Handbal

Azi e România - Danemarca în sferturile CM » Secundul Buceschi: "Fetele au fost zgîndărite în orgoliu!"

Articol de Marian Ursescu  —  Wednesday 16th of December 2015 12:00

Tehnicianul care a ajuns la naţională cu două săptămîni înainte de debutul la Mondiale e cel care le dă indicaţii fetelor la time-out-uri. Pentru că "pot să le transmit mai repede şi mai bine ce avem să le comunicăm"

Costică Buceschi a fost numit secund la naţionala României cu două săptămîni înainte de începerea Campionatului Mondial. Antrenorul Dunării Brăila a luat totul ca pe o nouă provocare şi spune că niciodată nu ar putea întoarce spatele echipei naţionale. Le cunoaşte pe fete, a lucrat cu marea lor majoritate şi, sfătuit şi de fiica sa, Eliza, cu care s-a consultat, a acceptat postul. De multe ori el a fost "principalul". El a dat indicaţii, el le-a încurajat pe fete pentru că poate comunica mai bine.

- Domnule Buceschi, a trecut euforia victoriei cu Brazilia?
- De mult! Nu am făcut nuntă după acel meci. Am fost la hotel, ne-am bucurat, am mai discutat între noi, dar a trebuit să ne facem bagajele pentru plecarea la Herning.

- România e singura echipă care a terminat pe locul 4 grupa şi a reuşit să ajungă în "sferturi".
- Grupa noastră a fost, de departe, cea mai puternică. Dovadă că trei echipe din patru sînt în "sferturi", Spania a fost şi ea foarte aproape. Şi eu cred că două echipe din grupă, cel puţin, vor fi şi în 1-4, în semifinale. Una peste alta, după sistemul actual, am fost favorizaţi. Practic, Campionatul Mondial putem spune că începe din "optimi".

- Acum, judecînd la rece, România a cîştigat în faţa Braziliei cu apărarea?
- Asta e clar! Atacul şi-a făcut datoria, am avut mai puţine greşeli ca de obicei, mai puţine ratări, dar apărarea a fost cireaşa de pe tort. Mika Brădeanu, Gabi Szucs, Perianu au dus greul, dar şi celelalte fete au fost la înălţime.

- De unde credeţi că a venit acea dorinţă a fetelor, dăruirea senaţională pe care au arătat-o?
- Din interior! Ele au vrut să arate că au valoare.După meciurile cu Rusia şi Norvegia ne-am fixat alt obiectiv, nu am mai făcut prea multe schimbări, şi am dus meciul practic în 10 jucătoare, dintre care mai mult au jucat opt. A fost şi reacţia lor pentru că au fost zgîndărite în orgoliu după ceea ce s-a spus şi s-a scris în ţară.

- Şi la meciul cu Danemarca va fi la fel, va trebui să vă bazaţi tot pe 9-10 handbaliste. Pot să facă faţă acestea ritmului unui Campionat Mondial?
- Eu cred că da. Sînt multe echipe care se bazează doar pe un nucleu de jucătoare. Norvegia, Muntenegru, a fost Spania, nu aveau prea multe schimbări. Sînt şi probleme, normal, dar trecem peste ele. De exemplu, înaintea jocului cu Brazilia, Cristina Neagu şi Eliza Buceschi nu s-au antrenat, au simţit dureri la genunchi. Tocmai de aceea nici nu au mai avut prospeţime pe final.

- Cum trecem peste perioadele în care nu reuşim să marcăm? Şi cu Brazilia au fost 9 minute, dar pînă la urmă s-a încheiat cu bine.
- Da, e adevărat. Şi noi, de pe bancă, am avut emoţii, pentru că am mai trăit astfel de vise! Pînă la urmă însă fetele au ştiut să gestioneze finalul, s-au ajutat unele pe altele, au fost cu adevărat o echipă.

- Cum credeţi că va fi cu Danemarca, ţara gazdă, presiunea e enormă acum...
- Va fi foarte, foarte greu. Vom juca în faţa a 12.000 de oameni care vor fi în proporţie de 90 la sută danezi, dar fetele au experienţă. Sînt obişnuite cu presiunea.

- Le-aţi urmărit? Au, în mare, aceeaşi echipă din anii trecuţi.
- Da, am vizionat jocurile cu Muntenegru, cu Ungaria, l-am analizat şi pe cel cu Suedia. Încercăm să găsim punctele slabe pe care să le atacăm. Eu cred că va fi un meci foarte strîns pe care-l putem cîştiga.

- A fost greu să le "ridicaţi" pe fete după trei înfrîngeri consecutive? Acum e greu să nu uite starea de euforie de după meciul cu Brazilia?
- A fost mai greu să le ridicăm. Ele ştiu însă foarte bine ce au de făcut. Un rezultat bun ar asigura liniştea în handbalul românesc şi eu spun că am avea nevoie de aşa ceva.

- Fetele au strigat la time-out-urile cu Brazilia: "Pentru cine jucăm? Pentru noi!". De unde îndemnul ăsta?
- A fost o surpriză şi pentru noi. Ele s-au adunat cu o seară înainte, au discutat, au analizat ce au făcut bine, ce au făcut rău. Aşa au simţit ele, aşa au considerat că e bine. Important e că a ieşit bine şi au crezut că acel îndemn gîndit de ele le ajută!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.