Baschet

Regele şi cel care nu se teme de el » Confruntare de zile mari între LeBron James şi Stephen Curry în finala NBA

Articol de Oana Duşmănescu  —  duminică, 31 mai 2015

Finala NBA dintre Cleveland Cavaliers şi Golden State Warriors va însemna duelul dintre LeBron James şi Stephen Curry, o confruntare care are şanse să pună bazele unei alte legende din baschetul profesionist

Echipa Golden State Warriors a devenit campioana ai Conferinţei de Vest, după ce au trecut de Houston Rockets, cu scorul general 4-1. Californienii nu au mai fost într-o finală NBA de 40 de sezoane, atunci cînd au luat şi ultimul lor titlu.

Cleveland însă se mîndreşte cu cea dintîi finală din istoria de 45 de ani a clubului. Întoarcerea acasă a fiului drag al oraşului, LeBron James, a fost cel mai bun lucru care li se putea întîmpla Cavalerilor. În finala Conferinţei de Est, ei au rezolvat repede problema împotriva baschetbaliştilor de la Atlanta Hawks, 4-0 la general. Şi speranţele la titlul din 2015.

James ştie cum e să fii campion în cel mai puternic campionat al lumii. Pînă acum are două inele strălucitoare, ambele cucerite alături de Miami Heat, în anii 2012 şi 2013. Mutarea din 2010 a lui LeBron la Miami fusese primită cu dezaprobare de fani, care l-au acuzat pe jucător că se duce acolo doar pentru a-şi trece în palmares un titlu, pentru că avea coechipieri care îl puteau susţine în realizarea acestui vis.

Nu mai vor să fie Losertown

Revenirea la echipa unde şi-a început cariera în liga mare, în 2003, a dat roadele scontate, ba chiar mai mult decît atît. Cel mai bun jucător de baschet al lumii, serios, organizat şi dedicat, a contribuit din plin la visul oraşului. Un oraş, care, din lipsa evenimentelor sportive cîştigate, este supranumit Losertown.

De partea cealaltă, Warriors îl au printre ei pe Curry, MVP-ul sezonului regulat. Curry este cu 3 ani mai tînăr decît James - 27 faţă de 30 şi a jucat la aceeaşi echipă din 2009 pînă în prezent. "De ce nu noi?", a urlat Curry în faţa mulţimii fericite de suporteri. "Aşteptăm asta de 40 de ani. Cred că a venit momentul nostru".

Trei puncte pentru Iisus

Stephen Curry este o persoană profund credincioasă şi, la fiecare reuşită de trei puncte, îi mulţumeşte lui Iisus Hristos. Poartă pe tricou acelaşi număr, 30, pe care îl purta şi tatăl lui, Dell Curry, fost jucător în NBA. Stephen mai are un frate, Seth, care joacă tot baschet, şi o soră, Sydel, voleibalistă. Este căsătorit cu Ayesha Alexander şi au împreună o fetiţă, Riley.

Locul 3 la avere

LeBron James a fost, în anul 2014, pe poziţia a treia în topul Forbes al celor mai bine plătiţi sportivi din lume, după boxerul Floyd Mayweather şi fotbalistul Cristiano Ronaldo. Soţie îi este Savanna Brinson, fosta lui iubită din liceu, cu care trei copii - LeBron Jr, Bryce Maximus şi Zhuri. Este implicat în diverse activităţi caritabile şi, ca şi Curry, este cunoscut drept un tip modest, inteligent şi simpatic.

72.300.000 de dolaria cîştigat în 2014 James, atît din salariu, cît şi din contracte de publicitate

Programul celor 7 meciuri ale finalei

4 iunie Warriors-Cavaliers
7 iunie Warriors-Cavaliers
9 iunie Cavaliers-Warriors
11 iunie Cavaliers-Warriors
14 iunie Warriors-Cavaliers
16 iunie Cavaliers-Warriors
19 iunie Warriors-Cavaliers

LeBron James
- născut pe 30 decembrie 1984, la Akron, Ohio
- 2,03 metri, 113 kilograme
- liceu - St. Vincent-St. Mary, Akron, Ohio
- selectat în NBA în 2003, prima opţiune
- echipe: 2003-2010 Cleveland Cavaliers, 2010-2014 Miami Heat, 2014–prezent Cleveland Cavaliers
- dublu campion NBA, 2012 şi 2013, dublu campion olimpic cu echipa SUA în 2008 şi 2012, bronz olimpic în 2004

Stephen Curry
- născut pe 14 martie 1988, Akron, Ohio
- 1,91 metri, 86 kilograme
- liceu - Charlotte Christian, Charlotte, North Carolina
- colegiu - Davidson (2006-2009)
- selectat în NBA în 2009, cea de-a 7-a opţiune
- echipă: 2009-prezent Golden State Warriors

"Nu sînt tipul care să se sperie de perspectiva eşecului. Îmi place să îmi asum riscuri, să trag la coş în ultima secundă
Stephen Curry, Golden State Warriors

"Să fii superstar înseamnă că ţi-ai atins potenţialul maxim, iar eu nu cred că mi-am atins potenţialul maxim, nici ca simplu jucător, nici ca lider pe teren
Stephen Curry, Golden State Warriors

"Habar nu am cît sînt de înalt sau cîte kilograme am. Nu vreau să-mi ştie nimeni identitatea. Sînt un supererou. Spuneţi-mi Omul Baschet"
LeBron James, Cleveland Cavaliers

"În fiecare seară dau sută la sută pe teren. Şi dacă nu reuşesc să dau cît mi-am propus, mă supăr foarte tare pe mine"
LeBron James, Cleveland Cavaliers

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.