Ana Maria Brînză s-a ținut departe de tot ce înseamnă presiune și știe ce are de făcut pentru a ajunge la medalii.
Marele moment al sezonului a venit pentru spadasine. Campionatele Mondiale de Moscova. După o lună jumătate încărcată, timp în care au concurat la Europene și la Jocurile de la Baku, fetele se află în fața celui mai mare test.
Azi, testul individual, iar sîmbătă, cel pe echipe. Competiția de la Moscova oferă cele mai multe puncte în clasamentul pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio.
Recolta de la precedentele competiții a fost una bogată pentru Brînză, aur cu echipa la CE, aur la individual și cu echipa la JOE din Azerbaijan. Indiferent de rezultatele de la Mondiale, pe Ana o așteaptă o lună august plină de emoții. Ea se vă căsători cu poloistul Pavel Popescu.
- Ana, cît de proaspătă emoțional și mental te simți înainte de debutul la Campionatele Mondiale?
- Aceasta a fost cea mai mare grijă a mea după Europene și Jocurile de la Baku, să-mi mențin starea bună. Mă simt bine, relaxată și totodată concentrată pe ce am de făcut. Am încercat să mă țin departe de tot ce înseamnă presiune și vom vedea în scurt timp dacă am reușit.
- Care sunt lucrurile de care a trebuit să ții cont înaintea celei mai importante competiții din sezon?
- În primul rînd, starea de sănătate şi, apoi, planul. Am discutat cu antrenorii, am stabilit detaliile, ține doar de mine să îl duc la bun sfîrșit!
- Care concurs va fi mai important, cel individual sau cel pe echipe?
- Fiecare are importanța lui. Cel individual, pentru că mi-aș dori ca Ana Brînza să urce pentru ultima dată pe podiumul mondial, doamna Popescu rămîne sa se descurce singură (zîmbește). Iar cel pe echipe pentru că acest concurs ne poate aduce valoroasele puncte pentru calificarea la JO 2016. Sînt două competitii diferite, important este să-mi păstrez concentrarea și luciditatea pînă la final.
- Ai ajuns la 30 de ani, cinci medalii mondiale, care dintre acestea medalii s-a materializat într-un moment hotărîtor pentru cariera ta?
- Cu siguranţă prima medalie, cea de bronz, cîştigată la Lisabona. Eram la început de drum, avusesem rezultate bune la juniori, dar toată lumea aștepta o confirmare. Aceasta a venit cînd mă așteptam mai puțin și uneori îmi e dor de copilul acela rebel pentru care nu conta pe cine are ca adversar. Nu cunoșteam nume, realizări, nimic despre adversarele mele și asta îmi dădea curaj. Pînă și campioana mondială en-titre la vremea aceea, Oxana Ermakova, pe care am învins-o în optimi, era doar o rusoaică mai în vîrstă.
- De unde au venit ideile cu sărbătorirea celor doua medalii de aur de la echipe, săritura și șpagatul? E ceva spontan sau e ceva stabilit de acasă?
- Nu este nimic stabilit, totul este spontan. Mi-aș dori o nouă realizare care să-mi pună la încercare imaginaţia (zîmbește)
Patru pe tablou
Pe lîngă Ana Brînză, azi mai intră pe planşă şi Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu. Ana şi Simona s-au calificat între primele 64 graţie locului din clasamentul mondial, în timp ce Simona Pop şi Loredana Dinu au tras ieri în grupe şi pe tabloul eliminatoriu.
Medaliile Anei la CM
2002 | Lisabona | bronz la individual |
2010 | Paris | aur cu echipa |
2011 | Catania | aur cu echipa și bronz la individual |
2013 | Budapesta | bronz cu echipa |
{{text}}