Jurnalistul italian Luca Caioli descrie copilăria plină de culoare a miraculosului argentinian în cartea sa „Messi. Povestea băiatului devenit legendă”
Citeşti pe stradă, în autobuz, apoi în metrou, iar pe stradă, cînd, captivat de poveste, dărîmi o măsuţă cu mărţişoare la Romană. Îţi ceri scuze, zîmbind. Arăţi coperta: "Messi e vinovat!". E viaţa lui şi întorci frenetic pagină după pagină.
Ruta interviurilor
Luca Caioli, fost reporter la Gazzetta dello Sport, devenit acum, la 58 de ani, după ce s-a mutat în Spania, colaborator la Marca şi Corriere della Sera şi comentator sportiv la Sexta, Cuatro şi Cadena Ser, a surprins în această carte tot ce era mai interesant despre Leo pe o rută Rosario – Barcelona plină de interviuri cu apropiaţii săi, cu foşti mari jucători, antrenori şi ziarişti.
Nu descrie doar suferinţa din copilărie, acel deficit de hormon de creştere, dependenţa lui totală de fotbal, de minge, inepuizabila resursă de fente, şerveţelul transformat în primul contract cu Barcelona, primul meci blaugrana, primul gol, accidentări, visul olimpic, victorii, trofee.
"Leo este copilul pe care şi l-ar dori orice părinte sau cu care ai vrea să se căsătorească fiica ta. E iubit peste tot în lume"
Alfio Basile, fost selecţioner al Argentinei
Fractură de antebraţ la primii paşi
Ne oferă multe momente inedite, triste sau amuzante, pline de culoare dintr-un Rosario ce avea să fie fermecat de micul magician.
La 10 luni, cînd de-abia învăţase să meargă, a scăpat din ochii părinţilor şi a ieşit din curte. Pe drum, un biciclist a intrat în el, accidentîndu-l: fractură de cubitus.
Monica Domina, învăţătoarea lui din clasele I-III, dezvăluie: "La început, avea dificultăţi la citire şi am sfătuit-o pe mama lui să-l ducă la logoped". Cum era puştiul? "Liniştit, dulce, timid, unul dintre cei mai timizi copii pe care i-am văzut".
"Mi-ar plăcea ca toată lumea în Argentina să simtă pentru mine ceea ce simt cei din Barcelona"
Leo Messi, atacant Barcelona
Circ pentru fani
Leo făcea trucuri şi la şcoală, nu doar pe teren. Cintia Arellano, colegă şi prietenă cu el de la grădiniţă, n-a uitat nimic: "Nu-i plăceau matematica şi limbile străine. La teste stătea în spatele meu şi mă întreba dacă nu ştia. Cînd profesorul nu se uita, îi pasam rigla sau guma de şters cu răspunsurile pe ea". El copia şi lua notă mare. :)
La Newell’s, preşedintele era atît de încîntat de jongleriile lui încît îl chema pe teren la pauza meciurilor de seniori să se joace ca la circ şi să atragă mai mulţi spectatori.
Masca lui Puyol
Un fost antrenor l-a dat afară de pe teren. "Nu-i plăcea decît mingea. I-am trimis la ture de teren pe băieţi, Leo continua să se joace cu mingea, fără să mă bage-n seamă. I-am spus: «Dă-mi mingea, schimbă-te şi du-te acasă!»".
Mai tîrziu, cînd ajunsese deja la Academia Barcei, la un turneu, s-a ciocnit cu un adversar. Maxilar fracturat, urma finala, cum să joace? Medicii i-au dat masca pe care Puyol tocmai o folosise. Antrenorul de atunci şi-a amintit. "După două acţiuni, Messi a venit la mine: «Mister, mă încurcă». Şi mi-a aruncat masca. «Trebuie să te scot», l-am avertizat. Răspunsul lui? «Încă puţin, Mister». În cinci minute a marcat două goluri. La pauză a ieşit".
"Celor care îmi spun că eu l-am descoperit pe Messi, le răspund: dacă un marţian l-ar fi văzut jucînd, şi el şi-ar fi dat seama că e foarte special"
Charly Rexach, fost director tehnic al Barcelonei
Fata care s-a aruncat din tribună pentru Leo
În 2007, la Copa America din Venezuela, Messimania oferea deja scene de neînchipuit. Înaintea meciului cu Paraguay, "Leo zăreşte o fată care voia să se arunce din tribună. Îngrijorat, îi strigă: «Opreşte-te, ce faci?». Tînăra, îndrăgostită pînă peste cap, nu se lasă înduplecată şi sare", povesteşte Luca Caioli. "Soldaţi şi agenţi de pază se năpustesc asupra ei, dar reuşeşte să-şi îmbrăţişeze idolul şi să-l sărute. «De necrezut. A fost o cădere de cel puţin patru metri. Şi-ar fi putut pierde viaţa», a mărturisit Messi în Clarin".
Eschivă şi plonjeu printre "barceloneni"
O carte interesantă cu o traducere bizară, comică de multe ori, aceasta este "povestea băiatului devenit legendă" în România. Termenii din sport, din fotbal, sînt ozn-uri, alegîndu-se variante hazlii. "Eschivează", în loc de fentează, "Barceloneni", "A obţinut mingea, a făcut o tură de alergare de neoprit şi a înfipt-o în poartă", "Ne-am întîlnit în ligile de tineret Barca, este un jucător multilateral dezvoltat", "Lovitură de torpilă care îşi face loc în plasă", "Plonjeul portarului", "hoarde de fani".
"Messi. Povestea băiatului devenit legendă"
Autor: Luca Caioli
Editura: Preda Publishing, 287 de pagini
Preţ: 49,99 lei
Disponibilitate: în librării şi pe librăriile online
{{text}}