Tenis

Cel mai dificil adversar » România va întîlni Cehia în primul tur al Grupei Mondiale din Fed Cup

Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru   —  joi, 04 iunie 2015

Echipa Petrei Kvitova a cîștigat trofeul în 2011, 2012 și 2014 și este liderul clasamentului ITF.

Ieri, la prînz, în muzeul Roland Garros, cînd parizienii încă mai savurau croissantul și cafeaua, a fost decisă adversara României din primul tur al Grupei Mondiale.

"Vinovată" de repartizarea României lîngă Cehia este Casey Dellaqua, care a extras mingea în interiorul căreia era bilețelul pe care scria România. La tragerea la sorți au asistat Alina Tecșor Cercel, căpitanul nejucător, și Adrian Marcu, antrenorul Andreei Mitu.

Cehia este cel mai bine cotat, dar şi cel mai bine clasat adversar pe care-l putea întîlni echipa tricoloră. "În Grupa Mondială sînt cele mai bune echipe din lume, nivelul fiind unul foarte ridicat. Adversara noastră este o echipă cu experiență, campioana en titre și finalistă a actualei ediții. Nu va fi ușor, dar ne vom mobiliza ca de fiecare dată și vom crea momente magice pe teren și pentru România", a spus Alina Tecșor Cercel.


Partea plină a paharului este că întîlnirea din 6-7 februarie se va disputa în România. "Mă așteptam la un adversar foarte puternic. Mă bucur că vom juca acasă. Avem avantajul de a ne alege suprafața. Nu contează în ce oraș vom juca, m-am simțit bine și la Galați, și la București", a spus Irina Begu.

Dacă România revine în Grupa Mondială după o pauză de 24 de ani, Cehia e o prezență constantă între primele echipe ale lumii. Din 2008 e între primele opt echipe fără să dispute vreun baraj de menținere. De atunci a cîștigat de trei ori trofeul.

Din cele 9 jucătoare aflate în Top 100, Cehia poate alcătui oricînd o echipă redutabilă. În 2015, în primul tur, Petra Kvitova și Lucie Safarova nu au făcut deplasarea în Canada. Pliskova, Smitkova, Allerova și Hradecka au cîștigat cu 4-0.

"Ar fi bine să fie pe zgură"


Alexandra Dulgheru, cea care a adus două puncte în barajul pentru Grupa Mondială cu Canada, a spus că nu erau prea multe opțiuni favorabile la tragerea la sorți. "E bine însă că jucăm acasă cu o astfel de echipă. Publicul ne va ajuta cu siguranță. Ar fi bine să fie pe zgură pentru că este o suprafață care nu le convine lor", a spus Piti.

Și George Cosac s-a gîndit că suprafața roșie le-ar putea ajuta pe tricolore, dar a spus că se va consulta cu toate fetele înainte de a lua o decizie.  Întîlnirea dintre Cehia și Canada vine în săptămîna imediat următoare Australian Open-ului, o competiție care se joacă pe hard.

Unde se joacă?

De fiecare dată cînd trebuie să găzduiască o întîlnire de Fed Cup sau de Davis Cup în luna februarie, România are probleme. Pentru că trebuie să se dispute indoor, iar sălile care să corespundă cerințelor se numără pe degetele de la o mînă. Sala care va găzdui întîlnirea trebuie să fie într-un oraș cu aeroport și care să aibă destule hoteluri pentru cazare. Capacitatea trebuie să fie de minimum 4.000 de locuri. Clujul, Bucureștiul sau Sibiul ar putea fi printre orașele candidate să organizeze această confruntare.

"E echipa pe care ne-o doream cel mai puțin. Are cinci jucătoare în Top 100 și multă clasă. Va fi foarte dificil, dar va trebui să facem față situației"

Petr Pala, căpitanul nejucător al Cehiei

Cehia - 9 jucătoare în Top 100

Petra Kvitova 4 WTA
Karolina Pliskova 12 WTA
Lucie Safarova 13 WTA
Barbora Strycova 23 WTA
Lucie Hradecka 61 WTA
Tereza Smitkova 65 WTA
Katerina Simiakova 68 WTA
Klara Koukalova 77 WTA
Denisa Allertova 88 WTA

România - 5 jucătoare în Top 100

Simona Halep 3 WTA
Irina Begu 30 WTA
Alexandra Dulgheru 51 WTA
Monica Niculescu 67 WTA
Andreea Mitu 100 WTA
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.