Echipa masculină de sabie a ocupat ieri locul 4 la Europenele de la Montreux, fiind învinsă în finala mică de Ungaria cu 45-31.
Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu și Ciprian Gălățanu au luptat ieri pentru a urca pe podiumul european. Lucru pe care nu l-au reușit de cînd sînt în această formulă. Și-au început ziua cu o victorie în fața Turciei cu 45-30.
Așa și-au cîștigat dreptul de a lupta în "sferturi" contra Rusiei. O echipă care în ultimii zece ani a cucerit de patru ori aurul la Europene și tot de patru ori la Mondiale.
Tinerii lui Mihai Covaliu i-au înfruntat și învins pe mult mai experimentații Iakimenko, Kovalev, Reșetnikov și pe mai tînărul Ibragimov. România a luat conducerea din partea a doua întîlnirii și nu mai cedat-o pînă la final.
Sabrerii români s-au impus cu 45-40. S-au calificat în semifinale, acolo unde au dat peste Italia, campioană europeană de cinci ori în ultimii zece ani și lider mondial. România a cedat cu 32-45.
În finala mică, Ungaria a stat între români și medalia de bronz. Cu Aron Szilagyi în echipă, campion olimpic și european en titre, formația din țara vecină a pornit mai lent. După patru înfruntări, România conducea cu 20-13.
Însă de acolo, sabrerii tricolori parcă au intrat într-o gaură neagră. Szatmari, Decsi și Szilagyi au venit peste ei și au întors partida în care s-au impus cu 45-31. O revanșă pe care o așteptau din 2013, atunci cînd Dolniceanu, Badea, Gălățanu și Teodosiu i-au învins la Mondialele de pe teren propriu în optimi de finală.
Atunci, sabrerii cucereau argintul, singura medalie a acestei echipe la competițiile majore.
Nu merg la Rio cu echipa
Conform rotației care există la scrimă la Jocurile Olimpice, două dintre probele pe echipe sînt scoase din program la fiecare ediție. La JO de la Rio acestea sînt sabie masculin și floretă feminin. Astfel că Dolniceanu, Badea, Teodosiu sau Gălățanu nu pot participa decît la individual.
Se ia în calcul clasamentul mondial dintre 3 aprilie 2015 și 4 aprilie 2016. Primii 14 din ierarhia mondială, cu un maximum de 2 sabreri pentru o țară, sînt calificați direct. Apoi următorii 8, cu un maximum de 1 pentru o țară și de 2 pe zonă olimpică.
Apoi următoarele zece locuri sînt ocupate de cîștigătorii concursurilor preolimpice, 4 din Europa, 3 din Asia, 2 din America și 1 din Africa. La acestea pot participa doar țări care nu au sabreri deja calificați după criteriile de mai sus.
{{text}}