Altele

Liliana Gafencu a rupt prietenia cu fosta ei colegă de barcă » Acuzații dure: "Lipă m-a lucrat!"

Liliana Gafencu (stânga) și Elisabeta Lipă, colege în barca de 8 plus 1 la JO 2004 de la Atena, acolo unde au cucerit aurul // Foto: Cristi Preda

Articol de Răzvan Luţac  —  Thursday 25th of February 2016 12:00

Liliana Gafencu, triplă campioană olimpică, a rupt prietenia cu ministrul sportului, fostă colegă de barcă.

O postare de pe Facebook ascunde un conflict între două canotoare de aur ale României. Acum câteva zile, soţul Elisabetei Lipă, Cornel, i-a reproşat Lilianei Gafencu, pe reţeaua de socializare, că a distribuit un text în care ministrul sportului era atacat.

"Pot respecta repoziționarea ta, Liliana, față de, până mai ieri, idolul tău Uța, dar dacă într-o clipă arunci pe fereastră peste 20 de ani de conviețuire, te rog să-ți păstrezi consecvența și să schimbi imaginea ta de profil de pe Facebook, în care ești doar cu Elisabeta Lipă".

"Am greşit, am şters"

Luni, Liliana Gafencu a reacţionat pentru Gazeta Sporturilor. "Este adevărat, a existat o distribuire din partea mea a unei păreri. Era un text referitor la problema imnului. Totul era scris în termeni laudativi referitor la Elisabeta Lipă, însă, la final, într-adevăr, era cerută demisia ministrului. Am recunoscut că am greşit, am şters acea distribuire după câteva ore. Problema este alta".

Urmează un interviu pe care Liliana Gafencu l-a rezumat la final: "Am spus toate astea pentru că vreau să arăt că nu îmi este frică".

- Spuneați...
- Am avut o discuție cu Elisabeta Lipă după ce a plecat la minister. I-am cerut un sfat, ea mă declarase, în trecut, și cea mai bună prietenă a ei. Am întrebat-o dacă aș putea să mă duc, detașată, pe funcția de vicepreședinte la Dinamo. Mi-a zis că nu am ce căuta acolo, că e o junglă.

- De ce junglă?
- Repeta: "Tu ai o conduită, o formare profesională, nu poți ajunge în jungla aia!". Păi, am și eu niște copii, am alte principii de viitor, m-ar ajuta și pe mine. Mergeam pe funcția lăsată vacantă de domnul Cosac, cel care venise pe locul ei.

- Însă dumneavoastră...
- M-am dus la club. Am vorbit cu șefii, cu Cosac, toți m-au sprijinit. Eu lucrez pe Serviciul control la Poliția de Frontieră. Cosac a zis că avea nevoie, în 6 luni, de cineva cu profilul meu, și mi-a semnat acordul. Era 21 decembrie.

"De ce te împotrivești?"

- Mă gândesc că ați vorbit și cu ea totuși.
- Domnul ministru i-a spus lui Cosac să pornească procedura de detașare. I-a transmis și ei. "Foarte bine", a răspuns Elisabeta, dar cumva foarte ironic. Mie nu mi-a spus nimic, mi-am văzut de treaba mea și de legalitatea procedurii.

- Așadar...
- Pe 4 ianuarie mi-am luat dosarul, oamenii mă așteptau deja. Însă, pe 9, m-a sunat domnul Cosac. "Stai așa că domnul Roșan, secretarul general al domnului Tobă, a dat cumva dosarul spre reanalizarea funcției tale. Că s-a înțeles greșit funcția de vicepreședinte...". Nu mi s-a pus nicio rezoluție pe dosar, nimic. Așa că am sunat-o pe Elisabeta.

- Ce-a răspuns?
- Am luat-o direct. "De ce mă lucrezi pe la spate?" I-am zis-o ca unei colege. "Păi, cu cine voiai să vorbesc? Nu cu domnul Tobă?", a fost răspunsul. În primul rând, mizeria este la tine. Nu se poate să se bată joc de o instituție întreagă, pentru că s-a lucrat la dosarul meu. Am adus 3 medalii olimpice, am pus cărămidă la clubul Dinamo. Am auzit că vin de la Control și c-o să le dezgrop lor mizeriile. Am fair-play-ul în sânge.

"Să nu ne afirmăm mai mult decât ea"

- Ați mai vorbit de atunci?
- Da. Mi-a zis: "Ştii de ce m-am împotrivit? Trebuia să bagi și tu capul pe ușă, să le întrebi pe fete dacă ai voie să...". Păi, nu înțeleg! E SRL Lipă sau club din cadrul MAI? Să știi că n-o să ți se lungească viața pentru că m-ai făcut pe la spate! Puteai să mă suni.

- Ce faceți în continuare?
- Dosarul meu stă încă la Dinamo. Eu nu mi-am văzut încă dosarul. Doar că doamna Lipă i-a spus domnului Tobă nu știu ce despre mine! Așa e când ajungem miniștri. Ne vedem cu sacii în căruță. Eu mă duc prin misiuni, mănânc covrigi pe capotă! Problema e să nu ne afirmăm noi mai mult decât ea. Dar ea medaliile le-a câștigat în echipă, nu individual!

Elisabeta Lipă nu a putut fi contactată până la ora închiderii ediției.

"Cel mai tare știți ce m-a durut? Am fost la colindă pe 25 seara. Mi l-a strâns în brațe pe tata, care semăna mult cu tatăl ei, Dumnezeu să-l ierte! Și apoi mă lucrează pe la spate"
Liliana Gafencu

CV Liliana Gafencu

  • Născută: 12 iulie 1975, Dumbrava, jud. Suceava
  • 3 titluri olimpice la canotaj, 8Ă1 (Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004)
  • Dublă campioană mondială şi dublă vicecampioană mondială
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.