Tenis

Corespondenţă din Londra » Simona Halep a vorbit despre perioada rea pe care o traversează: "Mă simt agitată, nu pot să închei un meci"

Cu capul plecat. Simona Halep părăsește terenul 1 de la Wimbledon după cea mai dureroasă înfrîngere a sa de cînd e în topul mondial: 7-5, 4-6, 3-6 cu numărul 106 WTA, Jana Cepelova (Slovacia) // Foto: Getty Images

Articol de Roxana Fleşeru  —  Thursday 2nd of July 2015 12:00

Corespondenta de la specialistul GSP Roxana Fleșeru, singurul ziarist român acreditat la Wimbledon

Simona Halep spune că e dificil să joci la un nivel înalt multă vreme la rînd și că trebuie să înfrunte mai bine stresul, presiunea. ”Am însă puterea să revin, cred în jocul meu”.

De un an şi jumătate, Simona Halep trăieşte într-o altă lume a tenisiului. E în high life, o lume strălucitoare, dar care te pune în fiecare minut sub o lupă prin care foarte mulţi privesc. Fiecare mişcare care nu corespunde e analizată, fiecare înfrîngere e încadrată într-un tipar.

Dovadă că Simona Halep şi-a făcut un nume în tenisul mondial este că la conferinţa de presă de după meciul cu Jana Cepelova, ziarişti de tenis cu renume de la prestigioase publicaţii au venit să discute cu românca. La Wimbledon, atunci cînd ajungi în sala de conferinţe înseamnă că eşti important. Discuţiile sînt moderate de un angajat al All England Club. El e cel care dă cuvîntul fiecăruia.

La cea a Simonei a fost un domn sobru, care probabil a prins-o pe Virginia Wade în activitate. După numeroasele întrebări în engleză, Simona a răspuns şi celor în română.

- Simona, toată lumea vorbeşte despre faptul că eşti în criză, tu cum te-ai evalua în acest moment?
- Stau un pic mai prost cu emoţionalul, am avut nişte meciuri mai grele, însă jocul îmi merge bine, îl simt. Am făcut lucrurile pe care trebuia să le fac şi acum e bine.

- Atunci de unde vin aceste probleme?
- Asta cred că se întreabă toţi oamenii. Dacă aş şti, ar fi bine. Dar mă simt agitată, nu pot să închei un meci. E greu să joci la un nivel înalt o perioadă lungă de timp. E foarte greu. Trebuie să învăţ cum să fac faţă stresului, presiunii de a evolua bine în turneele de Mare Şlem, după ce am reuşit performanţe.

- Ai spus după Roland Garros că acesta nu e jocul tău, că nu eşti tu pe teren, acum te-ai regăsit, chiar dacă ai pierdut în primul tur?
- Da, am făcut ce a trebuit, joc un tenis bun, cred în el şi dacă mă voi antrena şi voi fi mai solidă ştiu că se va întîmpla să vină şi victoriile. Viaţa nu-ţi oferă numai momente plăcute, în tenis urci şi cobori. Iar acum am o perioadă mai grea.

- Ai mai avut o perioadă asemănătoare şi anul trecut, în partea a doua a anului, şi apoi ai învins-o pe Serena şi ai ajuns în finală la Turneul Campioanelor.
- Da. Eu cred că am puterea necesară să revin. Am încredere că pot să fac acest lucru, dar nu mai vreau să folosesc acest cuvînt, revenire. Vreau să pot să intru pe teren doar ca să joc tenis şi nimic mai mult.

- Cum te refaci după o astfel de dezamăgire? Pentru că bănuiesc că eşti dezamăgită...
- Da, sînt dezamăgită. După ce termin şi cu dublul, o să încerc să mă relaxez puţin. O să văd unde o să aleg să-mi petrec vacanţa, pentru că am nevoie, apoi o să iau nişte decizii şi după vom vedea ce se întîmplă.

"Românii pun mare presiune pe mine!"

Simona Halep simte că, în țară, toți conaționalii săi se așteaptă ca ea să ajungă mereu să joace numai finale sau să cîștige turnee. Simte presiunea enormă, dar și reacțiile negative de după insuccese.

"E dificil să mă întorc acum în țară. Dar nu-mi mai pasă ce spun oamenii despre mine. E treaba lor dacă spun lucruri urîte, eu ştiu ce fac şi cît de mult muncesc în fiecare zi. Aşa că nu trebuie să explic nimănui ce fac. Joc pentru mine, pentru ţară, pentru că acolo locuiesc. Am fost foarte surprinsă de reacţiile din ultimele săptămîni ale oamenilor din România, dar sînt obişnuită acum să aud lucruri rele despre mine. Nu mai e o problemă. Am un scop în viaţă şi acela se leagă de tenis, aşa că o să muncesc în continuare să-l ating", a declarat Halep.

Între trei și şase

Eliminarea încă din primul tur o poate scoate pe Simona din Top 3 mondial. Ea poate fi întrecută de Kvitova, Wozniacki, Safarova sau Ivanovici. Simona a pierdut toate punctele acumulate anul trecut, cînd a ajuns pînă în semifinale, şi are acum 5.151. Ca să o întreacă, Petra trebuie să mai cîştige două meciuri, Caroline trebuie să ajungă în sferturi de finală, Ana trebuie să cîştige titlul, iar pentru Lucie e valabilă aceeaşi condiţie. Cum nu pot cîştiga amîndouă trofeul, dacă una dintre ele o va face, aceea o va întrece pe Simona.

Cifrele unei eliminări:

  • 32-8 e bilanțul victorii-înfrîngeri pentru Halep în 2015
  • 84 de ași a reușit Halep în acest sezon, dar și 138 de duble greșeli
  • 248 de mingi de break a înfruntat în 2015, salvînd 52% din ele
  • 70,4% din cele 402 game-uri de serviciu jucate au fost cîștigate de Simona
  • 383 de șanse de break a avut românca anul acesta, convertind 50,1% din ele
  • 8.796.734 de dolari a cîștigat Simona Halep în carieră, dintre care 2.237.326 anul acesta
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.