Handbal

Constantin Căliman despre proiectele de la clubul Capitalei: ”Unu la sută din bugetul Bucureștiului!”

Constantin Căliman și-a dat demisia în urmă cu două săptămîni, însă încă este în funcție pînă i se va găsi înlocuitor

Articol de Marian Ursescu  —  Friday 30th of October 2015 12:00

Intrat într-un oarecare colaps, din cauza datoriilor, Căliman propune să se renunțe la echipele de rugby.

Constantin Căliman, directorul general de la CSM București, a demisionat din fruntea clubului acum două săptămîni, după ce mai mulți consilieri din Consiliul General au condiționat votarea bugetului clubului de plecarea șefului CSM.

Căliman este însă încă în funcție. "Mi-am prezentat disponibilitatea la solicitarea primarului general. Înțelegerea a fost ca eu să plec în momentul în care Primăria va numi un înlocuitor. Pînă acum nu au găsit!", a dezvăluit Căliman.

Venit prin detașare de la Ministerul Educației și Cercetării, Căliman a vorbit de plusurile și minusurile pe care clubul patronat de Primăria Capitalei le-a înregistrat în ultimii doi ani, de cînd el se află în fruntea grupării bucureștene.

- Multă lume acuză faptul că ați cheltuit foarte mulți bani și că bucureşteanul nu se regăsește în acest club.
- Încă o dată, trebuie să se înțeleagă că fără bani, nu poți avea rezultate. Trebuie amintit că proiectul pe care l-am gîndit a fost unul extrem de curajos, pe termen lung. Rezultatele au început să vină. Handbalul, despre care am spus clar că va fi locomotiva clubului, a adus un titlu la feminin, în București, după 12 ani de pauză! Băieții, tot la handbal, sînt vicecampioni, la volei fete am prins podiumul, plus titlurile cucerite pe la juniori, la diferite niveluri de vîrstă. Știți ce nu înțeleg? Acum patru-cinci ani, cînd clubul avea același buget, poate mai mare, și echipele se zbăteau la retrogradare, toată lumea era mulțumită, consilierii nu mai erau supărați!

"Fără străini nu avem nici o șansă!"

- Primarul interimar Dan Ștefănel a declarat de curînd că se va renunța la sportivii străini pentru că au contracte mari.
- Nu are o viziune asupra sportului de performanță. Performanța de nivel înalt, ceea ce și-a propus CSM, nu poate fi făcută doar cu români. Luați exemplul oricărei echipe din Europa. Și mai e un aspect. Trebuie să înțelegem că sportivii au o viață scurtă de performanță, pînă la 33-35 de ani. Și sînt puțini care ajung sus de tot. Noi vorbim de campioni mondiali, olimpici, cei care au contracte mari.

- Dacă în Consiliul General nu se va vota bugetul de care clubul are nevoie? Oricum, de fiecare dată ați primit mai puțini bani decît ați cerut. Nu va intra clubul în colaps?
- Eu sper să se înțeleagă că pentru București acest club e un mod de a avea vizibilitate, ca străinii să cunoască România. Sper ca înlocuitorul meu să nu renunțe la proiectele mele. Și, cel mai mult, vreau să nu renunțe la proiectele inițiate la copii și juniori!

Liniște pentru sportivi

- De cîți bani ar avea nevoie clubul ca să nu mai fie nevoie de rectificări bugetare?
- Cred că pe undeva pe la 40-45 de milioane de lei. Sportivii au nevoie de siguranță, de confort. E mai mare rușinea ca sportivii să fie amenințați că sînt dați afară din cauză că nu s-au plătit chiriile sau că nu sînt utilitățile achitate pe la sălile pe unde se antrenează. Atunci nu putem vorbi de rezultate.

- Și dacă nu se vor primi bani, la ce se va renunța?
- Eu am propus să renunțăm la rugby! În momentul de față avem echipă de seniori, tineret și 7 grupe de copii, de la under 17 la under 18. Sfatul meu e să se păstreze doar echipa de tineret și atunci bugetul aprobat va ajunge, se va descongestiona o mare sumă de bani.

"Ne-am săturat de proiecte pe hîrtie!"

"Acum un an, a venit la București secretarul general al Federației Europene de Handbal, Michael Wiederer. S-a întîlnit cu primarul Sorin Oprescu, cu premierul Victor Ponta, cu reprezentantul federației de handbal. Era vorba de noua sală de sport care se va construi. Știți ce a spus Wiederer? «Federația europeană s-a săturat de proiecte pe hîrtie, faceți sala și apoi primiți și competiții!», a povestit Căliman.

"La infrastructură e dezastru. Sportivii de la CSM se antrenează pe unde pot. Avem nevoie de patru-cinci săli mici, în care să creștem copii, și o sală mare, la care nu mai am speranțe că se va construi" Constantin Căliman

"România are 100.000 de copii legitimați, la nivel juvenil, la toate sporturile. Pe aceștia îi învîrtim pe la toate competițiile, dar doar ca să le bifăm. Sportul școlar trebuie reorganizat, numai de acolo putem aduce campioni" Constantin Căliman

2.500.000 €e bugetul echipei de handbal feminin, o treime din întreg bugetul clubului CSM

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.