Stranieri

AS i-a făcut portretul lui Mircea Lucescu înaintea meciului dintre Real Madrid și Șahtior: "Am descoperit esența Braziliei: fotbal, samba, plajă și sex"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday, 14 September 2015

Real Madrid întîlnește marți pe Şahtior, de la ora 21:45, în grupele UEFA Champions League. AS i-a făcut azi portretul lui Mircea Lucescu, antrenorul formației ucrainene.

"Mircea Lucescu: un român care e îndrăgostit de Brazilia" este titlul materialului din celebrul ziar din Spania. Ibericii se bazează pe faptul că Lucescu a transferat 25 de jucători din Țara Cafelei în ultimii 11 ani.

Lucrul este întărit și de ultimul cantonament al lui Șahtior, din iarna trecută, cînd Lucescu și-a dus echipa în Brazilia pentru a scăpa de frigul din Europa.

"Vine echipa braziliană din Europa", este și auto-promovarea pe care Lucescu și-a făcut-o cînd a dus echipa în America de Sud.

"Nimic nu e exagerat în această descriere, Șahtior are 9 jucători născuți în această țară, asta după ce în vară i-a vîndut pe Douglas Costa, Luiz Adriano, Fernando și Ilsinho".

Promotorul lui "Șahtior de Brazilia" este Mircea Lucescu. Spaniolii notează că "sosirea în 2004 a românului la Donețk a marcat un punct de cotitură în politica de transferuri a lui Rinat Ahmetov, care pînă atunci era concentrat doar pe jucători ucraineni. Lucescu e pasionat de Brazilia".

Cum a descoperit Brazilia

Pe cînd avea 22 de ani și ajunsese la Dinamo, a fost chemat la naționala divizionară a României pentru un meci împotriva lui Congo la Kinshasa.

Pregătit să revină la București după meci, acesta a fost chemat imediat la naționala mare, care era într-un turneul în Brazilia organizat de Joao Havelange, fost președinte al FIFA.

Astfel, Lucescu a fost forțat să stea 3 zile în Dakar pentru a aștepta viza pentru Porto Alegre. Avea să fie o aventură de neuitat. Ceaușescu l-a ajutat și așa a descoperit farmecul brazilian: "Am petrecut o lună acolo. Am traversat țara de la Sud la Nord, de la Porto Alegre la Fortaleza și a fost o experiență uimitoare.

Vă puteți imagina cum m-am simțit? Am venit dintr-o țară socialistă într-o lume pe care o știam doar de pe hartă. Am descoperit esența Braziliei: fotbal, samba, plajă și sex. Am înțeles că pentru ei e suficient pentru a fi fericiți", a zis antreonorul într-un interviu pentru France Football.

Peste doar doi ani România a venit în Brazilia pentru a juca într-un turneu pe Maracana: "Am trăit un carnaval, totul era oprit, nimic nu mai conta", își reamintește Lucescu care a fost numit atunci cel mai bun jucător al turneului.

Cîteva luni mai tîrziu, la Mexico 70, după un meci pierdut cu Brazilia, scor 3-2, Lucescu a schimbat tricoul cu Pele. Lucescu recunoaște că are și acum tricoul acasă și nu a îndrăznit să-l spele.

Experiența aceasta l-a făcut să le studieze limba (vorbește 7 limbi străine), mentalitatea, muzica. L-a influențat și ca jucător și ca antrenor. Întotdeauna i-a plăcut fotbalul de acolo, mai notează AS.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.