Volei

Performanță sau discriminare în sport? O regulă de la juniori e interpretată diferit » CNCD: "Restricție!". Sportul: "Protecție!"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Wednesday, 03 June 2015

Un scandal de la volei, despre care Gazeta Sporturilor relatează azi pe larg în ediția tipărită, a relansat o discuție foarte mare despre restricțiile pe care sportul le stabilește.

Norma FR Volei de a folosi o jucătoare de gabarit şi minimum trei de vîrsta categoriei la junioare a fost considerată discriminatorie în unanimitate şi sancţionată contravenţional de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Decizia a venit în urma unei petiții semnate de Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I.

Cele trei mari direcţii criticate în petiţie au fost:
1. Folosirea unei jucătoare de gabarit, minim 1,78 m;
2. Introducerea în teren, concomitent, a minimum trei jucătoare de vîrsta categoriei şi nu mai tinere;
3. Deosebiri între desfăşurarea competiţiei la masculin şi feminin, tema discuţiei fiind diferenţierea între sexe.

În replică, Federațiile de Volei și de Handbal susțin că nu e vorba despre nici o discriminare, ci de măsuri care sprijină performanța:

- "Aceste criterii votate în Adunarea Generală ajută, sînt propice dezvoltării voleiului de performanță, pentru că nu e un sport de masă", e răspunsul FR Volei.

- "Și noi avem asemenea măsuri care să-i protejeze pe micuții handbaliști.  Un jucător care nu a împlinit 16 ani nu poate evolua la seniori. În plus, la fiecare categorie de vîrstă există  limite şi reguli speciale", a precizat Remus Drăgănescu, fost secretar general al FRH.

Citește în ediția tipărită a Gazetei, acum disponibilă la chioșcuri și pe platforma digitală - AICI, mai multe amănunte și reacții din acest scandal care a stîrnit discuții aprinse în lumea sportului de la noi.

Tu ce crezi? Cine are dreptate în acest conflict? CNCD și contestatarii sau Federațiile și cei care aprobă regulile?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.