71.223 de voci, englezi și francezi împreună, au cîntat Marseilleza pe Wembley: "Fotbalul a înfruntat teroarea". 46 de jucători uniți la centrul terenului într-un minut de tăcere unic în istorie pentru cele 129 de victime ale atentatelor care au sfîșiat Parisul vineri, 13 noiembrie.
Anglia - Franța s-a jucat, cel mai oribil atentat n-a oprit fotbalul. Și, ca niciodată, sportul n-a mai fost o confruntare, ci o frăție, jucătorii n-au mai luptat unii împotriva altora, ci au fost toți împotriva furiei negre a terorismului.
Pe teren, 46 de englezi și francezi au cîntat Marseilleza pe o singură voce, la fel ca 71.223 de fani și oficiali în tribunele celui mai impresionant stadion al Europei. "Thank you", le-a mulțumit L'Equipe britanicilor. Iar insularii au fost mîndri de acest moment imposibil de uitat.
"Je suis Wembley", a titrat Daily Mirror pe copertă, comentînd gestul impresionant al jucătorilor: "Le cerem mereu să fie modele pentru copiii noștri. Marți, ei au fost acele modele dorite de noi. Doar pentru că au au fost acolo, pe gazon, uniți umăr la umăr înfruntînd teroarea".
Iar The Sun a remarcat: "Timp de secole, francezii și englezii s-au războit în bătălii intrate în istorie. Hastings, Agincourt, Blenheim, Trafalgar și Waterloo. Acum, cele două țări au fraternizat pe un alt cîmp de luptă celebru. Un moment minunat într-o noapte absolut neobișnuită".
"Nici măcar un minut de respect?"
Marți, înaintea meciului cu Grecia, fanii turci au încălcat minutul de reculegere pentru victimele atentatelor de la Paris.
"Au fluierat, au cîntat și au scandat «Allah e mare»", a protestat presa internațională, iar selecționerul turc Fatih Terim i-a pus la zid pe suporteri: "Nici măcar un minut de respect? De ce să huiduie? Am fi fost foarte deranjați dacă ni s-ar fi întîmplat nouă. Doar dacă nu ne vom mai comporta așa, sportul nu va fi sacrificat în favoarea terorismului".
Totuși, susținătorii turci afirmă că n-au fost înțeleși. "Martirii nu mor", ar fi cîntat fanii: "Am fluierat împotriva terorismului, nu momentul de reculegere".
"Trebuie să rămînem uniți în fața unei orori care nu are nici culoare, nici religie"
Lassana Diarra, internațional francez"Niciodată în viața mea nu m-am simțit atît de trist și atît de emoționat pe un stadion de fotbal"
Robert Pires, fost internațional francez
{{text}}