Sporturi   •   Tenis   •   DECĂDEREA

ANALIZĂ Unde e nordul? Simona Halep e altă jucătoare faţă de cea din 2015: cu rezerve insuficiente, fizice şi de încredere

Simona Halep a părăsit de cinci ori terenul învinsă anul acesta // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de Luminiţa Paul   —  joi, 25 februarie 2016

Primele două luni de tenis ale anului au întors-o în timp pe Simona Halep, spre acele vremuri în care ascensiunea ei bruscă, luminoasă încă nu începuse.

O combinaţie cenuşie între prezentul dureros şi trecutul pe care nimeni nu mai doreşte să-l invoce. Cifrele spun că a câştigat trei dispute şi a pierdut cinci în acest interval, cea mai recentă înfrângere venind marţi, în turul secund de la Doha, în faţa Elenei Vesnina.

Un meci pe care părea că-l va captura şi-l va aşeza în fruntea resurecţiei. Nu s-a întâmplat aşa. A avut set şi 4-1. Şi a părăsit terenul învinsă. Pentru că undeva, pe teren, în minte, în picioare, la mijlocul actului al doilea, ceva s-a rupt. Şi n-a mai putut fi cusut la loc.

Poate că răspunsul se află în ceva ce Halep declara înainte de acest meci, întrebată într-o conferinţă de presă de la Doha despre încredere şi importanţa acesteia. "Când spun încredere, o descriu astfel: să te simţi puternică pe teren. Să-ţi simţi picioarele tari, ca să poţi alerga mult. Să rămâi acolo, să loveşti mingea relaxat şi puternic, aşa privesc eu încrederea. Ştiu că o am, ştiu că pot juca un tenis bun pentru că am făcut-o deja".


"Nu iei deciziile bune"

Apoi a apărut şi nuanţa, acea linie subţire care poate face separaţia între succes şi abis. "Uneori însă, când nu treci printr-o perioadă bună, eşti nesigur în momentul în care intri pe teren să joci un meci. Poate nu ai inspiraţia corectă în clipele importante şi nu iei deciziile cele mai bune când trebuie să faci punctul".

Simona s-a autodescris anticipat în confruntarea cu Vesnina. Secvenţe de joc strălucitor, agresiv, în care a dictat punctele, apoi intrarea într-un vârtej negativ. Atunci, din dorinţa de a schimba, a făcut lucruri pe care de obicei le evită. A venit în faţă, dar voleurile n-au fost suficient de apăsate şi s-a trezit deseori pasată.

Un aspect al jocului la care munceşte, pe care vrea să-l adauge, dar care, accesat în momente de criză, nu face decât s-o adâncească.


Bătălie oarbă

Paradoxal poate, dar setul decisiv, cedat cu 1-6, nu a arătat o capitulare, ci o luptă oarbă şi seacă. Aşa cum s-a mai văzut la româncă şi în alte meciuri, mai ales pe durata lui 2015, în perioade mai puţin faste.

Supranumită "Fighter Girl", poreclă pe care şi-a câştigat-o pe teren, cu braţele, picioarele şi mintea, Halep rareori cedează. În schimb, nu alege armele, tactica potrivite, se precipită.

Pentru că, în sinea ei, nu e relaxată. Nu mai găseşte acel sâmbure fierbinte pe care ţi-l dă siguranţa că poţi. Şi pe care l-a avut, mai mult, l-a expus în faţa întregii lumi în atâtea dispute în care a revenit, s-a bătut, a întors.

Diferenţa e vizibilă comparând starturile de ani 2015 şi 2016. Sezonul trecut, după 2 luni, Simona era jucătoarea dominantă a circuitului, cu 2 titluri, 15 victorii şi numai două înfrângeri. Acum, e la 3-5, iar 3 dintre înfrângeri s-au produs în trei seturi, capitol la care avea un raport mult mai bun.

Diferenţa stă şi în context. 2015 a început pozitiv pentru că s-a hrănit din pozitiv: anul 2014 încheiat cu finală la Turneul Campioanelor, o pregătire consistentă în offseason, absenţa problemelor serioase de sănătate (doar o gastroenterită după Shenzen).

2016, în schimb, a venit după o perioadă de pregătire de iarnă aproape ratată din cauza necazurilor fizice. Infecţii la nas, urechi, stomac, tratament cu antibiotice, reinflamarea tendonului ahilian, toate acestea au dus la un disconfort fizic accentuat. Nici antrenamentele n-au putut fi la acelaşi nivel de intensitate şi firele s-au legat în mod negativ.

Alunecare, apoi revenire

"Am nevoie de meciuri. Meciuri, meciuri, meciuri. Să joc cât mai mult, doar aşa îmi pot reveni", spunea Simona după eliminarea de la Dubai. Pentru a juca mai mult însă, trebuie să şi câştigi măcar puţin. Aşa se recuperează sau se consolidează acea încredere.

Românca a mai avut perioade palide în circuit şi, de fiecare dată, a revenit puternică, determinată. Un exemplu e chiar cel din 2015. După ce pe zgură şi iarbă a adunat rezultate deloc impresionante, a luat o pauză, apoi s-a întors pe hardul american cu două finale Premier 5 şi semifinale la US Open.

Va putea s-o facă din nou? Aceasta e întrebarea. Una pe care, poate, şi-o pune şi ea. Şi la care are, tot poate, şi răspunsul.

Urmează Indian Wells

Revenită ieri acasă, Simona Halep a confirmat că va juca următorul turneu la Indian Wells, acolo unde este deţinătoarea titlului. Va pleca spre California mai devreme, urmând să aibă câteva zile de pregătire alături de antrenorul ei, Darren Cahill.

"Nu îmi e teamă şi abia aştept să merg să mai joc meciuri, pentru că meciurile te ţin acolo, sus, cu încrederea. Şi pentru asta muncesc. Vreau să merg la cât mai multe turnee, să joc şi să mă simt bine, medical vorbind. Şi fizic trebuie să mă pregătesc foarte mult", a mai spus ea.

"E mai dificil să te menţii în top decât să ajungi acolo, dar amândouă sunt grele. Trebuie să fii sănătos şi să ai puterea să joci la fiecare turneu foarte bine"

Simona Halep

"Înseamnă mult când eşti numărul 2, numărul 3, numărul 1, dacă reuşeşti să obţii locul respectiv, dar pentru mine e mai important să fiu sănătoasă, să mă pot antrena, să pot face faţă la turnee"

Simona Halep

Ianuarie-februarie 2016

Sydney semifinale 6-7 (5), 6-4, 3-6 cu Svetlana Kuzneţova
Australian Open turul 1 4-6, 3-6 cu Shuai Zhang
Cupa Fed  1 victorie, 1 înfrângere  
Dubai turul 2 (după bye) 6-7 (2), 2-6 cu Ana Ivanovici
Doha turul 2 (după bye) 7-6 (1), 4-6, 1-6 cu Elena Vesnina

Bilanţ    3-5

Ianuarie-februarie 2015

Shenzen victorie 6-2, 6-2 cu Timea Bacsinszky
Australian Open sferturi 4-6, 0-6 cu Ekaterina Makarova
Cupa Fed 1 victorie, 1 înfrângere  
Dubai victorie 6-4, 7-6 (4) cu Karolina Pliskova

Bilanţ    15-2

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.