Rugby

FOTO Pierduţi în marea verde! România a pierdut clar cu Irlanda, diferenţa dintre cele două "naţionale" fiind la fel de evidentă ca numărul de spectatori din tribună

Articol de Marian Ursescu, Cristi Preda (foto)  —  duminică, 27 septembrie 2015

E duminică şi Londra e paralizată în zona Wembley. Toate drumurile duc în Wembley Park, locul unde se dispută Irlanda-România, meciul din grupa D în Cupa Mondială.

Totul e verde în jur, iarba, copacii, dar şi "rîurile" de oameni care curg spre stadion. Toţi poartă tricoul verde al reprezentativei Irlandei. Unii sînt şi vopsiţi pe faţă, avînd "trifoiul" aducător de noroc.

Pîlcuri mici de români se disting vag în tricourile lor galbene, în verdele de pe Wembley. Nu mai sînt nici scaune libere. E şi o mînă de francezi care cîntă La Marseillaise, imnul Franţei. Peste tot răsună însă "The Soldiers' Song", imnul Irlandei. E al doilea meci pe Wembley, după Noua Zeelandă-Argentina, şi ultimul. Nu se va mai juca pe stadionul cunoscut ca fiind casa naţionalei de fotbal a Albionului.

Vremea e superbă, soarele luminează doar o parte din peluza est. În rest, acoperişul a lăsat umbra peste gazonul de un verde impecabil, în care dungile tunse recent se văd foarte clar.

Presiune, presiune, presiune

Irlandezii atacă, îi ţin la respect pe români, încă din primele secunde! "Tricolorii" rezistă, trimit balonul în tuşă. În minutul 8, Ian Madigan face semn că va încerca să marcheze din lovitură de pedeapsă şi o şi face: 3-0. Publicul huiduie. Vrea spectacol. Replica vine repede, Vali Calafeteanu egalează şi irlandezii din tribună aplaudă.

Determinarea e maximă. Macovei şi Lucaci îl scot cu tot cu minge în tuşă pe Jared Payne. Românii sînt cei care atacă apoi, dar pierd mingea şi pe contraatac, în minutul 14, fundaşul Zebo culcă balonul în buturile României. Eseu? Arbitraj video! La reluare se observă clar că Simon a călcat în afara terenului. Tuşă România, scăpăm fără eseu.

Se reiau atacurile. Placaj la gîtul unui adversar. Din nou lovitură de pedeapsă. Irlandezii sînt fricoşi, vor să pună puncte pe tabelă, iar fanii îi taxează, îi fluieră. Ian Madigan îşi face treaba: 6-3. Acţiunile se succed cu o frecvenţă uluitoare.

Nu mai scăpăm

În minutul 20, nu mai avem nici o şansă. Tommy Bowe culcă balonul în partea opusă decît o făcuse Zebo şase minute mai devreme. Madigan e în formă şi se face 13-3. Irlandezii se gîndesc la punctul bonus şi încep să joace penalităţile în tuşă. Ne ameţesc cum plimbă balonul din stînga în dreapta. La fel ca şi în disputa cu Franţa, "verzii" înscriu cu aripile. O face acum Keith Earls. 18-3. Madigan ratează, în sfîrşit! Trimite balonul în but!

Multe greşeli făcute de români, iar Irlanda presează continuu. Şi în grămadă, punctul nostru de forţă, parcă "verzii" au întîietate. Împing foarte bine. Final de repriză!

Nu e timp nici să respiri

Patru minute de la reluare şi vine al treilea eseu, acelaşi Keith Earls. Pasă excelentă venită de la Madigan şi Earls i-a luat faţa lui Andrei Ursache. Aripa de la Munster e omul meciului. Madigan transformă şi scorul ia proporţii: 25-3.

Atmosferă incredibilă, fanii fac valurile mexicane. România are o perioadă bună de joc. Atacă, Irlanda revine însă de fiecare dată în posesie. E la cîţiva metri de al patrulea eseu şi de punctul bonus ofensiv. Csaba Gal vede cartonaşul galben. Căpitanul Mihai Macovei îi cere explicaţii. Sud-africanul Craig Joubert nu discută. Şi vine şi eseul, dublă a lui Tommy Bowe. Extremele şi-au făcut datoria, fiecare cîte două eseuri. Ian Madigan mai transformă o dată dintr-o poziţie foarte grea. Se face 32-3. Poate de acum irlandezii nu se vor mai agita atît! Da, de unde! Rezervele vor şi ele să puncteze.

Curg eseurile

Marchează tot o extremă. Bob Kearney o face, cu toată opoziţia lui Paula Kinikinilau. Madigan are 5 din 6! Ratează încă o dată. 37-3 şi mai sînt 14 minute.

Corul fanilor se aude superb pe Wembley. "Eir-land! Eir-land!" România nu poate păstra posesia. Lecţie de rugby. Tuşă la 5 metri, mol realizat impecabil, iar linia a treia Chris Henry reuşeşte al şaselea eseu. Madigan nu ratează de pe dreapta şi duce scorul la 42-3. Mai sînt 5 minute, dar se scurg foarte greu, iar spectatorii vor încă o reuşită a favoriţilor.

"Stejarii" atacă şi ei şi primesc aplauze cînd aleg să trimită în margine. Au fost de patru ori aproape de eseu, a cincea oară e cu noroc. Eforturile le sînt răsplătite. Toţi irlandezii aplaudă în picioare. Ce realizare pentru Ovidiu Toniţa! Aflat la a cincea Cupă Mondială, flankerul român se retrage în glorie. Vlaicu transformă şi scorul devine 44-10.

Nu e totul terminat. Irlandezii sînt ca nemţii la fotbal. Îţi dau cîte pot! Încearcă iar şi iar. Nu mai e timp însă şi totul se termină. Pentru România urmează finala grupei, cu Canada. O echipă după puterile noastre. De acasă, ăsta e obiectivul. Să facă o victorie cu Canada. Pe 6 octombrie.

A căzut recordul de spectatori!

Record de spectatori pe Wembley! 89.267. Precedentul fusese înregistrat la meciul dintre Noua Zeelandă şi Argentina, 89.019. România intră în istoria Cupei Mondiale, actualul record neputînd fi bătut, nici un meci nemaifiind programat pe Wembley, cel mai mare stadion din Anglia.


18 tacklinguri a reuşit Ovidiu Lucaci, cele mai multe în meciul de aseară

66 la sută din timp s-a jucat în terenul României. Irlanda a avut posesia 61 la sută din timp

151-103 a fost scorul la tacklinguri în meciul de ieri în favoarea României. "Stejarii" au ratat însă 27, faţă de doar 7 "verzii"

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.