fost omologat.

- Cătălin, ce ai simţit cînd ai terminat finala de 4x100 metri şi ai văzut timpul pe tabela de marcaj?

- Iniţial, m-am bucurat. Toţi ne-am bucurat pentru că era un timp extraordinar. Apoi am început să bănuiesc că nu e în regulă ceva. Nu puteam alerga atît de bine în condiţiile în care pe pistă nu s-a aflat cea mai bună echipă. Nu am fost toţi titularii.


- Ce vrei să spui?

- În componenţa ştafetei s-a aflat un junior, care l-a înlocuit pe Alexandru Codreanu, accidentat înainte cu o săptămînă.

- Juniorul este Petre Rezmiveș, cel mai mic dintre voi. Cîţi ani are?

- Cred că abia a împlinit 17 ani.

- Şi cît timp a durat bucuria recordului naţional?

- Cît timp am apucat să ne fotografiem cu tabela de marcaj. Apoi a venit la noi Titi Mihail, directorul lotului olimpic, care s-a aflat în timpul cursei în partea cealaltă a pistei, şi ne-a spus că nu e în regulă ceva cu cronometrul. Din păcate, la concurs nu s-a făcut şi cronometrare manuală, care să o verifice pe cea electronică...

"Putem doborî recordul national!"


- Atît Titi Mihail, cît şi preşedintele federaţiei, Ion Sandu, au declarat Gazetei Sporturilor că voi puteţi să doborîţi recordul naţional, puteţi alerga sub 39,47 de secunde. Chiar 38,80 de secunde.

- Şi noi simţim acest lucru şi asta ne-am şi propus în acest sezon. Vom încerca acest lucru la Cupa Europei pe echipe, din Grecia, din 20-21 iunie.

- La individual cum stai? Vei repeta performanţa de anul trecut, cînd ai alergat finala europeană de 100 metri? Şi apoi ai fost la un pas să alergi cu Usain Bolt, cînd ai fost invitat de el la Zurich. A intervenit accidentarea jamaicanului...

- Eu îmi văd de treabă. Obiectivul meu imediat este să realizez baremul de calificare la Mondialele de la Beijing. Sînt pregătit, mă simt excelent, trebuie doar să mă pun pe linie.

- Care este diferenţa între a alerga o ştafetă de 4x100 metri şi o cursă de 100 metri?

- Cele două probe nici nu se compară. Este vorba de adrenalină.

- Adică?

- Nu ai aceleaşi emoţii. Cînd alergi 100 metri eşti foarte încărcat de adrenalină. La ştafetă eşti mai relaxat pentru că nu eşti singur. Ai lîngă tine trei parteneri.

Nu toţi aleargă 100 de metri

- Tu ai alergat la Piteşti ultimul schimb. De obicei, cel mai rapid din echipă aleargă ultimul. Este mai greu finalul?

- Schimburile doi şi patru sînt cele mai grele, şi aici sînt plasaţi cei mai buni din echipă.

- De ce sînt acestea mai grele?

- Pentru că sînt mai lungi.

- Spui că nu toţi aleargă cîte 100 metri fiecare?!

- Nu. Primul schimb aleargă 80 de metri, al doilea parcurge 120 de metri, al treilea aleargă 90-95 de metri, iar ultimul 105 poate 110 metri. Depinde de locul în care se produce schimbul ştafetei. Ultimul poate şi trebuie să recupereze ceea ce au pierdut ceilalţi.

Mezinul Rezmires

Din echipa de ştafetă 4x100 metri, care la Piteşti a fost înregistrată că a doborît recordul naţional,  a făcut parte şi juniorul Petre Rezmiveş. Alergătorul în vîrstă de 17 ani, legitimat la LPS Baia Mare, a ajuns în echipă din cauza accidentării titularului Alexandru Codreanu.

Toţi cei patru din ştafetă au alergat la Internaţionalele României şi în finala de 100 metri, care a fost cîştigată de jamaicanul Barnes Winston Anthony  (10,38 secunde). Cîmpeanu a terminat al 2-lea, Rezmiveş, al 5-lea, fiind urmat de colegii săi din ştafetă, Doru Teofilescu şi Ioan Piţigoi.

Timpii înregistraţi în cursa de 100 m, la Piteşti, de componenţii ştafetei

Cătălin Cîmpeanu (30 ani) 10,45
Petre Rezmiveș (17 ani) 10,96
Doru Teofilescu (27 ani) 10,99
Ioan Piţigoi (20 ani) 11,00

10,28secunde este recordul personal al lui Cătălin Cîmpeanu pe distanţa de 100 m

9,58de secunde este recordul mondial deţinut de jamaicanul Usain Bolt

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.