Fostul mare decar susţine că atît timp cît campioana va miza în centrul terenului pe cuplul Muniru-Breeveld, echipa nu va pune nici un adversar în dificultate, în timp ce Toşca are mari carenţe de aşezare şi de a face marcaj.
Steaua nu cîştigă acasă. Steaua marchează puţine goluri fiindcă nu-şi creează ocazii. Steaua primeşte gol aproape la fiecare joc. Toate cele 3 lucruri negative arătate în startul sezonului au fost confirmate din plin şi în meciul cu ASA Tg. Mureş, terminat 1-1 sîmbătă seara.
Basarab Panduru, fost fotbalist important al Stelei în anii '90, acum expert Dolce Sport, a făcut o analiză tactică amănunţită a celor mai importante două probleme din jocul campioanei.
DE CE E STEAUA ZERO ÎN OFENSIVĂ
1. "Muniru şi Breeveld trag echipa înapoi"
Steaua a marcat un singur gol cu ASA, însă între minutele 30 şi 90 n-a mai tras nici un şut pe poartă, singura execuţie către buturile lui Stăncioiu fiind a lui Gabi Iancu, în final, din lovitură liberă, balon care însă nu ar fi prins cadrul porţii. Panduru ştie de unde vine lipsa de ofensivă.
"Pentru că Steaua a jucat şi acum cum a jucat aproape de fiecare dată, cu Muniru şi cu Breeveld. Cei doi stau mereu, dar mereu foarte departe de ceilalţi jucători de atac", a spus Panduru, care a şi exemplificat ce spune cu un moment din minutul 20 (foto 1), în care distanţa dintre mijlocaşii centrali ai Stelei, plus cei din defensivă, şi fotbaliştii de atac e de 25-30 de metri.
2. "Dacă urcăm ce să facem acolo?"
Continuarea fazei din minutul 20 a produs imediat un alt cadru care, în concepţia lui Panduru, arată de ce Steaua ajunge greu să pună în pericol poarta adversă.
"Ce avem aici? 4 stelişti contra 9 jucători de la ASA. Deci mai mult de dublu mureşeni faţă de stelişti, fiindcă nici unul dintre cei doi mijlocaşi nu apare să susţină atacul. Şi atunci, cum îi judecăm noi pe cei 4 din faţă cînd trebuie să se descurce cu 9 adversari? Nu poţi face nimic. De-asta am zis mereu, joci cu doi închizători doar dacă ai oameni cum i-a avut Reghecampf pe Bourceanu şi Pintilii, care făceau presing, erau agresivi, împingeau jocul şi ţineau adversarul în careu lor, era altceva. Acum, nu se întîmplă aşa, şi Muniru şi Breeveld rămîn în spate, nu urcă deloc, dar ştiţi de ce? În mintea lor, probabil îşi spun «Ce facem dacă ne ducem acolo?» pentru că acolo e alt fotbal", a spus Panduru.
Cifrele ofensive sînt horror pentru Steaua
STEAUA | 1-1 | ASA TG. MUREŞ |
2 | Şuturi pe poartă | 5 |
9 | Şuturi la poartă | 13 |
DE CE TOŞCA NU TREBUIE FOLOSIT FUNDAŞ CENTRAL
"Nu ştie jocul de echipă, el a fost libero!"
Panduru a explicat apoi şi modul în care Steaua a încasat golul din startul reprizei secunde. Nu neapărat Cojocaru a fost găsit vinovat, cît mai ales ce s-a întîmplat pînă ca Jazvici să ajungă să tragă din careu.
"Uitaţi-vă unde stă Toşca în momentul în care ASA intră în posesie. Joacă de zici că Steaua s-a întors la strategia cu libero. Toşca e libero, nu vedeţi că stă la 5-6 metri în spatele liniei pe care o formează bine Papp, Varela şi Guilherme? Ce cauţi tu să stai acolo, în spate? Dar ştiţi de ce face asta? Fiindcă are frică, îl vede pe Jazvici în stînga lui şi crede că dacă stă un pic mai în spate, stă bine, că îl poate bloca. Nu, tu trebuie să ştii să-ţi faci jocul de echipă, chiar dacă adversarul e bun, fotbalul e un joc de echipă, tu trebuie să joci ce trebuie să joci, să stai în linie cu ceilalţi fundaşi, dar nu face asta deloc", a spus Panduru în studioul DolceSport.
8din cele 11 meciuri în care a jucat în acest sezon, Toşca a fost folosit ca fundaş central, în celelalte 3 fiind fundaş stînga
{{text}}