Tomas Ryde e antrenorul care a dat multă încredere echipei, tehnicianul care nu face niciodată reproşuri şi încearcă să ia din fiecare lucru doar ce e bun.
După primele trei meciuri ale Campionatului Mondial de anul trecut, din Danemarca, pierdute clar de România, toată lumea îi cerea demisia. Impasibil pe bancă, fără replică la time-out-uri, Tomas şi-a văzut de treaba sa.
Revoluţia sa a început din sferturile de finală, atunci când România a învins campioana mondială la acea vreme, Brazilia. A rămas la fel de apatic în continuare, un tehnician care nu se agită pe margine, stă calm şi pare pierdut. Nici nu se bucură la victorii. Strânge doar pumnul şi-ţi face cu ochiul în semn că totul e OK.
După înfrîngerea în faţa Norvegiei, în semifinale, a doua zi Ryde a postat pe contul său de facebook. "Mâine va răsări soarele şi vom urca pe podium". Gândea pozitiv, le-a spus fetelor la şedinţă să uite disputa cu Norvegia. România a învins apoi Polonia şi a adus acasă medaliile de bronz!
"Ne vom califica la Olimpiadă!"
Nici faptul că IHF a "mutat" turneul de calificare din România în Danemarca nu l-a enervat. "Ne vom califica la Olimpiadă. Ăsta e obiectivul principal şi pentru asta vom lupta!", a spus suedezul. Tomas e omul care, atunci când a acceptat să preia naţionala României, a făcut-o în 8 minute! Atât a durat discuţia telefonică în România cu preşedintele FRH, Alexandru Dedu.
România a învins Danemarca la Aarhus în prima zi. Suedezul nu a schiţat nici un gest la final. De parcă el ar fi pierdut! La meciul dintre Danemarca şi Muntenegru, care a pecetluit calificarea matematică a României, la Rio, Tomas şi-a luat două beri şi a urmărit meciul din tribună, cu soţia.
"Nu sunt în largul meu când depind de alţii. Sunt nervos", a spus el. A ajuns la hotel, fetele sărbătoreau. "Vamos a la playa", cântau ele, cu gândul la Rio. Vocea suedezului, replică imediat. "Nu, nu, nu mergem la plajă! Mergem să câştigăm o medalie".
A cerut time-out când nu trebuia
Aseară, Tomas Ryde s-a înţeles cu omologul său muntenegrean, Dragan Adzici, să nu folosească titularele, să dea timp de joc şi handbalistelor care au evoluat mai puţin. România a dominat jocul, a condus cu 22-16 când mai erau 11 minute de joc. Suedezul nu s-a ridicat nici măcar o dată de pe bancă, a făcut schimbările calm.
Muntenegru a egalat la 22, dar Ryde nu a folosit ultimul cartonaş de time-out. A făcut-o la 23-23, când mai erau 2 secunde de joc, exact în momentul în care Luciana Marin înscrise. Ryde a ridicat mâna, semn că a greşit, dar nimic nu mai conta. România e la Jocurile Olimpice după o pauză de 8 ani şi datorită lui!
Egal amical
România și Muntenegru au intrat, ieri, pe teren cu locul asigurat la Jocurile Olimpice de la Rio, astfel că ambii antrenori au apelat la jucătoarele mai tinere pentru a aduna experiență.
Chiar dacă muntenegrencele au început în forță, "tricolorele" au revenit și au impus ritmul jocului, ajungând la pauză să aibă un avantaj de patru goluri, 15-11. Un ecart pe care l-au tot dus după ele și în partea a doua a confruntării. Cu zece minute înainte de final, România conducea cu 22-17.
Oboseala și toată încărcătura emoțională din ultimele zile parcă s-au așezat în picioarele și mâinile româncelor, care au mai reușit un singur gol, în timp ce adversarele au înscris de șase ori. S-a terminat 23-23, iar România a încheiat pe primul loc în grupa de la Aarhus.
53%a fost eficienţa în atac a României la turneului preolimpic din Danemarca
România 23 (15)
Chintoan 6, Zamfirescu 3, Tănăsie 3, Udriștoiu 2, Perianu 2, Marin 2, Ardean Elisei 2, Vizitiu 2, Chiper 1. Antrenor: Tomas Ryde
Muntenegru 23 (11)
Despotovici 8, Mehmedovici 4, Jaukovici 3, Radicevici 2, Pavicevici 2, A. Klikovac 2, B Klikovac 2. Antrenor: Dragan Adzici
"Jocul cu Danemarca a fost fantastic. Toată lumea a fost extraordinară, fetele - minunate. Am făcut tactica împreună cu jucătoarele şi le-am spus că doar ajutându-ne, doar comportându-ne ca o echipă, putem realiza ceva. Avem un sentiment minunat când lucrăm în echipă"
Tomas Ryde"E prea devreme acum să spun ceva despre Olimpiada de la Rio. Voi face o strategie. Va trebuie să aleg doar 14 jucătoare, a fost greu şi când am avut de ales 16. Sunt multe lucruri de discutat, dar le voi parcurge în perioada următoare"
Tomas Ryde"Avem linişte, marele lui merit e că nu se bagă niciodată peste noi. Ne întreabă care sunt problemele, ce e de făcut, dar nu ne dă el sfaturi medicale"
Adrian Ionescu, fizioterapeut
{{text}}