Cupa Romaniei

Concluzie surprinzătoare: Generația de Aur chiar s-a inventat în SUA!

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 15 octombrie 2015

O comparație între sursele ”naționalei” de la Mondialul american și cele ale lotului din prezent produce o concluzie surprinzătoare: cu foarte puține excepții, nici ”tricolorii” din '94 nu veneau de la cluburi grozave.

"Fără tata ar mai fi existat Generația de Aur? Ia uitați-vă unde jucau membrii acelei echipe în momentul Mondialului din SUA!". Argumentul lui Edi Iordănescu nu a sunat credibil. Hagi a trecut și pe la Real Madrid, și pe la Barcelona, Gică Popescu a fost chiar căpitan al catalanilor!

Puține cluburi mari în 1994

Dorinel la Wolfsburg, Ilie Dumitrescu la Tottenham și apoi la Sevilla, Prodan la Aletico Madrid. Și Dan Petrescu la Chelsea! Cea mai bună generație din istoria fotbalului românesc a bifat destule cluburi importante. Dar după Mondialul american! Fiul lui Anghel Iordănescu are dreptate, jucătorii din 1994 nu proveneau de la formații fantastice.

Existau mici excepții: Răducioiu era la AC Milan, Belodedici la Valencia, Gică Popescu la PSV, iar Lupescu îmbrăca tricoul lui Bayer Leverkusen. Dintre ele, una singură era formidabilă, Milan, la care însă Răducioiu prindea rar loc de titular, în concurența cu Van Basten, Papin, Massaro.

Valencia terminase pe 7 în Spania, PSV era locul 3 în Olanda. Tot pe 3 încheiase Leverkusen în Bundesliga, după Bayern și Kaiserslautern. Napoli, care l-a cumpărat pe Chiricheș în vara asta de la Tottenham, e mai bine cotată în momentul de față decît erau toate cluburile "Generației 1994", exceptînd Milan.

Portar de la Rapid, apărare Steaua-Dinamo

Hagi, liderul "naționalei" sfertfinaliste, a ajuns în Statele Unite de la Brescia, după un sezon în care evoluase în Serie B. "Rîndunelele" conduse de Lucescu încheiaseră pe 3 în liga a doua italiană și obținuseră promovarea. În rest, mulți dintr-o Divizie A măcinată de epoca reciprocităților și de tranziția incipientă de la comunism către fotbalul profesionist. Prodan și Ilie Dumitrescu proveneau de la campioana Steaua, Dinamo îi dădea pe Prunea și pe Mihali.

Stelea, goalkeeperul cu care România a început turneul final, jucase la Rapid înaintea paradelor senzaționale din partida cu Columbia! Stelea a plecat de la Dinamo în Spania după Revoluție, apoi a renunțat la contractul cu Mallorca pentru a evolua un retur în Giulești. "Voiam să prind Mondialul, or la Mallorca nu jucam, de aceea am preferat să vin la Rapid", a explicat portarul. Titularul postului de azi, Tătărușanu, e om de bază la Fiorentina, liderul din Serie A!

Destinații surprinzătoare după Mondial

Turneul final excelent i-a ajutat pe "tricolorii" din 1994. Hagi, plecat de la Real Madrid în 1992, a mai primit în 1994 o șansă în Primera, la celălalt "uriaș", Barcelona. În perioada care a urmat, s-au mai operat și alte transferuri importante: Popescu la Barcelona, Ilie Dumitrescu la Tottenham, Selymeș la Anderlecht. Răducioiu a plecat de la Milan ca să aibă posibilitatea de a juca mai des și a trecut în Spania, la Espanyol, o nou-promovată.

"Sper să prind lotul și să joc la Euro. Pentru CV-ul meu ar fi grozav, ar fi ocazia să prind un club mai mare din Spania sau un transfer în alt campionat bun" Florin Andone, atacant Cordoba

"La Euro se vor uita toți directorii sportivi, toți antrenorii din ligile puternice. Jucătorii să fie conștienți de asta, fiindcă pot da lovitura dacă impresionează în Franța!"
Ioan Ovidiu Sabău, fost internațional



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.