Moto GP

Yamaha stă pe un butoi cu pulbere: confruntare dură între Rossi și Lorenzo!

foto: Guliver/GettyImages

Articol de Cristina Negrilă  —  duminică, 20 martie 2016

Nici n-a început bine ediția din 2016 a MotoGP că avem o nouă confruntare! De și mai mari proporții, de data asta, decât cea dintre Rossi și Marquez din 2015!

Valentino Rossi și Jorge Lorenzo, colegi la Yamaha, s-au contrat dur atât pe circuit, la antrenamentele libere dinaintea primei curse oficiale a anului, Marele Premiu al Qatarului, cât și în declarațiile de după.

Lorenzo, ca Rossi la Misano. Dar fără sancțiune!

De unde a pornit totul? Rossi și Lorenzo s-au contrat pe circuit, unde italianul l-a acuzat pe spaniol că a avut o conduită iresponsabilă, rulând prea încet pe o porțiune foarte rapidă, după ce abia ieșise de la boxe, iar italianul avea foarte mare viteză. La final, cei doi s-au oprit pe circuit și au discutat pe un ton ridicat câteva minute.

"Jorge a ieșit fără să se uite de la boxe, când a ajuns la primul viraj a încercat să încetinească, mi-a luat fața. M-am uitat la el încercând să înțeleg de ce. Mă așteptam să-mi ceară scuze, dar el se uita la mine ca și cum îmi zicea: "Ce dracu' vrei?!"

După ultimul antrenament liber, Valentino Rossi a vorbit cu Mike Webb, directorul de cursă în MotoGP și membru al comisiei care judecă problemele disciplinare de pe circuit, pentru a cere explicații: "Nu m-am dus la Webb să-i zic: «Sancționează-l cu un punct pe licența de pilot». I-am zis doar: «De ce eu am fost pedepsit seznul trecut și el acum nu este sancționat?»"

Italianul și-a argumentat cererea aducând în discuție incidentul din sezonul trecut, de la Misano, când a fost sancționat pentru "conduită iresponsabilă" cu un punct pe licența de pilot.

"Problema e că există un precedent. S-a întâmplat exact la fel, sezonul trecut, în calificările de la Misano, când eu am făcut aceeași greșeală. El era foarte supărat atunci pe mine, iar după calificări am primit o sancțiune de un punct pe licența de pilot. Nu înțeleg acum de ce nu l-au sancționat și pe el.

Nu spun că e corect ca el să fie sancționat, pentru că nu cred ca ar trebui, așa cum nu trebuia să fiu nici eu sancționat sezonul trecut. Dar pe mine m-au pedepsit".

Comisia a decis să nu-l sancționeze pe Lorenzo.

Lorenzo nu înțelege supărarea "Doctorului"

Lorenzo se declară mirat de reacția lui Rossi: "După părerea mea, Valentino nu are motive să se plângă. Toată lumea știe că atunci când ieși de la boxe nu te poți opri să-i lași pe ceilalți să treacă. Tot ce poți să faci e să încerci să nu încurci, asta am făcut și eu. Ce pot eu să fac? Dacă e încă supărat pe mine nu știu care e motivul"

Foc încrucișat de aroganțe

Disputa de pe circuit a fost doar preludiul scandalului dintre cei doi piloți Yamaha. În declarațiile de după calificări, cei doi au trecut la un alt nivel.

Lorenzo, care n-a semnat încă prelungirea contractului cu Yamaha, l-a înțepat pe colegul său italian: "Foarte bine că Valentino a semnat prelungirea înțelegerii pentru că nu prea mai avea alte opțiuni.

Eu sunt într-o situație foarte diferită de cea a lui Valentino. Sunt campionul mondial en-titre și având în vedere că n-am avut niciodată probleme cu echipele pentru care am concurat, am mai multe opțiuni și pot aștepta până să semnez.

Am contractul pe birou de câteva săptămâni, e ceea ce-mi doream, e mult mai bun decât cel anterior, care era deja cel mai bun din circuit, dar am decis să mai aștept până să semnez... probabil că o voi face într-o săptămână, două", a spus Lorenzo.

Declarațiile l-au înfuriat pe "Il Dottore", care i-a dat un răspuns pe măsură: "E nevoie să c**** ca să semnezi cu Ducati. Așa că eu cred că Lorenzo va continua cu Yamaha" 

Rossi a concurat pentru Yamaha între 2004-2010, apoi a petrecut doi ani dificili la Ducati, în 2011 și 2012, înainte să se întoarcă la Yamaha în 2013.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.