Experiența inedită a ”tricolorelor”, întîlnind-o pe deținătoarea titlului, a avut de toate: suspans, energie, susținere, emoții, lacrimi, dar și provocări. La capătul a două zile intense, se desprind cîteva concluzii. Ce-i trebuie acestei echipe pentru a rămîne între primele din lume?
Ascensiunea echipei de Cupa Fed a României a fost pusă pe hold duminică seară, după încheierea disputei contra Cehiei. Cele care au cucerit titlul în patru din ultimii cinci ani s-au impus pînă la urmă cu 3-2, la Cluj, revenind de la 1-2.
Ultima impresie păstrează o undă de amărăciune. Pentru că meciul de dublu s-a încheiat repede și a fost lipsit de intrigă. Pentru că româncele s-au aflat la un set de un mare rezultat. Pentru că persistă senzația că tenisul feminin autohton merită un loc între primele 8 team-uri ale lumii.
Sînt însă exact doi ani în care s-a mers numai în sus, ani în care s-au adunat 7 victorii și o singură înfrîngere, cea din ultima confruntare. Între 2006 și 2013, echipa României a stat în Grupa 1 a Zonei Europa-Africa, neizbutind să iasă de acolo decît la începutul lui 2014, cînd, în fine, s-a putut reuni distribuția cea mai valoroasă a momentului. Declicul a coincis cu venirea Alinei Tecșor-Cercel în postură de căpitan nejucător, iar, de atunci, mereu s-a depistat o formulă cîștigătoare.
Ciocnirea cu Cehia a reprezentat însă o provocare diferită. Tocmai pentru că e vorba de o ligă superioară, atît ca adversară, cît și din punctul de vedere al componenței Grupei Mondiale I. Între Cehia, Germania, Elveția, Franța, Italia și Rusia, doar Olanda e intrusa, iar România echipa care vine din urmă. Ce concluzii se pot trage după acest eveniment, unic pentru noi în acest format?
Punctul nevralgic: dublul.
Felul în care s-a încheiat întîlnirea cu Cehia a adus multă tristeţe în tabăra tricoloră. Meciul de dublu, tranşat într-un mod atît de categoric de Barbora Strycova şi Karolina Pliskova în faţa Ralucăi Olaru şi Andreei Mitu, a ridicat mai multe întrebări. De ce nu a jucat Monica? De ce nu a jucat Simona? Amîndouă erau obosite, iar experienţa lui Halep la dublu nu e una tocmai ofertantă.
Căpitanul nejucător al României a identificat de ce e necesar pentru ca România să rămînă mai mult timp în Grupa Mondală. "E nevoie de constanță, de o experiență mai mare contra unor formații puternice, cum sînt Cehia, Rusia, Franța. De asemenea, ne trebuie un dublu solid, dar și mai multe combinații posibile de dublu. Să avem încredere în noi și mai multă răbdare", a spus Alina Tecşor-Cercel.
În ultimii doi ani, România a disputat 8 întîlniri şi patru dintre acestea au fost cîştigate în decisiv. Lucru care dovedeşte cît de important este să ai o pereche puternică, mai ales în acest format în care confruntarea de dublu e decisivă. Ea a fost formată de fiecare dată din Monica Niculescu şi Irina Begu. O pereche care joacă bine împreună şi care a ajuns pînă în sferturi de finală la Australian Open în 2012 şi a cucerit un titlu împreună.
Uneori însă, ca în cazul întîlnirii de la Cluj, meciurile de simplu pot fi epuizante, iar energia nu mai ajunge pentru o bătălie atît de solicitantă emoţional şi fizic.
4-0este bilanţul în Cupa Fed a perechii Begu-Niculescu
"Am simțit că se va ajunge la dublu. Ne-am antrenat bine, toate fetele au muncit bine. Din păcate, ele au fost prea puternice"
Raluca Olaru
Accidentările modifică selecția
Chiar și în condițiile în care România are 4 jucătoare în Top 100 (pînă recent au fost 5), cînd apar accidentările selecția se îngreunează. Contra Cehiei, Alina Tecșor nu a putut apela la Irina Begu, numărul 34 mondial, și la Alexandra Dulgheru, numărul 54 mondial, ambele accidentate.
Prima a avut probleme la genunchi din primele zile ale anului, a jucat cu dureri la Australian Open, iar cea de a doua are o suferință recurentă, tot la genunchi, care a necesitat pauză și tratament.
"Întotdeauna am pus sănătatea jucătoarelor pe primul loc cînd am alcătuit echipa. Ar fi ideal ca, pe cît posibil, toate să fie apte și să adune în meciuri pentru a-și consolida prezența în tenisul românesc"
Alina Tecșor-Cercel, căpitan nejucător
Locul României e între primele opt echipe ale lumii
România nu mai jucase de 24 de ani în Grupa Mondială. În tot acest timp, a stat în partea de jos a acestei competiţii, în zona Europa-Africa. O dată cu ridicarea generaţiei Simonei Halep, Irinei Begu, Monicăi Niculescu, Soranei Cîrstea, Alexandrei Dulgheru era aproape logic ca România să iasă de acolo, însă acest lucru nu s-a întîmplat şi pentru că de multe ori cele mai în formă jucătoare nu se adunau în echipă.
Unul dintre meritele Alinei Tecşor-Cercel este acela că le-a convins pe fete să vină şi timp de doi ani România a tot urcat şi a ajuns acolo unde îi este locul.
Din păcate, prima confruntarea în elită i-a adus în faţă cel mai puternic adversar: Cehia, cîştigătoare de Cupa Fed de patru ori în ultimii cinci ani şi care are şase jucătoare în Top 100, dintre care trei în Top 20.
"Ne aflăm pe un făgaș bun. Am mers numai în sus, a venit această înfrîngere, care, paradoxal, poate fi un impuls pentru a juca mai bine în continuare"
Alina Tecşor-Cercel, căpitan nejucător România
Avem sală, lipseşte cultura tenisului
Întîlnirea dintre România şi Cehia a fost primul eveniment de tenis care s-a jucat în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. După improvizaţia de la Galaţi, unde s-a jucat în patinoar, oricîte eforturi au depus cei de acolo, locul tenisului e într-o sală cu toate facilităţile. Cluj-Napoca este singurul oraş din România care poate găzdui fără mari bătăi de cap o întîlnire de acest gen la standarde internaţionale.
Susţinerea pentru echipă a fost imensă din partea spectatorilor atît la antrenamente, cît şi la meciuri. Publicul clujean mai are nevoie însă de cîteva evenimente de tenis pentru a învăţa că nu te poţi plimba în timpul punctelor, că accesul în sală se face atunci cînd total game-urilor e un număr impar, că nu se foloseşte flash-ul, că nu se aplaudă dublele greşeli, că pînă nu se termină punctul e bine să nu strige.
7.227este capacitatea Sălii Polivalente din Cluj, care a fost inaugurată în 2014
"Publicul m-a ajutat enorm în meciul cu Kvitova. M-am simţit extraordinar la Cluj, mi-au dat multă energie"
Monica Niculescu
Impuls individual
Din perspectiva individuală, chiar dacă echipa a pierdut întîlnirea cu Cehia, victoriile contra Petrei Kvitova obținute de Monica Niculescu și de Simona Halep le pot oferi un impuls pentru turneele care vin. Halep n-a avut un start pozitiv de sezon, chiar ea recunoscînd că se află într-o perioadă dificilă, în care îi este greu să închidă meciuri.
Antrenorul ei, Darren Cahill, i-a sugerat să privească izbînda contra Petrei, reușită în trei seturi, după o confruntare complicată, cu suișuri și coborîșuri, drept adevăratul început de an al ei și să construiască de acolo. Pentru Niculescu, s-o învingă pe Kvitova e o injecție de încredere, care poate oferi senzații pozitive pentru concursurile următoare.
"A fost bine pentru mine că am jucat două meciuri grele, chiar dacă pe unul l-am pierdut. Mă ajută să-mi intru în ritm"
Simona Halep
3 victoriiasupra unor jucătoare de Top 10 are Monica Niculescu în carieră: Na Li (nr. 6, 2011), Vera Zvonareva (nr. 8, 2012), Petra Kvitova (nr. 9, 2016)
Azi e tragerea la sorţi
Echipa de Fed Cup a României îşi va afla azi, de la ora 14:00, adversara cu care se va lupta, între 16 și 17 aprilie, pentru a rămîne în Grupa Mondială. Capii de serie vor fi Rusia, Germania, Italia şi Australia, iar adversarii lor se vor alege dintre România, Spania, SUA şi Belarus.
Cu oricare dintre posibilele oponente, tricolorele au bilanț negativ. De asemenea, locul de desfășurare va fi stabilit prin tragere la sorți.
- România-Rusia 0-2 (1978, 1986) teren neutru
- România-Germania 0-1 (1974) teren neutru
- România-Italia 1-2 (1975, 1978, 1997) teren neutru
- România-Australia 0-2 (1976, 1999) teren neutru
Traseul României 2014-2016
Bilanț: 7 victorii-1 înfrîngere (20-11 pe meciuri)
2014
Grupa 1, Zona Europa-Africa, 5-9 februarie, Budapesta
România-Ungaria 2-1
Nominalizate: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu
Au jucat: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu
România-M. Britanie 2-1
Nominalizate: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu
Au jucat: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu
România-Letonia 2-1
Nominalizate: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu
Au jucat: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu
România-Ucraina 2-0
Nominalizate: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu
Au jucat: Simona Halep, Sorana Cîrstea (dublul nu s-a mai disputat)
Playoff Grupa Mondială II, 19-20 aprilie, București
România-Serbia 4-1
Nominalizate: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu
Au jucat: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Monica Niculescu
2015
Grupa Mondială II, 7-8 februarie, Galați
România-Spania 3-2
Nominalizate: Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu, Alexandra Dulgheru
Au jucat: Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu
Playoff Grupa Mondială I, 18-19 aprilie, Montreal
România-Canada 3-2
Nominalizate: Irina Begu, Alexandra Dulgheru, Andreea Mitu, Raluca Olaru
Au jucat: Irina Begu, Alexandra Dulgheru, Andreea Mitu, Raluca Olaru
2016
Grupa Mondială I, 6-7 februarie, Cluj
România-Cehia 2-3
Nominalizate: Simona Halep, Monica Niculescu, Andreea Mitu, Raluca Olaru
Au jucat: Simona Halep, Monica Niculescu, Andreea Mitu, Raluca Olaru
Jucătoare care au evoluat între 2014 și 2016
Nume | Simplu | Dublu |
Simona Halep | 5-4 | 0-1 |
Sorana Cîrstea | 4-1 | 0-1 |
Irina Begu | 2-2 | 4-0 |
Monica Niculescu | 2-1 | 4-0 |
Alexandra Dulgheru | 2-0 | 0-0 |
Andreea Mitu | 1-0 | 0-2 |
Raluca Olaru | 0-0 | 0-2 |
{{text}}