Centrul Vechi al Bucureștiului a fost rece și trist în noaptea de sîmbătă spre duminică, prima după drama de la clubul Colectiv.
Altădată plină de viață și umplută pînă la refuz de oameni puși pe distracție de tot soiul, zona dintre Piața Universității și Piața Unirii demonstra că tragedia din seara dinainte a lăsat urme adînci, în primul rînd în conștiința oamenilor.
Foarte puțini au ieșit din casă spre a mai merge în cluburi. Oricum, majoritatea erau închise. Pe ele era postat un afiș în care se anunța că localul este închis, fie în semn de solidaritate cu victimele incendiului de la Colectiv, fie pentru că au anticipat un control amănunțit din partea organelor competente care să verifice dacă măsurile de securitate sînt în ordine.
Pe unul dintre cluburi era trecută și capacitatea maximă admisă în locație, pentru viitor. Multe stabilimente erau în beznă. Semnele nopții de Halloween stăteau palid atașate la intrare sau pe vitrine. În unele, la o masă, cîteva persoane discutau posomorîte, ușor bănuitoare, la o țigară și la o cafea.
Realitatea crudă
În ceea ce privește cluburile și restaurantele deschise - acestea din urmă au fost pline, ca întotdeauna, dar oamenii din interior au părut cufundați într-o stare de amărăciune. Numărai pe degetele de la o mînă locurile unde tinerii dansau. La uși, bodyguarzi cu iz de cerber priveau în afară, parcă așteptînd un control inopinat. Cîțiva erau costumați ca pentru noaptea de Halloween, însă se plimbau de colo colo, fără prea mult efect. "Știu ce s-a întîmplat vineri seară, e ceva horror, e groaznic!", a mărturisit o puștoaică, machiată teatral, unui post de televiziune, după care s-a interesat unde și cînd va apărea interviul.
Emoție și nedumerire
Ideea de priveghi. Cu asta rămîneai în minte după ce parcurgeai străduțele Centrului Vechi. Puțini români, mulți străini. Aterizați care de pe unde a venit și care nu înțelegeau de ce reclama nu corespunde cu realitatea. Cîțiva italieni priveau ușor încurcați pe un ecran în care era scris "Sincere condoleanțe" pentru cei dispăruți.
Nu pricepeau de ce cluburile sînt închise sau goale, de ce atmosfera trepidantă de care au auzit e dispărută în noaptea rece a Bucureștiului. Mulți polițiști. Patru dintre ei au fost opriți de doi tineri ce au acuzat faptul că la un local n-au primit bon fiscal și s-au simțit păcăliți de nota umflată.
La aproximativ un kilometru depărtare, în fața clubului Colectiv, în fosta clădire "Pionerul", cu parfumul ei comunist și sumbru, mii de candele roșii colorau noaptea. Bucureșteni și provinciali, oameni de toate vîrstele, soseau în tăcere, spuneau o rugăciune, priveau spre umbrele proiectate de lumînări pe bloc. Priveau și lăcrimau.
{{text}}