Nici un jucător care vine în fotbalul românesc nu are certitudinea că se va adapta şi că va evolua la un nivel înalt. Această siguranţă nu există nici măcar pentru fotbaliştii care schimbă formaţiile din Liga 1.
Astfel de situaţii s-au petrecut şi la începutul acestui sezon. Cele mai importante echipe din primul eşalon au făcut achiziţii de top, dar mulţi jucători au dezamăgit.
GSP.RO propune un top 10 al transferurilor ratate în acest sezon din Liga 1.
1. Gregory Tade (Steaua)
Unii ar putea contesta poziţionarea lui Tade pe primul loc în acest top, dar de ce este cea mai mare dezamăgire a sezonului actual? Pentru că a venit din postura de golgeter al campionatului trecut, performanţă reuşită la CFR, pentru că Steaua a plătit 500.000 de euro clujenilor în vară, dar şi pentru că este unul dintre cel mai bine plătiţi jucători din Liga 1. A venit ca mare vedetă a campionatului şi cîştigă 300.000 de euro la Steaua, doar Chipciu primind mai mulţi bani.
În schimb, atacantul a dezamăgit crunt, avînd foarte multe ratări şi evoluţii modeste. Evident, a intrat şi în gura patronului Stelei. În 19 jocuri a marcat doar 3 goluri şi a oferit 4 assisturi.
2. Patrice Feussi (Dinamo)
Camerunezul a impresionat în sezonul trecut la ASA Tg. Mureş, echipă cu care a fost foarte aproape să ia titlul. Dinamo l-a transferat în vară, iar mutarea a părut una spectaculoasă. În plus, imediat a fost considerat un om de bază şi în formaţia lui Mircea Rednic. Tehnicianul i-a oferit multe şanse, dar evoluţiile lui Feussi au scăzut la fiecare meci şi apoi a fost lăsat să plece. A jucat în 11 partide la Dinamo, doar 6 integralist. La finalul anului a semnat deja cu Concordia Chiajna.
3. Jean Sony Alcenat (Steaua)
Venit de la Petrolul şi considerat a fi cel mai bun fundaş dreapta din Liga 1, Alcenat a fost extrem de modest la Steaua. Nu a avut evoluţii convingătoare în prima parte a campionatului şi apoi nu a mai intrat în vederile lui Mirel Rădoi. A fost criticat şi de Gigi Becali, mai ales că are un salariu uriaş la Steaua, 250.000 de euro, neacceptînd diminuarea acordului. A jucat în 7 meciuri pentru campioană, fiind doar în 3 meciuri titular. Comparativ, Cornel Rîpă, cel pe care trebuia să-l înlocuiască, a evoluat în 15 partide dintre care în 13 integralist.
4. Ricky Van Haaren
Mijlocaşul olandez a fost considerat de mulţi chiar transferul verii la Dinamo. A venit după ce a evoluat la prima echipă a lui Feyenoord şi la toate naţionalele de juniori şi de tineret ale Olandei. În vîrstă de doar 24 de ani, Van Haaren nu a fost la nivelul aşteptat, iar Mircea Rednic a decis să renunţe la el, chiar dacă a primit mai multe şanse. În 8 partide disputate la prima echipă a lui Dinamo nu a reuşit vreun gol sau vreo pasă decisivă.
5. Hristo Zlatinski (CS U Craiova)
A fost adus ca mare vedetă de la Ludogoreţ Razgrad şi cu un salariu foarte mare pentru nivelul fotbalului românesc. Bulgarul are 200.000 de euro pe an la CS U, dar evoluţiile sale nu au fost pe măsura pretenţiilor. Trebuia să acopere plecarea lui Brandan de la echipă, însă s-a remarcat doar prin desele avertismente primite, 7 cartonaşe galbene şi 2 roşii. A marcat un singur gol în 17 jocuri şi este printre cei 5 fotbalişti ai echipei care au fost anunţaţi că pot pleca gratis din cauza salariului foarte mare.
6. Dacian Varga (Petrolul)
Mijlocaşul ofensiv a fost o altă mare decepţie a campionatului. A semnat cu ASA Tg. Mureş, dar i s-a propus diminuarea salariului şi a ales să meargă la Petrolul. Nu i-a ajutat deloc pe ploieşteni să iasă din zona fierbinte a clasamentului. A marcat un singur gol şi a oferit două pase decisive în 16 meciuri pentru "lupii galbeni".
7. Mihai Costea (Voluntari)
Fratele mai mic al lui Florin Costea a revenit în fotbalul românesc, dar aventura a fost foarte scurtă. A jucat în 7 partide pentru nou-promovata Voluntari şi s-a remarcat doar în partida cu Astra cînd a fost înger şi demon. A scos un penalty pentru Voluntari, dar apoi a făcut şi henţ în careu în a doua repriză. Are zero goluri şi zero pase decisive şi a fost dat afară de la formaţia ilfoveană după ce a intrat într-o agenţie de pariuri.
8. Leo Beleck (CFR Cluj)
Este unul dintre puţinii atacanţi care nu au confirmat la echipa ardeleană. Recunoscută pentru transferurile excelente în ofensivă, CFR Cluj a făcut o alegere proastă cu Leo Beleck. Atacantul deţinut în acest moment de Fiorentina a evoluat în 19 meciuri pentru ardeleni şi a marcat doar două goluri, oferind şi două assisturi.
9. Andrei Cordoş (FC Botoşani)
A eşuat la Dinamo şi Pandurii, iar în această toamnă a făcut-o şi la moldoveni. A evoluat în 11 partide şi a gafat grav la cel mai important duel al anului pentru Botoşani, împotriva Legiei Varşovia. Nu a mai fost utilizat de Cristi Pustai, iar la finalul anului i s-a reziliat contractul.
10. Ianis Zicu (ACS Poli)
"Dau de la 10 goluri în sus aici", a spus atacantul în momentul în care a semnat cu Poli Timişoara. Nu a fost nici măcar aproape, fiind extrem de rar decisiv în echipa bănăţeană. Spre deosebire de primăvară, cînd a înscris 5 goluri şi a oferit 3 pase decisive la ASA Tg. Mureş, Zicu a marcat doar de două ori în 15 partide la ACS Poli.
Mîine, într-un nou material special, GSP.RO îţi arată faţa frumoasă a Ligii 1, adică cele mai utile transferuri din Liga 1 în mercato din vara trecută.
{{text}}