Nationala

3 povești cu Angelo Niculescu » Cum a ajuns la națională, scandalul cu Dobrin și de ce nu i-a plăcut tiki taka Barcelonei

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 20 iunie 2015

Angelo Niculescu a decedat astăzi la vîrsta de 93 de ani. Acesta a fost unul dintre marii tehnicieni din istoria fotbalului românesc, cu performanțe importante pe banca lui Dinamo și a naționalei României.

GSP.RO vă prezintă 3 povești cu fostul selecționer:

I-a fost teamă să refuze naționala

Niculescu a preluat naționala în 1967, înlocuindu-l pe Ilie Oană, după o decizie a Partidului Comunist: ”Echipa naţională era condusă de Gică Popescu, președinte, Ilie Oană, antrenor și Ștefan Kovacs, secund. Au fost învinși cu 7-1 în Elveția, iar conducătorii de partid i-au debarcat și au adus o echipă nouă. Am fost propus eu, însă mi-a fost teamă să accept la început, pentru că știam ce măsuri dure se iau în cazul unui eșec. Nu puteam să refuz, riscam să fiu debarcat și eu”.

De ce n-a jucat dobrin la cm 1970

Într-un interviu pentru revista Historia, Niculescu a dezvăluit de ce Nicolae Dobrin nu a jucat la turneul final din Mexic. ”El venise să se distreze şi să se simtă bine. Pleca noaptea din cantonament împreună cu Rică Răducanu şi veneau dimineaţa. Odată i-am aşteptat în paturile lor, eu şi secundul, ca să nu ne mai poată minţi. Şeful delegaţiei a vrut să-i trimitem acasă, dar m-am opus, pentru că ne făceam de rîs. Dobrin se uita mereu la englezi. Ăia mai beau câte o bere, mai stăteau la o terasă, dar erau campioni mondiali. Noi ce eram? Nişte anonimi", a povestit Niculescu.

Nu-i plăcea tiki taka

Recunoscut drept inventatorul tiki taka, Angelo Niculescu nu era un fan al jocului Barcelona și a explicat de ce stilul catalanilor e diferit față de cel pe care îl inventase el: ”Stilul lor presupune frînarea jocului spre ofensivă, transformarea jocului din activ în pasiv. La mine era altceva. Exista colaborare între compartimente. Aveam extreme, interi şi fundaşi cu capacităţi la construcţie. Fundaşii puteau deveni extreme, sau chiar atacanţi. În general, jucătorii erau mult mai polivalenţi. Cei de astăzi consumă din timpul spectatorului. Pe vremuri, o pasă înapoi era o jignire”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.