Diverse

VIDEO Doi studenți români au ajuns în finala Hyperloop! Trenul care ar trebui să parcurgă 550 kilometri în jumătate de oră

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Friday, 05 February 2016

Elon Musk este omul care a găsit o metodă mai simplă de a plăti cu ajutorul internetului. A inventat PayPal.

A inventat și mașina electrică (Tesla) și vrea să ducă oameni pe Marte. Acum are un alt plan. Vrea ca oamenii să călătorească în siguranță la o viteză mare și fără a consuma combustibil (Hyperloop).

Acest concept a fost lansat în 2013 și vrea ca în maximum 7 ani să devină de la stadiul de proiect, la realitate.

SpaceX a lansat o competiție în acest scop la care au participat studenți și echipe de ingineri.

Și românii au fost acolo

O echipă de 9 studenți de licență și master de la Universitatea Politehnică București a participat și i-a trimis în etapa finală din Texas pe Denis Tudor și Sorin Vasile. Cei doi au reprezentat echipa POLI Hyperloop.

Competiția a fost una extrem de acerbă, însă cei doi tineri români n-au fost niciodată descurajați și chiar au încercat să adune cît mai multă informație pentru viitoarea carieră.

Denis și Sorin lucrează la aceeași companie și s-au strîns în fiecare seară pentru a munci la proiectul lor, iar feedback-ul de la concurs nu avea cum să nu fie pozitiv.

"Steve Davis, care e și directorul Space X, a vorbit cu noi. I-am spus ce am pregătit și i s-a părut foarte tare. A mai fost o echipă care a folosit materiale similare și așa că ne-a trimis să ne împrietenim cu ei. N-a fost o competiție de la care să pleci descurajat", a zis Denis pentru GSP.RO.

Cum va arăta Hyperloop

Deși mai e mult pînă la final, acum la acest proiect încă se lucrează la specificațiile pistei de testare. Hyperloop va fi un tub mare, depresurizat, care propulsează o capsulă cu oameni dintr-o locație în altă.

Totul a pornit ca un protest al lui Elon Musk la refuzul fostului guvernator al Californiei de a construi un tren. Acel tren ar fi costat 68 de miliarde de dolari, iar un bilet ar fi ajuns la 100 de dolari pe ruta San Francisco - Los Angeles (550 de kilometri).

Elon e convins că se poate construi un mijloc de transport mult mai ieftin, dar și mai important, mult mai rapid (peste 700 mph). Totul e să ai tehnologia potrivită.

"E un motor liniar, care are niște bobine amplasate unele peste altele într-un rînd și creează un cîmp magnetic rotativ, care se mișcă într-o anumită direcție.

Dacă ai un conductor, pur și simplu se creează o mișcare liniară. Cam tot ce e cu propulsie e pe bază de inducție magnetică și motor liniar. Și cei de la Hyperloop Technologies folosesc cam aceeași idee, doar că au motorul în șină”, a zis Sorin pentru PlayTech.ro.

Ce au construit studenții români

"Noi am făcut invers. Aveam o șină din aluminiu, iar motorul l-am pus pe capsulă. Era un motor foarte mic, și îl foloseam ca să punem mecanismul în viteză.

Noi ne-am axat foarte mult pe documentarea tehnică, am zis că dacă mergem acolo, să facem ceva fezabil. Din fericire, e ok, e posibil, am făcut și calcule. Fără calcule, nu îți iese.

Bateria noastră nu era destul de puternică, așa că am mai adăugat o sursă auxiliară de energie, niște ultracondensatori. Am făcut schema pentru toate astea și am obține destul de multă putere, doar că într-un timp scurt, așa că din acest motiv am adăugat și a doua sursă”, a mai zis Sorin pentru PlayTech.ro.

N-au cîștigat, însă cei doi promit să se întoarcă și la edițiile viitoare, unde cu siguranță vor avea un cuvînt mai greu de spus. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.