Atletism

Povestea neștiută despre Iolanda Balaș » Cum l-a șocat atleta pe Gheorghe Gheorghiu Dej: "Nici eu nu ştiu de unde am avut acest curaj"

FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de Gazeta Sporturilor  —  vineri, 11 martie 2016

Sportul românesc este în doliu, după ce Iolanda Balaș Soter a decedat azi, la vârsta de 79 de ani. Vezi aici detalii.

Iolanda Balaș, una dintre cele mai mari sportive ale României, a fost dublă campioană olimpică, la Roma 1960 și Tokyo 1964, la proba de săritură în înălțime. 

La Jocurile Olimbice de la Melbourne, din 1956, Iolanda Balaș nu a putut fi însoțită de antrenorul ei ei, Ioan Soter, din cauză că acestuia nu i s-a permis să plece în Australia. Abia în 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, Ioli a fost însoțită de Ioan Soter și alături de el a cucerit prima ei medalie de aur.

Pentru a i se permite lui Soter să meargă la Roma, Iolanda Balaș a făcut presiuni la Gheorghe Gheorghiu Dej, conducătorul țării, și a povestit cum l-a șocat pe acesta.

"Delegaţia olimpică a României plecase deja la Roma, dar eu am cerut să nu plec, ca să rămân să mă antrenez împreună cu Söter până în ultimul moment.

Atunci, într-o nebunie, nici eu nu ştiu de unde am avut curajul să fac ultima încercare. I-am spus lui Gheorghiu Dej că eu nu pot reprezenta ţara care nu are încredere în mine. A avut un şoc. I-am spus toată povestea, în care eram acuzați vom rămâne acolo. Atunci mi-a spus că «Se va rezolva».

Asta s-a întâmplat într-o vineri, iar luni aveam avion spre Roma. Am fost anunţată oficial că plecăm împreună. În mod miraculos, Söter a primit paşaportul la aeroport", se arată într-un interviu acordat revistei Q Magazine, preluat de druckeria.ro.

Citește AICI un material special apărut în Gazetă cu Iolanda Balaș la împlinirea vârstei de 75 de ani

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.