Campionate

Willem V Blat?! » Echipa olandeză e bănuită a fi aranjat cinci meciuri. Doi foști jucători din Liga 1 implicați

Ibrahim Kargbo (prim-plan), într-un duel cu Luis Suarez, la 0-4 cu Ajax la Amsterdam, în octombrie 2009

Articol de Theodor Jumătate  —  Sunday 5th of July 2015 12:00

Potrivit cotidianului batav De Volkskrant, jucătorul-cheie a fost Ibrahim Kargbo, din Sierra Leone. Acesta, acum în vîrstă de 33 de ani, ar fi ținut legătura prin e-mail cu un compatriot implicat în mafia pariurilor. Veloso (ex-CFR Cluj) și Zijler (fost la U Cluj) sînt bănuiţi că ar fi participat şi ei la aranjamente.

Ianuarie 2015. De Volkskrant tulbura Olanda cu scandalul blaturilor. Ibrahim Kargbo, fundaș din Sierra Leone, era capul răutăților, după e-mailurile descoperite de jurnalul batav.

Africanul, 4 ani sub contract la Willem II Tilburg (2006-2010), ar fi acceptat să joace împotriva echipei sale pentru a face jocurile mafiei pariurilor. Și ar fi convins și cîțiva coechipieri să participe la blaturi, "pentru că e imposibil să truchezi meciurile de unul singur", potrivit federației din Țara Lalelelor, care a declanșat imediat o anchetă.

100.000 €primea Kargbo pentru fiecare aranjament; și colegii implicați aveau aceeași recompensă

Eșecuri programate

La acea vreme, era vorba de două partide din Eredivisie. Ambele din 2009-2010, ambele pierdute de Willem în deplasare:

  • 0-4 cu Ajax (17 octombrie 2009) - s-ar fi mizat pe eșec la minimum trei goluri diferență, pariorii cîștigînd un milion de euro; Kargbo, integralist; în minutul 80, Veloso (Willem) a forțat al doilea "galben", fiind eliminat la 0-2!
  • 0-1 cu Feyenoord (19 decembrie 2009) - Willem ar fi trebuit să piardă la două goluri, dar cei care plănuiau blatul nu și-au atins scopul. Din nou, Kargbo, titular. Și, iarăși, brazilianul Veloso a fost în prim-plan, fiind schimbat în minutul 26, după o gafă la golul advers.

"Nu mi-am dat seama de ceva necurat"

Antrenorul lui Willem era atunci Alfons Groenendijk. Fostul director tehnic al lui U Cluj, al cărui nume n-a fost pomenit nici o clipă de presa olandeză în acest caz, susține în ziarul Omroep Brabant că n-a simțit cum a fost trădat de cîțiva dintre propriii fotbaliști: "Nu mi-am dat seama de ceva necurat. Cînd încerci totul pentru a rezista în Eredivisie și apoi auzi astfel de lucruri, e normal să fii speriat. Am avut mereu încredere în băieți".

"Dacă există dovezi, e-mailuri, cine sînt eu să spun că nu s-a petrecut nimic? Afirm doar că nu am simțit nimic anormal la jucători. Dacă s-au făcut aranjamente în toată Europa, de ce n-ar fi și în Olanda?
Alfons Groenendijk, antrenor Willem 2009-2010

"Niciodată n-aș lua bani murdari"

În același timp, Arno Vermeulen, șef fotbal la postul TV NOS, îl acuza pe Veloso pentru eliminarea cu Ajax: "Așa procedezi la blaturi. De altfel, el a fost chemat de Groenendijk la marginea terenului. Nu pentru că era accidentat, ci fiindcă juca slab".

Brazilianul, doi ani la CFR Cluj (2010-2012), amenința în ianuarie că va da în judecată De Volkskrant: "Sînt nevinovat o mie la sută. N-am făcut nimic, de ce să mă apăr? Imaginea mi-a fost grav afectată pentru întreaga carieră. De ce să iau bani? Am crescut într-o familie normală și am avut mereu contracte bune. N-am avut nevoie de bani. Și niciodată n-aș lua bani murdari".

Trei din Eredivisie, 1 din Cupă

Acum, o jumătate de an mai tîrziu, același De Volkskrant a continuat dezvăluirile. Sînt cinci meciuri suspecte în campionatul 2009-2010, nu doar două.

Tot în deplasare:

  • 0-1 cu Utrecht (9 august 2009)
  • 1-2 cu Sparta (15 august 2009) - oaspeții au condus la pauză și au primit apoi două goluri în cinci minute
  • 0-4 cu Breda (8 noiembrie 2009) - toate golurile primite în prima repriză, trei în ultimele zece minute

Plus o partidă din Cupa Olandei:

  • 0-1 cu Roda (11 noiembrie 2008)

Zijler a pariat ȘI a fost concediat la Cluj

Noile e-mailuri găsite confirmă legătura lui Kargbo cu mafia pariurilor din Sierra Leone. Și oferă și alte nume. Încă trei jucători de la Willem: portarul Aerts, căpitanul echipei, fundașul Janse și atacantul Zijler. Janse tocmai a fost dat afară de Ternana, fiind anchetat în ultimul scandal al trucajelor din Italia. Iar Zijler, ajuns pe 1 februarie la U Cluj, a fost concediat în martie după ce un fan l-a fotografiat mizînd într-o casă de pariuri din oraș!

Cît despre Kargbo, acum la Atletico CP (retrogradată în D3 portugheză), un tehnician olandez îl descrie astfel: "Avea corpul unui luptător de MMA. Impunea imediat respect în vestiar. Un băiat sociabil, care-și dădea sufletul pentru familie și echipă".

Dar tot Frank Brugel, fost antrenor cu portarii la Willem, dezvăluie un detaliu important:

"Kargbo avea mereu nevoie de bani. Nu era nici un secret, întotdeauna cerea bani de la colegi și apropiați"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.