Ciclistul spaniol al echipei Tinkoff-Saxo, Alberto Contador, a cîștigat Turul Italiei 2015, după 3 săptămîni în care a controlat autoritar Corsa Rosa. E primul pas al provocării pe care și-a autoimpus-o: dubla Turul Italiei/Turul Franței în același an!
Contador, 32 de ani, este la al doilea triumf în primul dintre cele 3 Mari Tururi ale anului, după ce s-a mai impus în Turul Italiei și în 2008. El Pistolero a cîștigat și tricoul roz din 2011, dar a fost descalificat după ce a testat pozitiv cu clenbuterol.
Alberto Contador, care nu a cîștigat nici o etapă, i-a devansat pe rutierii formației Astana, italianul Fabio Aru, cu un minut și 53 de secunde, și pe spaniolul Mikel Landa, care a venit trei minute și cinci secunde.
Acesta este al șaptelea succes într-un Mare Tur pentru Contador, după ce a mai cîștigat Turul Italiei în 2008, Turul Franței, în 2007 și 2009, și Turul Spaniei în 2008, 2012 și 2014. Contador a devenit abia al doilea om din istorie, după francezul Bernard Hinault, care cîștigă toate cele 3 Mari Tururi de cel puțin două ori în carieră.
Primii români din istorie care termină un Mare Tur
În ultima etapă a Il Giro, purtată pe 178 de kilometri între Torino și Milano, s-a impus Iljo Keisse (Etixx-QuickStep).
Românii Serghei Țvetcov (Androni Giocattoli) și Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) au încheiat pe locurile 139, respectiv 150 din 163 de rutieri care au rezistat la trei săptămîni grele.
Țvetcov a devenit cel mai bine clasat român din istoria unui Mare Tur, deși a ajuns la Milano la o diferență cumulată de 5 ore, 35 de minute și 3 secunde. Sprinterul Edi Grosu a avut un ecart de 5 ore, 54 de minute și 43 de secunde față de Contador.
Pînă în acest an, singurii români de care se știa că ar fi participat într-un Mare Tur au fost George Hapciuc, Virgil Marmocea, Nicolae Tapu și Constantin Tudose, cei care au reprezentat pentru cîteva etape echipa României în Turul Franței 1936.
{{text}}