Rugby

Eclipsă în Nord! Scoția a fost aproape să salveze onoarea Bătrînului Continent: 34-35 cu Australia

Australienii au muncit din greu să treacă de scoțieni și sînt la a cincea semifinală din istorie // Foto: Reuters

Articol de Marian Ursescu  —  Monday 19th of October 2015 12:00

Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale, nici o echipă europeană nu se califică în semifinale. Noua Zeelandă-Africa de Sud și Argentina-Australia se vor duela pentru cele două locuri în finală.

Disputa pe care specialiștii o dădeau drept cea mai echilibrată din "sferturi", întîlnirea dintre Australia și Scoția, a fost cea mai echilibrată, dar și cea mai dramatică. Totul s-a decis în ultimul minut, cînd Bernard Foley a transformat o lovitură de pedeapsă și a stabilit scorul final, 35-34 pentru Wallabies.

Adam Ashley-Cooper a marcat primul eseu în minutul 9, iar mulți spectatori de pe Twickenham se gîndeau că vor asista la încă un duel gen Noua Zeelandă-Franța.

Numai că scoțienii au infirmat repede. Peter Horne a marcat și el un eseu, iar Greig Laidlaw a dus scorul la 13-5 în favoarea "ciulinilor". Europenii au rezistat pînă la pauză și au intrat în avantaj minim: 16-15.

Greșeli incredibile

Australia a revenit la conducere, dar scoțienii i-au ținut în presiune pe "canguri". La 25-19, Bernard Foley a greșit ca un începător un balon și i l-a șutat în brațe lui Tommy Seymour. Scoțianul nu a refuzat eseul. Australia s-a desprins la 32-24, un avantaj liniştitor, mai erau doar 12 minute și nici suporterii britanicilor nu mai sperau într-o minune.

Tot australienii le-au dat o mînă de ajutor. Lovitură de pedeapsă pe care Laidlaw a fructificat-o, pentru ca mai apoi Mark Bennet să se trezească în brațe cu mingea. A sprintat între buturile adverse. Incredibil, Scoția trecea la conducere, 34-32, și nu mai erau decît 5 minute!

A apărut însă greșeala scoțienilor, iar tensiunea a atins paroxismul. Cu 60 de secunde înainte de final, Bernard Foley avea șansa victoriei în piciorul său. A trimis balonul care s-a dus cuminte printre buturi. 35-34, scoțienii au murit. Dar au murit frumos. Europa nu are însă nici o reprezentantă în semifinale. Pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale!

Argentina 43
Irlanda 20
Juan Imhoff 2e, Juaquin Tuculet 1e,  Matias Moroni 1 e, Nicolas Sanchez 4t şi 5 lp, respectiv Luke Fitzgerald  1e, Jordi Murphy 1e, Ian Madigan 2t şi 2 lp

Argentina, a doua semifinală!

"Pumele" și-au egalat ieri performanța din 2007 și s-au calificat în careul de ași al Cupei Mondiale. Argentinienii au eliminat Irlanda, 43-20, dar succesul s-a conturat greu, chiar foarte greu. Sud-americanii au condus cu 17-0 și 20-3, dar "verzii" au revenit formidabil.

La 20-23, transformerul Ian Madigan a ratat șansa egalării și de aici totul s-a năruit. Disperarea atacurilor europenilor s-a transformat în contraatacurile Argentinei, care a mai reușit două eseuri. Blestemul meciurilor eliminatorii continuă pentru Irlanda, care nu a reușit niciodată să treacă de "sferturi"!

Australia 35
Scoţia 34
Drew Mitchell 2e,  Adam Ashley-Cooper 1e, Michael Hooper 1e, Tevita Kuridrani 1e,  Bernard Foley 2t şi 2 lp, respectiv  Tommy Seymour 1e, Peter Horne 1e,  Mark Bennett 1e, Greig Laidlaw 2t şi 5lp

PROGRAMUL SEMIFINALELOR

24 octombrie, 18:00 Africa de Sud-Noua Zeelandă Twickenham
25 octombrie, 18:00 Australia-Argentina Twickenham
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.