Fostul tehnician de la HCM Baia Mare explică mecanismul care a funcţionat pe perioada Mondialelor, cu accent pe latura psihologică a jucătoarelor.
E vocea limpede şi fermă care s-a auzit, timp de două săptămîni, la time-out-urile din timpul meciurilor. Cu indicaţii precise, aplicate. După ce sezonul trecut a pregătit-o pe HCM Baia Mare, participantă în Liga Campionilor, Costică Buceschi a trecut în urmă cu puţin timp la postul de secund al "naţionalei".
Îl intrigau întîlnirea şi colaborarea cu suedezul Tomas Ryde, dar acum crede că este exact ceea ce lipsea echipei României. Un liant între multe individualităţi valoroase.
- Domnule Buceschi, vă gîndeaţi acum o lună şi ceva, cînd aţi ajuns antrenor secund la echipa naţională, că o să urcaţi pe podium la prima competiţie?
- Nu mă gîndeam, dar speram. Cînd ajungi la echipa naţională, tinzi la cît mai sus. Obiectivul nostru clar a fost să intrăm între primele opt la acest Mondial, să ocupăm un loc cît mai bun, să prindem o tragere la sorţi cît mai lejeră pentru calificarea la Olimpiadă. Pentru un sportiv, cel mai frumos şi cel mai important obiectiv este să participe la Olimpiadă. Sperăm din tot sufletul la turneul pe care-l vom organiza acasă, în luna martie, să putem să ne calificăm pentru Rio.
- Aţi stat cel mai aproape de Tomas Ryde. S-a discutat pe seama sa, au fost critici, că nu poate să comunice, nu poate să transmită. Vă lasă pe dumneavoastră să vorbiţi, pe fete să facă tactica de joc. Cum e domnul Ryde, cum a fost colaborarea?
- Şi eu cînd am venit la echipa naţională eram curios, nedumerit de felul cum vom colabora. Din punctul meu de vedere, este exact ceea ce lipsea la o echipă precum cea a României, o formaţie cu multe individualităţi, cu jucătoare foarte bune, dar care de foarte puţine ori a reuşit să se exprime la modul cel mai înalt. Iar ceea ce s-a izbutit în ultimele două săptămîni ţine de munca la psihologia jucătoarelor.
Toată lumea a ajutat
- Tomas Ryde a lucrat mai mult pe latura psihică, iar dumneavoastră pe cea tactică?
- El are o experienţă foarte înaltă la nivel internaţional. A cîştigat Champions League cu Viborg, are foarte multe meciuri importante. Eu am numai de învăţat de la el şi chiar am învăţat foarte multe lucruri în cele două săptămîni. Şedinţele la echipa naţională implică mai mulţi oameni. E analistul video, Radu Cheregi, e Dragoş Luscanu, preparatorul fizic, stăm tot timpul de vorbă cu doctorii, cu masorii privind starea de sănătate a jucătoarelor. Ceea ce s-a întîmplat acum la lot nu e numai munca noastră, a antrenorilor. Toţi cei care au fost în Danemarca s-au ocupat ca fetele să aibă cele mai bune condiţii, noi ne-am pus în valoare tot ceea ce am ştiut pentru a le ridica acolo unde este nevoie şi, pînă la urmă, munca a fost răsplătită cu această medalie de bronz.
- Reflectă bronzul realitatea?
- Toţi cei de la Mondiale, şi norvegienii, prin felul în care se comportă, şi Jan Pytlick, ne-au spus că noi meritam să jucăm finala. Nu a fost aşa, pentru noi este extraordinar că am ajuns între primele trei echipe ale lumii, am jucat cu cele mai tari formaţii de la turneul final. Am demonstrat cu fiecare în parte că avem valoare şi că putem mai mult. Acum contează starea de sănătate, starea mentală cu care vin fetele de la echipele de club.
"Încercăm să aducem sînge proaspăt"
- Această echipă a României are viitor? Sînt şi jucătoare spre apusul carierei.
- Eu cred că da. Aţi văzut nominalizările, avem două fete în echipa ideală a turneului, dar şi alte două nominalizate la secţiunea «young», la handbaliste sub 22 de ani. Pe lîngă grupul care s-a format acum, mai sînt în ţară cîteva jucătoare bune şi foarte bune. Vom încerca în următoarea perioadă să integrăm cîteva tinere la echipa naţională, ne străduim să aducem sînge proaspăt, să facem treptat trecerea de la jucătoare experimentate la jucătoare tinere pentru că trebuie să ne asigurăm de viitor. Aşa cum Tănăsie a reuşit şi s-a integrat foarte bine pe extremă stîngă, cred că vor mai apărea şi alte jucătoare noi, poate la meciurile de calificare la Euro 2016.
- Am obţinut o medalie la Mondiale, dar am nimerit într-o grupă extrem de grea la calificările pentru Jocurile Olimpice. Vom juca însă pe teren propriu. Cum vedeţi lucrurile?
- O grupă foarte, foarte grea. Întîlnim Muntenegru, formată 99 la sută din jucătoarele de la Buducnost, o echipă care joacă foarte bine în partea a doua din Champions League. Sînt sigur că vor juca altceva la turneul preolimpic, şi ele îşi doresc să ajungă la Rio. Cealaltă echipă din Europa este Danemarca, o formaţie cu generaţii foarte valoroase. Dacă fetele vor fi sănătoase, cred că vom reuşi să repetăm jocurile bune de la Mondiale.
Să joace şi în străinătate
- Pe lîngă un antrenor fericit sînteţi şi un tată fericit. Eliza a făcut un turneu final foarte bun la 22 de ani.
- Da, este în creștere, mă bucur că a ales să joace afară, şi-a schimbat un pic şi optica de pregătire, de a vedea sportul. Mi-aş dori ca o parte dintre jucătoarele tinere de valoare din ţară, şi aş pune-o aici pe primul loc pe Gabi Perianu, să meargă afară, pentru că e bine să vezi cum este privit sportul şi în altă parte. Le va ajuta pentru ceea ce-şi doresc să realizeze în viaţă. Eliza a confirmat după ce anul trecut a fost desemnată promisiunea Ligii Campionilor, cea mai tînără jucătoare în ascensiune. Anul acesta, la Thuringer, este principala marcatoare, toată lumea se bazează pe ea, deşi este foarte tînără, ajută jocul echipei, se înţelege foarte bine cu Cristina Neagu şi cred că este una dintre soluţiile noastre la linia de 9 metri, pe postul de centru la "naţională".
{{text}}