FRJ ar fi cheltuit circa 2.500 de euro pentru deplasarea lui Jeberean la Fort Lauderdale, bani încă nerecuperați, spun surse GSP. El a tăinuit că fusese arestat 24 de ore înainte de plecare și a fost pus sub control judiciar: a invocat probleme de sănătate, nu imposibilitatea de a părăsi țara.
Cu finanţare MTS blocată şi trecută sub control financiar, federaţia de judo continuă să stea pe un butoi cu pulbere. Nu doar preşedintele Doru Sapta e contestat, ci şi şeful arbitrilor, Marius Jeberean, un apropiat al capului FRJ. Iar un episod petrecut anul trecut a dinamitat poziţia acestuia.
Punctual, în perioada 24-26 octombrie 2014, Jeberean fusese desemnat drept delegat FRJ la Mondialul U21 desfăşurat la Fort Lauderdale (SUA). Federaţia s-a ocupat de detaliile deplasării, iar costurile de cazare şi transport s-ar fi ridicat la circa 2.500 euro. Oficialul n-a mai plecat însă la competiţie, cheltuielile FRJ au intrat la pierderi neprogramate. "Banii n-au fost niciodată recuperaţi", susţin surse GSP.
Reținut cu o săptămînă înainte de CM
Persoane din lumea judoului spun că Jeberean ar fi invocat probleme de sănătate pentru a justifica anularea participării la CM. De fapt, cu circa o săptămînă înainte de programata decolare spre SUA, Jeberean a fost arestat 24 de ore într-un dosar legat de afacerile personale, cu 8 inculpaţi pe listă! Se întîmpla pe 15 octombrie 2014.
Tribunalul Prahova nu a validat însă apoi prelungirea arestării preventive pentru încă 30 de zile, solicitată de Parchetul judeţean, şi a dispus punerea lui în libertate. Jeberean a rămas să fie cercetat sub control judiciar.
Datele sînt publice pe portalul instanţei, provin din dosarul 7531/105/2014, Secţia Penală. Ulterior, el a trebuit să ceară permisiunea judecătorilor pentru a efectua deplasări în Olanda, Spania şi China, în noiembrie-decembrie 2014.
Șeful de la Etică, mînă în mînă cu Jeberean
Aceste date n-ar fi ajuns niciodată în mod oficial la cunoştinţa conducerii FRJ, Jeberean preferînd să navigheze discret între problemele sale cu justiţia şi activităţile tulburi din judo. Informaţia ar fi fost ascunsă inclusiv de avocatul Victor Bălăşoiu, şeful Comisiei de Etică!
"Nu e exclus să fie chiar apărătorul lui Jeberean în dosarul de la Prahova", punctează sursele GSP. Momentan, pe portalul instanțelor nu apar nici un fel de date suplimentare vizavi de eventuala trimitere în judecată a "lotului Jeberean". "Probabil că speța e încă în anchetă la procurori", estimează apropiați ai șefului arbitrilor FRJ.
"Ipochimen" și "arbitraje dirijate"
Jeberean și-a construit în judo un profil controversat. Fostul secretar general FRJ, Alexandru Bălgrădean, l-a numit "ipochimen" și "personaj caragialesc", luînd poziție în repetate rînduri vizavi de comportamentul lui.
În plus, voci din arbitraj nu se feresc să sublinieze că "a transformat acest domeniu în propria feudă, folosindu-se de poziția sa pentru a se autopromova. Sînt destule cazuri în care a intervenit brutal în decizii clare de arbitraj, întorcînd soarta unor partide și a unor sportivi în funcție de interesele sale".
"Îmi cer scuze, nu am timp de întrebări. Sînt plecat în străinătate şi mă aflu într-o şedinţă. La revedere!"
Victor Bălăşoiu, preşedinte Comisia Etică FRJ"Sînt plecat în străinătate. Discutăm altă dată. Eu oricum mă feresc de toate discuţiile de pe la colţuri. Nu mă interesează"
Marius Jeberean, preşedinte Comisia Arbitri FRJ
{{text}}