Întrecerile de la poalele Munţilor Piatra Craiului au putut fi posibile datorită investiţiei omului de afaceri Ovidiu Gîrbacea. MTS a contribuit doar cu echipamentul sportiv.
"Cînd spun că baza de la Cheile Grădiştei este una dintre cele mai frumoase din lume nu exagerez cu nimic. Le-am văzut pe toate, iar cînd am aflat că este privată, nu mi-a venit să cred. Nu cred că mai există vreuna în lume!".
Cu această impresie a plecat ieri din România Anders Besseberg, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Biatlon, după ce a participat în week-end la Mondialele de vară găzduite la Cheile Grădiştei. Şeful IBU a mărturisit că România a trecut cu brio examenul acestor întreceri.
"România a intrat în lumea bună a biatlonului mondial şi cred că o aşteaptă un viitor frumos", a mai spus norvegianul.
În cele 3 zile de concurs, "tricolorii" au adunat 3 medalii mondiale: un aur şi un argint prin juniorul Marius Ungureanu şi un bronz cîştigat de ştafeta mixtă de seniori. Pe lîngă acest palmares, România a obţinut şi promisiuni pentru organizarea de competiţii internaţionale de iarnă.
"O să facem totul pas cu pas pentru că marile competiţii de iarnă sînt stabilite cu 3-4 ani înainte. Obiectivul nostru este ca în 2017-2018 să aducem aici o etapă de Cupă Mondială de seniori. Acela este capătul tunelului", a declarat Puiu Gaşpar, secretarul general al FRSB.
Mondialul din Carpaţi a putut fi însă posibil datorită pasiunii unui om de afaceri. Ovidiu Gîrbacea, patronul complexului hotelier Cheile Grădiştei, a rămas fidel biatlonului ş după ce s-a dedicat turismului. Fost biatlonist şi antrenor al lotului naţional masculin, şi-a dorit o pistă de biatlon pe platoul de la 1.300 metri altitudine.
- Domnule Gîrbacea, cîţi bani aţi investit în pista de biatlon şi tot ce se află în jurul ei?
- De cinci ani am tot băgat bani aici şi îmi este greu să dau o cifră. Pot să spun însă că în acest an am investit 300.000 de euro pentru a reasfalta pista şi a mări capacitatea tribunelor.
- Întreaga investiţie înseamnă milioane de euro?
- Cîteva milioane de euro.... Dar nu am terminat. Acum am început săpăturile pentru un lac. Trebuie să avem o rezervă de apă necesară producerii de zapădă artificială în cazul unui sezon rece sărac în precipitaţii. Trebuie să fim pregătiţi pentru situaţii neprevăzute.
Pentru organizarea Mondialelor de la Cheile Grădiştei a avut şi statul o mică contribuţie. Ministerul Tineretului şi Sportului a sprijinit această competiţie cu 900.000 de lei (200.000 euro), bani ce au fost folosiţi pentru achiziţionarea aparaturii şi echipamentului sportiv.
{{text}}