Handbal

Revederea campioanelor » Echipa care a cîștigat în 1995 primul titlu mondial de tineret se întîlnește la Cluj

Articol de Marian Ursescu  —  Friday 12th of June 2015 12:00

Acum 20 de ani, în Brazilia, "naționala" sub 20 de ani a României cîștiga titlul mondial. Atunci s-a născut generația de aur a handbalului feminin românesc.

Povestea generației de aur a handbalului românesc a început imediat după Revoluție, în 1990. Atunci au avut loc primele selecții la lotul național ale jucătoarelor care aveau să fie cunoscute în întreaga lume.

Jucătoare precum Steluța Lazăr Luca, Narcisa Lecușanu, Carmen Amariei, Alina Dobrin, Ildiko Kerekes Barbu au fost apoi ani la rînd nucleul de bază al "naționalei" de senioare.

La un pas să nu se prezinte

"Tricolorele" au ajuns la Mondialul de la Aracaju (Brazilia), în septembrie 1995, în ultima clipă. "Federația nu avea bani pentru biletele de avion. Era o sumă foarte mare la vremea aceea. Și atunci era criză la federație. Noroc că Oltchim a făcut o sponsorizare și a cumpărat biletele", și-au amintit oamenii de handbal. România a fost singura echipă care nu a fost prezentă la festivitatea de deschidere!

Turneu în forță, 7 victorii, o înfrîngere

Pregătite de Dinu Cojocaru și Ioan Băban, "tricolorele" au avut un parcurs aproape perfect. Au învins în grupe China, Olanda și Macedonia, dar au pierdut în fața Coreii de Sud. A urmat apoi turul de forță al unei generații senzaționale, care au depășit pe drum puteri ale handbalului mondial precum Norvegia, în semifinale, 31-23, și Danemarca, în finală, 28-24!

Generația 1975-1976 avea să fie cunoscută drept cea mai bună generație a handbalului românesc, alături de cea din 1979-1980. A fost prima și singura generație, de pînă acum, care a promovat in corpore la senioare, toate cele 15 jucătoare prezente în Brazilia îmbrăcînd și tricoul primei reprezentative!

62 de goluria marcat Steluța Lazăr Luca în Brazilia, interul dreapta fiind golgeterul competiției, dar și MVP-ul ei

Lotul echipei României campioană mondială

  • Ildiko Kerekes Barbu, Olimpia Vereș, Stăncuța Ghionea Guiu - portari
  • Alina Dobrin, Magdalena Urdea, Irina Neagu - extreme
    Luminița Stroe - pivot
  • Steluța Lazăr Luca, Narcisa Lecușanu, Simona Țuțuianu Gogîrlă, Cristina Mihai, Carmen Nițescu, Carmen Amariei, Roxana Berilă, Elena Iorgu Moise - linia de 9 metri
  • Antrenori: Constantin Cojocaru, Ioan Băban
  • Masor: Nicolae Mătăsaru
  • Șeful delegației, antrenor federal: Remus Drăgănescu

Rezultatele României la turneul brazilian

Grupă România-China 32-21
Grupă România-Olanda 21-17
Grupă România-Coreea de Sud 19-25
Grupă România-Macedonia 38-18
optimi de finală România-Cehia 18-13
sferturi de finală România-Ucraina 27-20
semifinale România-Norvegia 31-23
finala România-Danemarca 28-24
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.