Tragedie

VIDEO Catastrofa de la clubul Colectiv ar fi putut avea o prefaţă dramatică la Baia Mare - Steaua, cu o seară înainte

Articol de Eduard Apostol, Răzvan Luţac  —  Monday 2nd of November 2015 12:00

La meciul de Cupa României cu Steaua, lumea s-a îmbulzit în număr aproape dublu faţă de capacitatea permisă a stadionului

Venirea Stelei în Maramureş a adus 15.000 de oameni într-un stadion cu o capacitate de doar 8.000 de locuri. Cum o tribună este dezafectată, afluxul s-a înghesuit în două treimi de arenă. De ce se putea întîmpla tragedia din clubul Colectiv şi la Baia Mare?

1. O singură gură de ieşire!

Tribuna oficială a arenei maramureşene are o capacitate de 2.000 de locuri. Numărul spectatorilor prezenţi acolo a fost dublu. Toţi au pătruns şi au ieşit printr-o singură ieşire, minusculă, urmată de un labirint îngust prin interiorul construcţiei! O singură persoană putea intra pe aceasta, nu în condiţii de panică.

2.  Acceptul autorităţilor

Clubul Colectiv a primit vizita autorităţilor abilitate cu două săptămîni înainte de tragedie. La Baia Mare, cei care puteau împiedica afluxul de persoane au ridicat din umeri, iar Jandarmeria a anunţat doar 10.000 de spectatori. Simţitor mai puţini faţă de numărul real.

"La şedinţa tehnică au anunţat că sînt 7.800 de persoane în tribună, iar la ora 20:00, cînd am ieşit pe gazon, erau peste 12.000. Cel care a intervenit a fost prefectul, cel care are autoritatea superioară în luarea unor astfel de decizii. El şi-a asumat responsabilitatea"
Ciprian Anton, observator de joc

3. Tribuna dezafectată

O mulţime de spectatori au fost lăsaţi să stea la tribuna a doua, într-o gradenă dezafectată, care s-ar fi putut prăbuşi oricînd. Aceştia au sărit gardul pe la peluză şi au fost avertizaţi că jocul nu va începe din cauza lor. Nu s-a întîrziat decît 5 minute.

4. Minori puşi la gard

La fel ca în clubul Colectiv, la meci au fost prezenţi o mulţime de minori. Mulţi stăteau lipiţi de gard, pentru a fi mai aproape de preferaţii lor. În cazul unui incident, erau extrem de expuşi să fie călcaţi în picioare, mai ales că nu existau porţi deschise spre teren.

5. Bilete contrafăcute vs. gratis

În clubul Colectiv s-a intrat gratis. Pe "Viorel Mateianu", mulţi spectatori au pătruns cu bilete trase la xerox. Iar reprezentanţii media puteau veni într-un număr oricît de mare, deoarece n-au existat acreditări, iar majoritatea au stat în picioare sau au fost redirecţionaţi către gura tuneului de acces.

6. Control sumar

Complicitatea stewarzilor de pe stadionul băimărean a dus şi la un control sumar, astfel că multe persoane pătrundeau chiar şi cînd tribunele erau înţesate de lume.

"Ne cerem scuze pentru lacune, dar am avut intenţii bune. N-am prevăzut toate problemele care ar fi putut apărea din lipsă de experienţă"
Cristian Şpan, preşedinte FCM Baia Mare

"Tati, hai acasă, că nu văd meciul! Nu se vede nimic de aici"
Cristi Balaj către fetiţa sa, aflat în "zona extrem de periculoasă" de la tribuna 0

7.200 de bileteeste cifra oficială a biletelor puse spre vînzare pentru meciul de la Baia Mare

Nu uitați că puteți ajuta victimele și familiile acestora prin donații:

  • SMS la numărul 8848 (2 euro / SMS, TVA inclus)
  • În conturile Fundaţiei Mereu Aproape:
    CONT LEI: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500, DESCHIS LA BRD
    CONT EURO: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500, DESCHIS LA BRD
  • De pe reţeaua de telefonie fixă a Telekom:
    SUNAŢI LA 0 900 900 303 PENTRU A DONA 3 EURO
    SUNAŢI LA 0 900 900 305 PENTRU A DONA 5 EURO
    SUNAŢI LA 0 900 900 301 PENTRU A DONA 10 EURO
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.