GSP special

Ce se întîmplă mai departe? » Gazeta clarifică alte controverse din scandalul pariurilor: ce trebuie să înțeleagă cei 54.000 de români

Articol de Marian Ursescu, Răzvan Luţac  —  Thursday 22nd of October 2015 12:00

Cronologia faptelor pe piața de pariuri din România, cum s-a ajuns la situația ca 54.000 de români să fie pasibili de amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Ca orice instituție a statului, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc ar trebui să lucreze în folosul cetățeanului. Una dintre îndatoriri ar fi să informeze contribuabilul asupra pericolelor la care se expune, protejîndu-l astfel de ulterioare neplăceri.

De cînd a fost înființat însă Oficiul în România, șefii ONJN au apărut foarte rar în presă prin declarații sau interviuri, iar atunci cînd au avut reacții, acestea au fost de cele mai multe ori contradictorii și nu au avut darul de a lămuri lucrurile. Casele de pariuri au avut și ele darul de a bramburi jucătorii.

Iată, cronologic, cîteva din declarațiile date de șefii Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, care au avut darul de a-i băga în ceață pe jucători. Lucruri prin care, parcă, ONJN a vrut să prindă cît mai mulți jucători în "ofsaid"!

1. ORDONANȚA DE URGENȚĂ 77/2009

În OUG 77/2009 este scris clar că ONJN va institui o "listă neagră" a site-urilor jocurilor de noroc neautorizate în România, aceasta urmînd a fi publicată pe site-ul oficiului. Bet365 nu a făcut și nici astăzi nu face parte din această "listă neagră".  Există o inserţie în partea dreaptă a site-ului, denumită "informare", însă atît.

Mai mult, ONJN nu are cum să pună pe această listă neagră toate siteurile de pariuri din întreaga lume, pentru că sînt sute despre care nu se știe.

În aceste condiții, sînt în continuare, în România, case de pariuri pe care pariorii pot paria, întrucît acestea nu sînt blocate, deși sînt ilegale, neavînd licență! Drept urmare, o "listă neagră" nu-și are rostul și pariorii ar trebui să se ghideze doar după site-urile aprobate în țara noatră.

2. IULIE 2015. Declarația președintei Odeta Cristinela Nestor pentru "Libertatea"

"Îi atenționăm pe toți cei care joacă pe platformele on-line că, după data de 10 septembrie, le va fi restricționat accesul către platformele de joc nelicențiate și va exista o mare probabilitate ca banii pe care îi au la aceste platforme să fie blocați".

Acest lucru nu s-a întîmplat. Casa de pariuri bet365 a putut să-şi desfășoare activitatea, nici aceasta neavertizîndu-i pe jucători de pericolul la care s-ar putea expune. Bet365 nu are nici azi site-ul blocat!

3. 11 SEPTEMBRIE 2015. Declarația lui Tudor Simota, director ONJN, pe portalul sport24h

"Bet365 nu se află printre cei cu licență, dar s-a încadrat în perioada de amnistie și a achitat ce avea de achitat din urmă. Astăzi, 10 septembrie, era data-limită pentru achitarea datoriilor. Bet365 s-a încadrat în termenul stabilit și este pe drumul spre primirea licenței. Mai sînt de parcurs cîteva etape, conform legii. Se fac celelalte proceduri de autorizare".

Directorul ONJN a uitat însă să menționeze că eventuala licență va intra în vigoare abia pe 1 octombrie 2015. Pariorii puteau înţelege, în aceste condiții, că bet365 este un site care a intrat în legalitate și, drept urmare, nu au avut motive să se teamă şi să nu joace!

4. 6 OCTOMBRIE 2015. Bet365 are drept de operare în România

Pe site-ul ONJN a apărut informația că bet365, casa de pariuri engleză, are dreptul de a opera în România. De fapt, decizia 2169 prin care bet365 intra în "legalitate" fusese luată în data de 7 septembrie 2015, dar publicată pe site doar o lună mai tîrziu!  

5. 20 OCTOMBRIE 2015, ora 13:20. Amenzi pentru cei care au rulat peste 5.000 de lei

Purtătoarea de cuvînt a ONJN, Andreea Iordache, a declarat pentru gsp.ro că "în baza de date avem undeva la aproximativ 54.000 de persoane care urmează să primească amenzi. Amenzi vor primi doar cei care au rulat peste 5.000 de lei în perioada 10-30 septembrie. Nu se vor aplica nici un fel de avertismente".

6. 20 OCTOMBRIE 2015, ora 14:40. Toți pariorii amendați

Alina Iordache revine cu o altă declarație tot pentru siteul www.gsp.ro. "Legislația prevede că toți pariorii care au depus bani în perioada 10-30 septembrie vor fi amendați, chiar și dacă au rulat doar 5 lei. Amenzile sînt între 5.000 de lei și 10.000 de lei".

7. 21 OCTOMBRIE 2015. Revenire, amenzi în funcție de rulaje

Tudor Simota, director ONJN, a revenit cu o informație într-un interviu cu Cătălin Tolontan, în care specifică faptul că doar cei cu rulaje mari vor fi chemați la sediul ONJN. Ceilalți vor primi simple avertismente.

În concluzie, pariorii au fost aiuriți prin declarațiile și informațiile primite de pe siteul ONJN. Oficiul a eșuat clar la capitolul informare și, implicit, de protejare a jucătorului bine intenționat.

Cum sînt ierarhizate casele de pariuri

În funcție de numărul de pariori pe care-l au, de cifra de afaceri, de cît de bune sau rău-platnice sînt, de ofertă, casele de pariuri sînt ierarhizate de la A la F. Fiecare dintre cele 6 diviziuni are, la rîndul ei, alte 3 subdiviziuni, de exemplu la A există A simplu, A plus și A minus. În aceste condiții, există practic 18 subcategorii.

În momentul de față, în România, conform site-ului ONJN, sînt legalizate 14 case de pariuri. Dintre acestea însă, doar 6 funcționează și sînt recunoscute internațional, practic! Pariorii sînt revoltați de faptul că, după licențierea ONJN, în România au rămas foarte puține case de pariuri recunoscute ca fiind foarte serioase, din categoriile A și B.

Cele șase case de pariuri și categoria din care fac parte

BetFair A+
Unibet C+
Sportingbet  D+
Netbet D+
Winmaster nu este ierarhizată, fiind nouă
888Sport B

Dintre casele care erau foarte cunoscute în România, dar nu au fost legalizate sînt: bet365 (A+), 10bet (B), Pinnacle (A+), Ladbrokes (A), William Hill (A), PaddyPower (B+), SkyBet (B+), bwin (B), VictorChandler (B),Gamebookers (B-), Interwetten (B-), BetWay (B-)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.