Președintele forului prin care Universitatea București trebuia să se pronunțe, profesorul Marian Popescu, susține că "analiza celor două lucrări este încă în desfășurare, nu mai pot estima cînd va fi finalizată"
De curînd, Ministerul Justiției a făcut publice listele lucrărilor "științifice" scrise de deținuți din penitenciarele din România, dar și pe cea a profesorilor universitari care le-au girat, readucînd subiectul în actualitate. Revenind la cazul Copos - Parfene, aflat pe agenda Comisiei de Etică a Universității București încă din 15 aprilie 2015, în urma sesizării de plagiat din partea ultimului, Gazeta a aflat că încă nu s-a dat nici un răspuns oficial.
Mai mult, el este încă departe de a fi redactat, deși regulamentul Comisiei de Etică prevede că solicitantul trebuie să primească o rezoluție în termen de 30 de zile lucrătoare. Iar de atunci se împlinesc, peste două zile, exact 9 luni!
"Încă aștept un răspuns!"
Masterand în Istorie, acum angajat al FRF, Cătălin Parfene a remarcat public că una dintre lucrările scrise de Copos în detenție, "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI", ar fi plagiată după lucrarea sa de master. A sesizat Comisiei de Etică, dar de atunci n-a primit nici un răspuns. "Încă aștept. Dacă atît consideră Comisia că e nevoie, peste 9 luni, pentru analiza unei lucrări, nu mai zic nimic", a comentat ieri Parfene.
"Sînt specialiști care nu vor să se expună"
Contactat de Gazetă, președintele Comisiei de Etică a Universității București, Marian Popescu, pare revoltat că încă nu poate da un răspuns, dar se și eschivează: "Poate că domnul Parfene nu mai știe ce subiect a tratat în lucrarea sa de master. Pe acest subiect, în România sînt doar vreo 5 specialiști care ar putea să analizeze cele două lucrări în discuție. Unii însă ne-au refuzat, n-au vrut să se implice, să nu se expună public. Universitatea nu-i poate obliga. Tot ce pot să vă spun este că se lucrează la caz. Am greșit în noiembrie, cînd anticipam că în 3 săptămîni vom avea un răspuns. Domnul Parfene are dreptate că durează prea mult, dar acestea sînt condițiile, nu pot aproxima cînd va fi finalizată sesizarea dînsului".
"Copos cum o fi scris?!"
Parfene a reacționat: "Prin vocea domnului Popescu, Universitatea din București susține că în România există doar cinci specialiști în domeniul în care a scris domnul Copos. Cum o fi reușit fostul patron al Rapidului, fără absolut nici o pregătire de specialitate, să scrie o carte despre o astfel de temă și asta în condiții de detenție, fără acces la surse, materiale bibliografice și altele?!".
Tot el a continuat: "Dacă specialiștii din ţară nu vor să se expună, Universitatea avea posibilitatea în tot acest timp să apeleze la alții, tot români, dar care își desfășoară activitatea în străinătate".
430 de lucrăricu caracter științific au fost scrise de deținuți, 90 în 2014, 340 în 2015, conform unui recent raport al Administrației Naționale a Penitenciarelor
"E ciudat că o carte scrisă de domnul Copos din septembrie pînă în octombrie, adică într-o lună și ceva, nu poate fi citită în nouă luni. E clar că e mai ușor s-o scrii decît s-o citești" ;)
Cătălin Parfene
Ministerul Justiției cere abrogarea legii
Într-o conferință de presă susținută ieri, Raluca Prună a vorbit și despre subiectul legat de cărțile scrise în ultimii ani de deținuți pentru a obține reducerea pedepselor cu cîte 30 de zile pentru fiecare lucrare. Ministrul Justiției a anunțat: "M-am decis, constatînd că fenomenul e scăpat completamente de sub control, să propun Guvernului ca printr-o ordonanță de urgență, care va fi promovată în prima ședință a Executivului de luna viitoare, să cer abrogarea acestei dispoziții". Și DNA a anunțat deschiderea unui dosar: "Dintr-o notă a Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum și din alte date din spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții ale legii nu erau îndeplinite, iar prin faptele săvîrșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate".
{{text}}