Handbal

Azi e România - Polonia » Cine stă în calea "tricolorelor" pentru bronzul mondial » Polonia pare un adversar accesibil. Dar doar pare!

Valentina Ardean Elisei a înscris de 4 ori în meciul pierdut contra Poloniei la CM din 2013

Articol de Marian Ursescu  —  duminică, 20 decembrie 2015

România a făcut meciuri memorabile la ediţia daneză, dar ca să intre în istorie trebuie să urce pe podium. Polonia pare un adversar accesibil. Dar doar pare!

România porneşte clar din postură de favorită în finala mică a Campionatului Mondial. "Tricolorele" nu au mai fost în această situaţie. Pînă acum, au pornit mereu cu şansa a doua. Şi le-a convenit acest lucru. Ce va fi azi?

Polonia nu e o echipă cu jucătoare de mare valoare, luate individual. Sînt handbaliste bune, dar care nu strălucesc. Au cîteva vîrfuri, gen Kinga Byzdra-Achruk, de la Buducnost, sau Karolina Kudlacz-Gloc, de la Leipzig. Echipa e totul însă pentru poloneze.

Spirit de luptătoare, nu cedează niciodată. "Tricolorele" ştiu asta după ce la Novi Sad, în 2013, au revenit de la minus 6 şi au cîştigat cu 31-29! Aşa s-a întîmplat şi la actuala ediţie, cu Ungaria şi Rusia, Polonia alergînd mereu în spate, dar avînd sprintul de final mai consistent.

Pregătită de danezul Kim Rasmussen, antrenorul de la CSM Bucureşti, Polonia impresionează mai ales în faza de apărare, acolo unde blocul central Niedzwiedz-Achruk-Kudlacz-Kobylinska e greu de trecut. Portarii Gawlik şi Wysokinska s-au ridicat şi ei la valoare turneului.

Pivotul Kulwinska, o jucătoare masivă şi scundă, este foarte greu de ţinut în momentul în care o laşi să prindă mingea. Stau mai slab pe extreme şi în poziţional, acolo unde nu înscriu foarte uşor. Alina Wojtas, cea care a marcat 9 goluri în partida din 2013, la Mondiale, lipseşte la ediţia actuală, fiind accidentată.

Cînd se joacă însă cu medaliile pe masă, orice este posibil. Ambiţia şi dăruirea polonezelor e de luat în seamă. În handbal, deseori cîştigă echipele care joacă mai mult cu inima!

Drumul Poloniei la CM 2015

  • 27-22 Cuba
  • 30-31 Suedia
  • 29-24 China
  • 29-27 Angola
  • 20-31 Olanda
  • 24-23 Ungaria
  • 21-20 Rusia
  • 25-30 Olanda

Drumul României la CM 2015

  • 47-14 Porto Rico
  • 36-20 Kazahstan
  • 18-26 Spania
  • 22-26 Norvegia
  • 27-30 Rusia
  • 25-22 Brazilia
  • 31-30 Danemarca DP
  • 33-35 Norvegia DP

Superiori în întîlnirile directe

România şi Polonia s-au întîlnit în meciuri oficiale, în ultimii 10 ani, de patru ori. De trei ori a cîştigat România, o singură dată Polonia. A fost înfrîngerea dureroasă de la Mondialul din Serbia 2013, în "optimi", care a trimis România acasă, deşi pleca în mod normal cu prima şansă.

"Tricolorele" şi-au luat anul trecut revanşa la Europenele din Ungaria, echipa pregătită atunci de Gheorghe Tadici cîştigînd cu 24-19 un meci în care Paula Ungureanu a fost MVP-ul partidei prin paradele sale spectaculoase, în care Neagu a marcat de 9 ori, iar Perianu de 4.

Dispute directe oficiale

CM 2007  România-Polonia 38-33
Prel JO 2008 România-Polonia 27-26
CM 2013 România-Polonia 29-31
CE 2014 România-Polonia 24-19

"România are prima şansă!"

Kim Rasmussen, tehnicianul danez de pe banca Poloniei, spune că România are o echipă foarte valoroasă şi că e favorită în meciul contra formaţiei sale. "România a făcut trei meciuri senzaţionale. Chiar dacă a pierdut cu Norvegia, încrederea lor e foarte mare. Polonia  nu se va da însă la o parte, am nişte fete tare ambiţioase", a declara Rasmussen.

Acesta nu s-a sfiit să spună că îi va acorda o atenţie sporită Cristinei Neagu. "Nu rezolvi jocul dacă o anihilezi pe Neagu,România are şi alte jucătoare valoroase, dar e un  prim pas. Le-am mai învins şi asta ne conferă şi nouă încredere", a adăugat atrenorul de la CSM Bucureşti, care le cunoaşte cel mai bine pe Brădeanu şi Manea, elevele sale.

Doar sală de forţă

"Tricolorele" au avut ieri pauză, după ziua grea în faţa Norvegiei. Jucătoarele au rămas, marea majoritate, în hotel, avînd program de recuperare. Doar cele mai tinere dintre handbaliste s-au încumetat să înfrunte ploaia de afară şi să facă o plimbare, la cumpărături.

După masa de prînz şi somn, fetele au avut program de forţă. Au mers pe jos pînă colo, dar nici la sala de forţă nu au fost toate româncele. Neagu, Brădeanu, Elisei, Nechita, Manea, Ungureanu au făcut doar cîteva mişcări de stretching.

Polonezele au avut sală de forţă de dimineaţă, apoi s-au plimbat prin oraş, pe la magazine, încercînd să profite de ultimele zile petrecute în Danemarca.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.