Atletism

Iolanda Balaș, zâmbetul fără vârstă » În 2011, cea mai mare atletă a României a pozat pentru Gazetă în aceeaşi ipostază la distanţă de 50 de ani

+2 Foto
Iolanda Balaș în 1960

Articol de Mirela Neag  —  Monday 14th of March 2016 12:00

Pe 12 decembrie 2011, ziua când a împlinit vârsta de 75 de ani, Iolanda Balaș a acceptat propunerea Gazetei de a reconstitui două fotografii de-ale sale din 1960, de pe vremea când dobora record mondial după record.

Ziua și-a început-o ca de obicei dis-de-dimineață, la biroul de la federație. În timp ce telefonul îi suna continuu, iar pe ușă pe perindau colegii să o felicite, președinta de onoare a FRA a avut răbdare cu reporterii Gazetei și a pozat până au fost obținute aceleași ipostaze ca în urmă cu 50 de ani.

"Este una din fotografiile mele preferate!", a exclamat Iolanda Balaş. "A fost făcută în toamna lui '60. Eu şi Hansi, soţul meu, tocmai ne mutaserăm în prima noastră casă. Era o garsonieră pe care am primit-o de la stat pentru aurul cucerit la Olimpiada de la Roma. Era micuţă, dar era a noastră. Timp de patru ani ne chinuiserăm la cămin!", a povestit cea mai valoroasă atletă a României.

Noua locuinţă a soţilor Soter se afla la etajul al doilea al unei clădiri din strada Ion Câmpineanu. "Eram în buricul oraşului, vizavi de Palatul Regal, dar după doi-trei ani ne-am mutat. Am făcut schimb pentru un apartament la bloc, în Floreasca, acolo unde stau şi azi", a explicat Iolanda Balaş, cu fotografia în mînă.

"Dacă aş avea din nou douăzeci şi cinci de ani!", a oftat atunci fosta atletă.

- Ce aţi face, doamnă Balaş, dacă aţi avea din nou douăzeci şi cinci de ani?!
- Ştiu că nu este posibil....

- Şi totuşi, dacă ar fi să o luaţi de la capăt, aţi schimba ceva?
- Nu. N-aş schimba absolut nimic. Am avut o viaţă frumoasă. Am avut paşaport, am văzut toată lumea şi am cunoscut mulţi oameni importanţi. Dacă nu practicam atletismul, sunt convinsă că nici dacă aş fi fost fiică de miliardar nu aş fi făcut atâtea lucruri! Nu regret nimic.

A aşezat fotografia cu grijă într-unul din zecile de albume adunate în jurul său. La ora 11:00 a plecat pe teren "după bani". "Vrem să finalizăm lucrările la tribuna Stadionului Tineretului", a închis ea sesiunea de pozat.

După 4 ani și 3 luni de la acea întâlnire, inima Iolandei Balaș a încetat să mai bată. Iar tribuna stadionului ce-i poartă numele a rămas neterminată.

Familia și colegii o vor însoți azi pe ultimul drum, ceremonia de înmormântare fiind programată să înceapă la ora 12:00, la Cimitirul Ghencea Militar 1.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.