Tenis

Cînd anxietatea preia controlul » Mardy Fish a jucat miercuri ultimul meci din cariera sa profesionistă

Mardy Fish luîndu-şi adio de la publicul american, după meciul cu Feliciano Lopez // Foto: Reuters

Articol de Roxana Fleşeru  —  Friday 4th of September 2015 12:00

Americanul  în vîrstă de 33 de ani se confruntă de cîţiva ani cu un dezechilibru psihic concretizat prin atacuri de panică. Această boală l-a determinat să renunţe la tenis şi speră ca într-o zi să nu mai fie nevoit să ia pastile şi lucrurile să revină la normal.

"Sportul se termină întotdeauna cu un rezultat. Dar viaţă continuă. A mea  doar ce a început", sînt ultimele rînduri dintr-un text copleşitor scris de Mardy Fish. Un text în care descrie prin ce a trecut în ultimii ani. "Anxietatea a început să-şi facă loc în momentul în care ar fi trebuit să fie cel mai înalt punct al carierei mele".

Urma să joace împotriva lui Roger Federer în optimi de finală la US Open 2012. Nu a putut, avea atac de panică după atac de panică. Din 15 în 15 minute, apoi mult mai dese. Pînă la urmă, nu a mai intrat pe teren, pentru că era singurul lucru care-l putea calma. A fost începutul unei lungi lupte despre care a vorbit deschis şi sincer, tocmai pentru a-i ajuta pe alţii.

"Ca jucători de tenis sîntem antrenaţi de la o vîrstă fragedă să nu arătam nici un semn de slăbiciune. Am fost foarte bun la acest lucru aproape toată cariera mea", a mărturisit Mardy.

În 2010 el a făcut o schimbare drastică în viaţa sa de jucător profesionist. A slăbit şi s-a antrenat din ce în ce mai dur. Un efort care avea să-i fie răsplătit. A urcat în Top 10, a învins jucători de top, dar i-a adus şi mai multă presiune, una care avea să se dovedească prea mult pentru american.

A început să aibă aritmii pentru care a suferit o intervenţie chirugicală, dar de atunci gîndurile negre au început să-l doboare încetul cu încetul. "Eram tot timpul nervos. Nu puteam să dorm singur, trebuia ca nevasta mea să fie mereu lîngă mine. Nu puteam să plec nicăieri fără să mă însoţească cineva. Iar atacurile de panică erau din ce în ce mai dese", a povestit el.

Ce se întîmplă, de fapt, cu Mardy? "Dacă e să vorbim strict din punct de vedere chimic, e un dezechilibru. Serotonina din creierul meu s-a dus complet şi aşa am dezvoltat o severă tulburare de anxietate. Medicamentele sînt cele care mă ajută să produc din nou această substanţă, pentru a avea gînduri normale şi a funcţiona normal, fără să mă cuibăresc în pat şi să sper că totul o să fie bine", a spus americanul pentru The Guardian.

Fish e acum pe drumul cel bun, de aceea a ales să joace ultimele sale turnee în acest an. La Indian Wells, Atlanta, Cincinnati şi US Open. Miercuri el a fost învins de Feliciano Lopez cu 2-6, 6-3, 1-6, 7-5, 6-3. Americanul a servit pentru meci în setul patru, dar n-a reuşit să-l închidă. În decisiv a avut crampe. Aşa s-a terminat cariera lui Mardy Fish, dar viaţa lui e abia la început.

O problemă comună

Mardy Fish a spus că mulţi jucători se confruntă cu probleme psihice, dar că nu vorbesc despre ele. După ce el s-a deschis, mulţi au apelat la el. Melanie Oudin, care a avut nevoie de mai multe intervenţii pe cord, a spus că i-a făcut foarte bine să aibă o conversaţie cu el. În cartea sa, fostul jucător Pat Cash a recunoscut după multe vreme că a fost aproape de sinucidere.

"Mă temeam să pierd, mi-era ruşine. E ca heroina, cîştigarea meciurilor era drogul meu. Dacă nu obţineam victoria, intram în depresie. Dacă nu erau copiii, acum aş fi fost mort", s-a confesat australianul, care a cîştigat la Wimbledon în 1987.

Atac de panică în mijlocul meciului

Americanul care a cîştigat şase trofee în carieră a povestit că a avut probleme chiar în timpul unei partide. S-a întîmplat în turul al treilea, în 2012 la US Open, în partida cu Gilles Simon. "Jucam în sesiunea de seară, mă simţeam bine. Era special, dar în acelaşi timp stresant. Am fost pe marginea prăpastiei tot meciul.

Conduceam cu 2-1 la seturi şi era 3-2 în al patrulea. Am văzut cu coada ochiului că era 1:15. Şi nu ştiu din ce motiv asta a declanşat o întreagă problemă. Mintea mea a intrat într-o spirală de gînduri. O, Doamne, e atît de tîrziu. O să mă simt foarte rău mîine. Nu-mi aduc aminte cum am cîştigat acel meci. Atunci am ştiut că nimic nu va mai fi la fel", a povestit el.

WTA are psiholog

Problemele psihice în tenis nu sînt ceva nou, de aceea WTA s-a preocupat de această problemă şi are un specialist angajat. În circuitul masculin nu există un astfel de post.

"Medicii şi fizioterapeuţi sînt în permanent contact cu jucătorii pe perioada întregului an. Dacă unul dintre ei simte că e ceva în neregulă, acel jucător e îndrumat să caute ajutor la un psiholog", a spus pentru ESPN Simon Higson, purtătorul de cuvînt al ATP.

Kathy Martin este cea care se ocupă de sănătatea mentală a jucătoarelor. Ea spune că în principal are grijă de jucătoarele nou-venite şi de cele care sînt aproape de retragere, atunci cînd adaptarea la un mod de viaţă nou e foarte dificilă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.