Aflați pe locul 8 în clasamentul FIFA, "tricolorii" vor evita adversare ca Germania, Olanda, Anglia sau Spania. Șansa a făcut ca România să fie cel mai bine clasată exact cînd trebuia!
"Naționala" României se află pe locul 8 în lume și pe 5 în Europa după calculele FIFA. Nu e o greșeală sau o glumă, deși chiar și selecționerul Anghel Iordănescu s-a declarat șocat de poziția ocupată de "tricolori"! E cel mai bun loc al României din ultimii 15 ani, iar acesta ne garantează prezența în prima urnă valorică la tragerea la sorți de sîmbătă pentru preliminariile CM din Rusia.
Cum au ajuns Chiricheș și compania alături de superputerile Europei, Germania, Olanda, Anglia și Spania? Sînt 3 motive importante:
1. Au ieșit din calcul rezultatele obținute cu Răzvan selecționer. Aflat pe banca naționalei în perioada iunie 2009-iunie 2011, Lucescu jr a reușit doar 7 victorii în 21 de partide, iar aceste succese au fost în fața unor adversari mai slabi cotați. Punctajul mic obținut de România în mandatul lui Răzvan nu mai contează în actualul clasament FIFA, avînd în vedere că acesta se realizează pe baza rezultatelor din ultimii 4 ani.
2. Victorii cu adversare mai bine clasate. România a pornit de jos, fiind în iulie 2011 pe locul 53 în lume. Odată cu sosirea lui Victor Pițurcă, "naționala" a cîștigat multe partide, aceste victorii valorînd mult pentru că au fost obținute în fața unor adversare mai bine clasate, nu neapărat mai valoroase.
3. Noroc la tragerile la sorți. În ultimii 4 ani nu am întîlnit adversari de top în campaniile de calificare la CM sau CE. În afara Olandei în preliminariile World Cup 2014, nu am jucat decît cu echipe slabe sau în scădere de formă, ca Turcia sau Grecia. Un exemplu este chiar grupa din actualele preliminarii, unde am picat cu cele mai slabe reprezentative din fiecare urnă valorică: Grecia (cap de serie), Ungaria, Finlanda, Irlanda de Nord, Insulele Feroe.
Cum vor arăta urnele la tragerea la sorți
Urna 1: Germania, Belgia, Olanda, Portugalia, România, Anglia, Țara Galilor, Spania, Croația
Urna 2: Slovacia, Austria, Italia, Elveția, Cehia, Franța, Islanda, Danemarca, Bosnia-Herțegovina
Urna 3: Ucraina, Scoția, Polonia, Ungaria, Suedia, Albania, Irlanda de Nord, Serbia, Grecia
Urna 4: Turcia, Slovenia, Israel, Irlanda, Norvegia, Bulgaria, Feroe, Muntenegru, Estonia
Urna 5: Cipru, Letonia, Armenia, Finlanda, Belarus, Macedonia, Azerbaidjan, Lituania, Moldova
Urna 6: Kazahstan, Luxemburg, Liechtenstein, Georgia, Malta, San Marino, Andorra
Grupă accesibilă: România, Islanda, Albania, Feroe, Moldova, San Marino
Grupă infernală: România, Franța, Suedia, Turcia, Belarus, Georgia
52 de naţionalevor fi împărțite în șapte grupe de cîte şase echipe și două grupe de cinci formații
8dintre selecționatele care termină pe locul doi vor juca baraj
7e cea mai bună clasare a "naționalei", înregistrată după CE 1996
{{text}}