Sporturi   •   Handbal   •   ROMÂNIA

România debutează pe 5 decembrie la Mondialul din Danemarca » Cristina Neagu: "Ne dorim să ajungem la Olimpiadă!"

Cristina Neagu este liderul echipei României // Foto: Raed Krishan

Articol de Marian Ursescu   —  joi, 26 noiembrie 2015

Cristina Neagu, vedeta echipei naţionale, face radiografia turneului final. Golgeterul Ligii Campionilor crede că România poate veni între primele opt echipe din lume pentru a juca în calificările pentru Jocurile Olimpice 2016.

România e singura echipă din lume care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial de pînă acum. În decursul celor 21 de participări, "tricolorele" s-au întors însă doar de trei ori cu medalia la gît: aur 1962, argint 1973 şi 2005. Au mai fost alte cinci ediţii în care România a ajuns în semifinale, dar s-a clasat pe locul 4.

Ediţia actuală e una extrem de importantă, obiectivul fiind acela de a ajunge măcar în "sferturi", pentru a putea participa la calificările pentru Jocurile Olimpice 2016. Cristina Neagu, socotită una dintre cele mai bune handbaliste din lume la ora actuală, crede că obiectivul e unul care se poate realiza, dar că va fi foarte greu să ajungem la o medalie.

- Cristina, un nou turneu final. Ştii al cîtelea e al tău la senioare?

- Nu ştiu. Al şaptelea sau al optulea? Am ratat Campionatul Mondial din Brazilia 2011, că eram accidentată la umăr. Şi dacă socotim, din 2007, apoi 2009 şi 2013 la Mondiale, iar Europene 2008, 2010, 2012 şi 2014... E bine, al optulea.


- E un turneu final cu miză dublă, Campionat Mondial şi calificări pentru Jocurile Olimpice. Toate echipele pun mare preţ pe aceste turnee, nu?

- Da. Eu simt că acest turneu final e unul extrem de important pentru mine, dar şi pentru echipă, deoarece precede Jocurile Olimpice şi ne dorim extrem de mult să ajngem la Olimpiadă.

- Aşteptările sînt mari de la tine. Echipa României depinde cumva de Cristina Neagu, de evoluţiile tale. Şi în ultimul timp au fost foarte bune. Tu ce zici despre asta?

- Şi eu aştept foarte multe de la mine de fiecare dată cînd vin să joc pentru echipa naţională. Însă sîntem 17 fete care facem parte din lot, eu cred că fiecare e la fel de importantă. Fiecare va încerca să-şi aducă aportul sută la sută din ce poate să dea, în fiecare meci pe care-l vom juca. Extrem de important e să fim o echipă, să fim unite, fiecare la rîndul ei e conştientă de lucrul acesta.

"Putem cîştiga orice meci în grupă!"

- Cum vezi grupa României, cu Norvegia, campioana Europei, campioana olimpică, de care nu scăpăm, peste tot o întîlnim, cu Spania, argint european şi bronz olimpic, cu Rusia, care nu a avut rezultate în ultimul timp, dar care se reconstruieşte. Nu mai punem la socoteală Puerto Rico şi Kazahstan.

- Cred că e o grupă foarte grea, cu adversari împotriva cărora jucăm aproape an de an, pe care-i cunoaştem foarte bine, dar care ne cunosc şi ei foarte bine . Sînt meciuri în care orice se poate întîmpla, cu siguranţă. Nu pot să spun că cineva este favorit, poate doar Norvegia, care ne-a tot bătut în ultimii ani. Cred că avem şansa noastră, important e să facem meciuri bune, să obţinem cît mai multe puncte şi să ne clasăm cît mai bine în grupă.


- Pînă la urmă însă, indiferent de ce facem în grupă, meciul din "optimi", primul eliminatoriu, e cel mai important. Dacă pierzi acolo, pleci acasă, cu toate că, să zicem, cîştigi grupa.

- E adevărat, e cel mai greu meci, te poate trimite în 1-8 şi biletul spre calificările la Olimpiadă sau acasă. Aici stai la mîna altor echipe, mai poate fi posibil şi un loc 9 sau chiar 10, dar nu vrem să ajungem acolo. În ultimii ani am pierdut acest meci de "optimi" şi am plecat acasă. Ne încrucişăm cu o grupă extrem de grea, patru echipe foarte puternice, care vin de acolo, cu Franţa, Brazilia, Germania şi Coreea de Sud. Dacă m-ai întreba, nu ştiu care adversar ar fi mai accesibil. Totul depinde de noi, va fi presiune mare de ambele părţi, depinde de forma de moment. Sper să trecem de acest hop pentru că apoi am avea alt moral în "sferturi".

Nu crede în superstiţii

- Statistica spune că, din 5 în 5 ani, România vine cu o medalie. Aşa a fost în 2005, apoi 2010, urmează 2015?

- Da, ştiu. E uşor de calculat că s-au obţinut puţine medalii în ultimii ani. Să dea Dumnezeu să fie aşa, eu nu sînt superstiţioasă, dar mi-aş dori din tot sufletul să fie aşa. În fiecare an vorbim de medalii, dar noi nu am urcat mai sus de locul 9. Trebuie să fim realişti că e greu să obţinem o medalie. Cred că e mai simplu să venim pe un loc care să ne dea posibilitatea să jucăm calificări pentru Olimpiadă.

Mai aveţi acum cîteva meciuri de pregătire cu Franţa, Cehia, Suedia. Ce pot aduce ele nou?

- Rezultatele nu contează. Dacă pierdem, nu mergem cu coada între picioare la Mondiale, cu un moral scăzut. La fel, dacă vom cîştiga, nu trebuie să mergem prea încrezătoare. Sînt doar meciuri de pregătire, să stabilim relaţiile de joc.

- Cu ce gînduri porniți spre Franța?

- Din păcate, atentatele din Franţa ne-au speriat într-o oarecare măsură. Nu putem fi indiferente, nu putem spune că mergem acolo ca şi nimic nu s-ar fi întîmplat! Încercăm să ne concentrăm exclusiv pe handbal, dar sînt convinsă că vor fi luate toate măsurile de securitate şi că nu vor fi probleme.

Cum ajungem la Olimpiadă?

Campioana Mondială 2015 va obţine automat calificarea la JO. Dacă aceasta va fi una dintre cele cinci echipe deja calificate, atunci formaţia aflată pe locul imediat următor va merge în Brazilia. Celelalte 6 locuri pentru Olimpiadă  se vor desemna în urma unor turnee preolimpice la care vor participa 12 echipe.

Normal locurile 2-7 de la Mondiale obţin biletele pentru turneele preolimpice. Numărul s-ar putea extinde însă la 9, chiar 10, dacă între primele 7 se vor afla echipe calificate, gen Norvegia, Brazilia, Coreea de Sud. La Mondiale nu se joacă însă meciuri de clasament, ceea ce înseamnă că meciurile din grupă vor fi decisive pentru o clasare cît mai bună!

Contează enorm pe ce loc termini în grupă şi cu cîte puncte!

Dacă România nu va ajunge nici aşa la turneele preolimpice, mai e o şansă destul de mică. Locul 9 la Euro 2014, România ar putea ajunge ca locul european cel mai bun, cu condiţia ca echipele din faţa sa, locurile 2-8 de la Euro, să se afle în "sferturi" la Mondiale.

Echipele în cauză sînt Spania, Suedia, Muntenegru, Franţa, Ungaria, Danemarca şi Olanda.

Patru meciuri de verificare

România a ajuns ieri în Franţa, acolo unde va susţine un stagiu de pregătire înainte de Mondiale. "Tricolorele" vor întîlni azi Franţa, la Rouanne, urmînd ca pe 28 şi 29 noiembrie să dispute alte două întîlniri în cadrul unui turneu, la Paris, la care participă Franţa, Cehia şi Cuba.

România întîlneşte sîmbătă Cehia, iar în funcţie de rezultat, va juca duminică împotriva învinsei sau învingătoarei din întîlnirea Franţa-Cuba. Din Franţa se va pleca în Suedia, unde pe 2 decembrie va avea loc ultimul meci de verificare, contra echipei nordice.

România la ultimele 5 Campionate Mondiale

2005 locul 2
2007 locul 4
2009 locul 8
2011 locul 13
2013 locul 10

3 participăriare România la Jocurile Olimpice, la handbal feminin: 1976 (locul 4), 2000 şi 2008 (locul 7)

5 echipesînt deja calificate la JO 2016: Brazilia (gazdă), Norvegia (campioana Europei), Angola (campioana Africii), Argentina (vicecampioana Americii), Coreea de Sud (campioana Asiei). Mai sînt 7 locuri disponibile

Meciurile României la Mondialul 2015

05.12, 17:00 Puerto Rico
07.12, 17:00 Kazahstan
08.12, 19:15 Spania
10.12, 21:30 Norvegia
11.12, 19:15 Rusia

* primele 4 clasate se califică în "optimi"

TELEVIZARE: DolceSport va transmite Campionatul Mondial feminin între 5 şi 20 decembrie

Lotul României pentru Campionatul Mondial:

Portari: Paula Ungureanu, Ionica Munteanu, Diana Petrescu

Extreme stînga: Valentina Elisei Ardean, Ana Maria Tănăsie

Extreme dreapta: Adriana Nechita, Laura Chiper

Pivoţi: Oana Manea, Crina Pintea

Interi stînga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu

Interi dreapta: Patricia Vizitiu, Melinda Geiger

Centri: Aurelia Brădeanu, Eliza Buceschi, Luciana Marin

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.