Fostul fundaș al Interului și al Squadrei Azzura, Giuseppe Bergomi, 51 de ani, a participat la o conferință care a avut loc la Milano, despre sport, doping și tineri. Declarațiile italianului au iscat controverse.
"Nu trebuie să apelezi la șmecherii pentru a obține anumite obiective. Asta am încercat mereu să-i învăț pe copii. Anumite substanțe, care acum sînt considerate doping, puteau fi luate în 1979-1980 cînd am început eu fotbalul. Uneori sînt îngrijorat din cauza medicamentelor pe care le-am luat sau care mi-au fost date.
Acum, accestul la informație e mai simplu, dar jucătorii trebuie să-și întrebe întotdeauna medicul înainte să ia vreo pastilă".
Bergomi a explicat apoi, detaliat, ce a vrut să spună: "Am participat la o conferință foarte interesantă despre doping, iar în acel moment, vorbindu-le tinerilor, mi-am amintit de Micoren. Cînd am făcut referire la medicamentele care ne erau date cînd mi-am început cariera de fotbalist, despre Micoren vorbeam, care la acea vreme nu era cunoscut: la Inter ni-l dădeau și ne spuneau că ne va ajuta la reglarea respirației. Apoi, după cîțiva ani, am aflat că e o substanță periculoasă. Micorenul era folosit de toate echipele.
Spun asta pentru a sublinia un mesaj către tineri: noi, la acea vreme, eram naivi, trebuia să fim mai atenți însă, mai pregătiți să cerem informații clubului despre ceea ce luam. Astăzi, tinerii trebuie să mizeze pe un antrenament sănătos, să ceară mereu informații despre tot ceea ce li se dă și să mănînce sănătos. Noi luam acel Micoren cu naivitate, pentru că ne spuneau că ne va ajuta.
M-am gîndit de multe ori la consecințe, pe care încă nu le cunoaștem. Eu sînt bine, stați liniștiți, însă sînt atîtea cazuri de ALS printre jucători și nu s-au găsit explicații încă. Nu era o aluzie la ceva anume, e doar o temere pe care o am, în general", a spus Bergomi pentru Gazzetta dello Sport.
Și alți foști fotbaliști, în prezent antrenori, ca Fabio Capello sau Cesare Prandelli, au recunoscut că au luat Micoren
Bergomi a jucat 519 meciuri la Inter, echipă pentru care a dat 23 de goluri. În naționala Italiei a jucta de 81 de ori, marcînd de 6 ori.
Ce este ALS
ALS (scleroza laterală amiotrofică), sau boala Lou Gehrig, atacă celulele nervoase care controlează mișcarea voluntară, ceea ce, în timp, face ca mișcarea mîinilor, picioarelor și a mușchilor feței să fie extrem de dificilă.
Simptomele pot fi atît de subtile, încat de cele mai multe ori trec neobservate. Semnele precoce ale bolii includ crampele, durerile musculare, spasme și dificultati de mestecat sau înghițit. Dupa ce boala afectează complet organismul, pacienții își pierd funcțiile vitale, precum respirația și capacitatea de a înghiți. Cei mai mulți oameni trăiesc între 2-5 ani de la instalarea simptomelor, cauza de deces a majorității fiind insuficiența respiratorie.
{{text}}