Diverse

Probleme mari pentru Copos » Comisia de Etică a Universitații îl acuză de plagiat: "Există indicii clare"

Articol de Marius Mărgărit, Răzvan Luţac  —  Thursday, 28 January 2016

George Copos nu scapă de scandal, iar doi specialiști de la Universitatea din București îl acuză pe omul de afaceri că a plagiat cînd a scris cartea "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI".

După ce istoricul Cătălin Parfene l-a acuzat pe Copos că a preluat pasaje din cartea sa, pentru a-și redacta lucrarea, trei specialiști de la Universitatea București au analizat cartea omnului de afaceri, iar doi susțin că este plagiat.

Dr. Adinel Ciprian Dincă susține că lucrarea lui George Copos este "plagiat ghostwriter", iar prof. dr. Alexandru Florin Platon spune că "este un plagiat mai elaborat".

În schimb, conf. univ. Marius Diaconescu spune că George Copos nu a plagiat. 

"Comisia consideră că avem de-a face cu un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/și prin repovestire. Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist care a realizat mai multe parafrazări inacceptabile, după lucarea de disertație a d-lui Cătălin Parfene.

Există indicii clare că dl. Copos nu ar fi putut realiza acest tip de lucrare și, deci, nu ar fi putut  fi creditat ca autor" se arată în punctul de vedere al Comisiei de Etică a Universității din București

Cei doi specialiști spun că unul dintre elementele care indică faptul că George Copos a plagiat este acelă că în lucrarea omului de afaceri sînt aceleași greșeli pe care Parfene le-a făcut în cartea sa.

La Universitatea din București, va avea loc o conferință de presă, în care cei trei specialiști vor vorbi despre acuzele de plagiat aduse lui Copos.

Iată două pasaje din cărțile lui Parfene și Copos

 "Totuși prima sa soție a fost o catolică Margareta, fiica unui voievod al Transilvaniei, Ladislau de Losonczi (1376-1391) sau Stibor de Stiborita (1395-1401, 1410-1414), acesta din urmă un nobil polon"  Parfene

"Prima soție a lui Alexandru cel bun, Margareta, pare să fie fiica unui voievod ardelean, Ladislau de Losonczi, sau a lui Stibor de Siboritza, se pare un nobil polon"  Copos

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.