Ciclism

Moment ciudat în Turul Franței: Tony Martin s-a făcut praf în ultimul kilometru și a pierdut tricoul galben! Stybar a luat etapa

+3 Foto
Tony Martin, adus de coechipierii de la Etixx, foto: reuters

Articol de Mitică Docan  —  joi, 09 iulie 2015

Cehul Zdeněk Štybar, 29 de ani, a cîștigat etapa a șasea din Turul Franței. Totuși, coechipierul său de la Etixx-QuickStep, Tony Martin, a pierdut tricoul galben în ultimul kilometru al zilei, după un umăr la umăr prostesc, care a dus la o fractură de claviculă pentru german. Froome e noul tricou galben

Perrig Quemeneur (Europcar), Kenneth Van Bilsen (Cofidis) și Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) au format, probabil, evadarea cu cele mai multe consoane din ultimele ediții ale Turului Franței.

Beneficiind de vreme bună, cu soarele strălucind deasupra primei etape tipice pentru primele 7 zile din Marea Buclă, cei trei  rutieri au trecut granița plutonului și s-au avînt spre Le Havre, acolo unde linia de sosire aștepta la 192 de kilometri distanță de Abbeville. A fost o etapă ca o cusătură pe coasta de Nord-Vest a Franței, favoriții fiind vigilenți pentru apariția vreunei rafale care să-i separe.

Nu au fost incidente majore, iar joncțiunea finală s-a realizat cu 3 kilometri înainte de final, ultimul prins în plasă fii Van Bilsen. Cum linia de sosire venea după 800 de metri de cățărare și 400 de plat, echipele sprinterilor și cele ale oamenilor cu potențial pe cățărări mici s-au postat în fruntea plutonului.

În tensiunea momentului, cu 500 de metri înainte de sosire, Tony Martin a izbit cu umărul un rutier de la Giant-Alpecin, s-a dezechilibrat și a lovit violent asfaltul, fracturîndu-și clavicula stîngă. Tricoul galben s-a ridicat, a fost ajutat de coechipieri să treacă linia de sosire, dar a abandonat cursa. Quintana și Nibali au fost antrenați în căzătura în lanț, dar totul a fost doar o sperietură. Datorită faptului că incidentul a avut loc în ultimii 3 kilometri, timpii favoriților nu au suferit modificări.

Între timp, în fața, alt eveniment poltergeist. La prima sa participare, cehul Stybar a plecat de sub nasul lui Sagan, s-a ținut brav în ultimii 500 de metri și a cîștigat prima sa etapă în Turul Franței! Sagan și-a calculat greșit pașii și a colecționat o nouă poziție secundă.

Clasamentul etapei:

1 Zdenek Stybar (Cze) Etixx - Quick-Step 04:53:46
2 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 00:00:02
3 Bryan Coquard (Fra) Europcar
4 John Degenkolb (Ger) Giant-Alpecin
5 Greg Van Avermaet (Bel) BMC
6 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
7 Edvald Boasson Hagen (Nor) MTN - Qhubeka
8 Davide Cimolai (Ita) Lampre-Merida
9 Julien Simon (Fra) Cofidis, Solutions Credits
10 Gorka Izagirre (Spa) Movistar

Clasamentul general:

 1 Tony Martin (Ger) Etixx - Quick-Step 22:13:24  
2 Christopher Froome (GBr) Sky 0:00:12  
3 Tejay Van Garderen (USA) BMC  0:00:25  
4 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:27  
5 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:00:38  
6 Greg Van Avermaet (Bel) BMC 0:00:40  
7 Rigoberto Uran (Col) Etixx - Quick-Step 0:00:46  
8 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:48  
9 Zdenek Stybar (Cze) Etixx - Quick-Step 0:01:04  
10 Geraint Thomas (GBr) Sky 0:01:15

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.