Era ultima șansă a României pentru a rămîne la Campionatul Mondial, ultima șansă de a rămîne în cărți pentru calificarea la Jocurile Olimpice, ultima șansă pentru a șterge neîmplinirile din acest turneu, cînd am pierdut cu Spania, Norvegia și Rusia.
În față era campioana mondială, o echipă care venea după 14 partide consecutive fără înfrîngere la Campionatul Mondial, cele nouă de la turneul final din Serbia și cele cinci din prima fază a grupelor în Danemarca. O întîlnire între două echipe diferite, o Brazilie încrezătoare, exuberantă și una ce părea demoralizată, care parcă nu-și găsea cadența.
Ședința care a schimbat totul
Sîmbătă seara, cu o zi înainte de "optimea" cu Danemarca, fetele s-au adunat la hotel ca să discute între ele! Fără antrenori, fără staff, fără nimeni. "A fost o ședință emoționantă. Ne-am deschis între noi, ne-am spus ce aveam pe suflet", a declarat Gabriela Perianu. Și în 2010, după înfrîngerea din semifinale, contra Suediei, a existat o astfel de întîlnire. Și a dat şi atunci roade. "A existat o dezbatere, s-au făcut și reproșuri, dar a fost o discuție constructivă. Am bătut Danemarca, a doua zi, și am cîștigat bronzul", a dezvăluit Narcisa Lecușanu, vicepreședinta FRH. Ați auzit ce au strigat fetele la finalul time-out-urilor? "Pentru noi!" Era dorința lor de a-și demonstra că pot mai mult, că nu sînt terminate ca jucătoare, ca handbaliste, chiar dacă de multe ori au fost trimise să se pensioneze. Asta pentru că avem cea mai "bătrînă" echipă de la Mondiale.
Puse să alerge în spate
Din start și pînă la final, România a jucat cu precizia unui ceas elvețian. S-a apărat cum de mult nu a mai făcut-o, poate de la jocul cu Danemarca de la Euro 2010, iar în atac, le-au surprins pe brazilience cu execuții senzaționale. Fetele au fost o echipă, în ochii lor s-au putut citi ambiția și dăruirea de la intonarea imnului. Acumulaseră prea multă frustrare în ele, prea multă energie negativă. Au izbucnit ca un vulcan care le-a acoperit de lavă pe sud-americance.
Aveau de demonstrat ceva
Cinci dintre adversarele de aseară, braziliencele Pessoa, Da Silva, Do Nascimento, Rodrigues și Fachinello joacă în România, de mai bine de un sezon, la CSM București și HCM Baia Mare. Și Arenhardt a fost tot în România, dar a plecat în vară. Venite din postura de campioane mondiale, handbalistele "cariocas" au venit ca mari valori, pe salarii de multe ori exorbitante. Și au fost preferate, de multe ori în fața româncelor. Ada Nechita, Aurelia Brădeanu, Paula Ungureanu, aveau de demonstrat că nu sînt cu nimic mai prejos decît Do Nascimento, Rodrigues sau Arenhardt. Și că antrenorii greșesc. Au reușit cu vîrf și îndesat.
România 25
Brădeanu 7, Neagu 6, Nechita 5, Elisei 3, Buceschi 3, Geiger 1. Antrenor: Tomas Ryde
Brazilia 22
Rodrigues 5, Amorim 4, Do Nascimento 3, Piedade 2, Diniz 2, Da Silva 2, Da Rocha 2, Coppi 1, Arenhardt 1. Antrenor: Morten Soubak
9 mingiși un procentaj de 29 la sută a avut în meciul de aseară Paula Ungureanu, care a apărat și 4 aruncări de la 7 metri. A fost desemnată MVP-ul partidei
PROGRAM OPTIMI
- Norvegia-Germania 28-22
- ROMÂNIA-BRAZILIA 25-22
- Danemarca-Suedia 26-19
- Olanda-Serbia 36-20
Azi
- 18:45 Spania-Franța Kolding
- 19:00 Ungaria-Polonia Herning
- 21:30 Rusia-Coreea de Sud Kolding
- 21:45 Muntenegru-Angola Herning
"Ne-am adunat energia de pe parcursul turneului!"
Gabriela Perianu a adunat aseară puțin mai mult de 9 minute pe teren. A fost trimisă în faza de apărare și a dat totul pentru a ajuta echipa. La final era foarte fericită. "Sînt foarte fericită, mîndră de fetele mele. Am arătat că această națională, indiferent de adversar, poate face față. Am învins campioana mondială şi nu vreau să ne oprim aici, Cred că sîntem capabile să jucăm chiar finala. Vreau să joc o finală", a spus Perianu.
Ryde era să schimbe soarta jocului!
Antrenorul Tomas Ryde a fost și în meciul de aseară călcîiul lui Achile în naționala României. Ca de fiecare dată nu a dat indicații, lăsîndu-le pe fete să spună ce au de spus la time-out-uri. Costică Buceschi a preluat rolul de "principal" și le-a transmis fetelor ce au de făcut. În minutul 47, cînd România conducea cu 20-17 și se afla în prepasiv, Ryde a cerut time-out. Exact cu o fracțiune de secundă înainte, Cristina Neagu marcase golul 21, dar acesta s-a anulat. Brazilia s-a apropiat după acel moment la 19-20, dar "tricolorele" au pus ordine în joc și au marcat de două ori consecutiv, cîștigînd în final fără emoții.
Copilul i-a adus energie
Soțul Paulei și fiul portarului "naționalei" României au ajuns în Danemarca înainte de meciul cu Brazilia, pentru a o susține. Micuțul Paul Ioan i-a dat puteri nebănuite mamei sale. "Le mulțumesc și nu numai lor. Tuturor românilor pe care i-am simțit alături. Ne-au dat energie. Nu ne gîndim acum la viitorul adversar, ci doar vrem să ne bucurăm după un astfel de succes", a declarat Paula.
Acum vine Danemarca!
România va întîlni miercuri, în "sferturile" Campionatului Mondial, la Herning, echipa țării gazdă. Danemarca a trecut la pas în optimile de finală de Suedia, scor 26-19 după 15-7 la pauză. Va fi un meci mult mai greu în fața echipei gazdă, care va fi susținută din tribune de 12.500 de spectatori. În plus, sînt în joc calificarea la Olimpiadă și continuarea drumului spre medalie. România și Danemarca s-a întîlnit ultima dată la Euro 2014, nordicele reușind să egaleze la 29 în ultima secundă de joc!
{{text}}