"Tricolorele" au cîştigat însă trei partide, iar una s-a încheiat la egalitate
Româncele nu se mai sperie de Danemarca de mult. Dacă în anii '90, cînd danezele erau puterea numărul 1 pe semicerc, abia scoteam cîte un rezultat mai de Doamne ajută, în ultimii cincisprezece ani situaţia s-a schimbat.
Practic, din 2000, după ce Danemarca a luat al doilea titlu olimpic şi a schimbat generaţiile, România le-a tot bătut pe nordice pe unde le-a prins. A făcut-o la Mondialele din 2005, victoria care ne-a trimis în semifinale, a făcut-o apoi şi la Europene. Cea mai importantă a fost, fără îndoială, cea repurtată în finala mică a Euro 2010, atunci cînd, tot la Herning, România s-a impus cu 16-15.
Din acele echipe însă, de acum cinci ani, au "supravieţuit" puţine jucătoare. Trei la daneze (Skov, Norgaard şi Line Jorgensen) şi un număr dublu la românce (Nechita, Neagu, Brădeanu, Elisei, Manea şi Geiger).
România domină Danemarca la toate capitolele!
După primele şase meciuri de la Mondiale, România e superioară adversarei de azi peste tot. Chiar şi la extreme şi contraatacuri, punctele forte ale nordicelor. România a avut două meciuri uşoare în grupă, cu Puerto Rico şi Kazahstan, dar apoi patru jocuri de foc în care a întîlnit campioana olimpică, mondială, echipa momentului, Rusia, dar şi Spania, vicecampioana Europei. Danemarca, în schimb, a avut şi ea două partide lejere, cu Japonia şi Tunisia, şi apoi patru meciuri nu atît de dificile, cu Muntenegru, Ungaria, Serbia şi Suedia. Singura echipă, de altfel, care a ajuns în "sferturi", din grupa Danemarcei, este Muntenegru, vicecampioana olimpică.
"Presiunea e mai mult pe ele!"
Cristina Neagu, vedeta echipei României, spune înaintea meciului cu Danemarca faptul că nordicele sînt favorite prin prisma faptului că joacă acasă. "Eu cred că sînt favorite, vor avea susţinerea a 12.000 de fani, dar presiunea e mai mult pe ele. Au un joc în viteză, cu interi care aruncă foarte puternic de afară. Centrul lor, Kristiansen, cred că e printre cele mai bune din lume. Danemarca îşi bazează însă jocul mai mult pe apărare şi contraatac. Noi ştim chestia asta, iar eu cred că trebuie să ne repliem foarte bine pentru a le face faţă" a fost analiza Cristinei Neagu pentru DolceSport.
"Dacă ai bătut Brazilia înseamnă că eşti o echipă foarte, foarte puternică. Ăsta este adevărul. O să fie un meci de totul sau nimic, mult mai greu decît cel cu Suedia"
Louisse Burgaard, inter Danemarca
Rivalele unei generaţii
Trei jucătoare din echipa Danemarcei au făcut parte din una dintre cele mai bune generaţii de junioare şi tineret pe care le-a avut Danemarca. E vorba de generaţia 1988-1989, campioană mondială şi europeană, a cărei rivală principală a fost echipa României. Portarul Sandra Soft, centrul Kristina Kristiansen şi interul dreapta Line Jorgensen s-au duelat cu generaţia Cristinei Neagu, a Patriciei Vizitiu şi a Adrianei Ţăcălie. "Am fost în echipa naţională de tineret şi am jucat foarte multe meciuri împotriva lui Neagu. Ea a fost desemnată la fiecare turneu cea mai bună jucătoare. A devenit extraordinară în ultimii ani. O jucătoare incredibilă, care ştie mereu ce are de făcut. Dar daţi-mi mingea şi mă ocup eu de restul!", a declarat, pentru Dolce, Kristina Kristiansen.
PROGRAM "SFERTURI"
- Meci capital pentru Olimpiadă
Dacă România va trece azi de Danemarca, atunci drumul spre Olimpiada de la Rio se scurtează cu mult. "Tricolorele" vor fi sigure că vor juca turneul de precalificare la JO pe teren propriu, cel mai probabil la Cluj Napoca. Trei dintre grupele de precalificare vor avea în componenţă cîte trei echipe din Europa, ceea ce face lupta deosebit de interesantă. Sînt echipe ce nu au reuşit calificarea în "optimi" la Mondiale şi aşteaptă acum să fie repoziţionate după rezultatul la Euro 2014, gen Spania şi Suedia. Ungaria tremură, în schimb, pentru a ajunge în precalificări, după înfrîngerea în faţa Poloniei, 23-24.
{{text}}