Liga 2

FOTO Meciul-priveghi » Oţelul a retrogradat în "C". A fost, probabil, ultimul meci din istoria unui club pentru care 20 de milioane de euro au funcţionat ca un blestem

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 28th of March 2016 12:00

E septembrie 1988. Juventus Torino vine la Galaţi pentru un meci din Cupa UEFA. Faimoşii alb-negri aterizează într-o lume gri. 30.000 de oameni se înghesuie ca liliecii pe stadionul Dunărea să-i vadă pe Altobelli, pe Michael Laudrup, pe portarul Tacconi.

Apariţia e una extraterestră. Reclame cu branduri italiene pe cartoanele de pe marginea terenului. Fiat. Grana Padano, într-o ţară în care oamenii aveau probleme să găsească o bucată de telemea.
Oţelul condus de Cornel Dinu şi de Ioan Sdrobiş se ţine bine o repriză. În a doua îi scutură pe piemontezii la care gălăţenii se uitau ca la zei. De Agostini îl faultează în careu pe Drăgoi "Aripioară" şi Profir transformă penalty-ul. 1-0 s-a terminat.

Vali Ştefan, Emil Jula

Mijlocul anilor '90. Steaua joacă singură într-o competiţie pe care o câştigă an de an fără vreo mare opoziţie. Galaţiul sperie campioana eternă, se implică într-o luptă îndrăzneaţă pentru titlu. Tănase şi Vali Ştefan turtesc mingile cu şuturi fantastice, în poartă e Arcanu, în apărare-s Haraga cu Ion Gigi. Vasile Simionaş dirijează trupa care umple tribunele şi se pune de-a curmezişul într-o ligă sugrumată de aranjamente.

Trabzon, 2007. Oţelul lui Grigoraş învinge surprinzător în Turcia, 2-1 cu gol decisiv marcat de Emil Jula, şi câştigă Cupa Intertoto. Singurul trofeu european din istoria clubului şi un bilet de Cupa UEFA.

Banii care i-au îmbolnăvit

2011. Oamenii umplu centrul oraşului. Oţelul e campioana României! Echipa se duce direct în grupele Champions. Adversare: Manchester United, Benfica, Basel. Încasări: spre 20 de milioane de euro. Din preşedinte de club, fost jucător în victoria cu Juventus, Marius Stan devine primar.

Dan Adamescu preia Oţelul şi face o mişcare de magician: banii dispar, rămân doar datoriile şi cere insolvenţa. Adamescu nu seamănă cu Christian Bale, însă cu vrăjitoria de la Galaţi în portofoliu s-ar fi putut prezenta la casting pentru un sequel de la "The Prestige". Existenţa mediocră condimentată cu scurte momente de sclipire a fost înlocuită cu sume colosale, făcute imediat să dispară. Odată cu banii, s-a dus de tot şi echipa.

The end

Tribuna a doua e goală, scaunele rupte arată ca nişte carii. Din spatele ei privesc către teren blocuri julite de ploi, jupuite şi tapetate cu rufe întinse la uscat. Pentru campioana din urmă cu cinci ani joacă nişte copii, media de vârstă e de 17 ani.
Dunărea trage, e mai frig aici decât la Bucureşti. Cam frig pentru martie, în general. Oţelul îşi joacă meciul-priveghi cu 3.000 de oameni în tribune. Oameni care tac. Cineva tresare la o schimbare: "Uite, ăsta seamănă cu Antal!". E Anghele, un copil trimis pe teren ca să completeze sacrificiul. Bocitoarea e galeria Rapidului. Alt club pentru care termenele din dosarul de insolvenţă sunt mai importante decât rezultatele de pe teren.

Giuleştenii bat cu 3-0 şi continuă să spere că vor reveni în "A". Galaţiul se duce, teoretic, în "C". În realitate, echipa nu mai are bani de nici un meci. Istoria cu Juventus şi cu Manchester a devenit un necrolog.

Oţelul - Rapid 0-3

A marcat: G. Ganea (12, 45), V. Morar (62)

Oţelul: Şt. Bordieanu - R. Oprea, Cl. Maftei, Iorguş, Ciurea (90 Anghele), Istrate - Fl. Toma (59 A. Bordieanu), Codreanu, Chiriac - Sefer (87 Petică), Al. Perju
Antrenor: Sorin Haraga

Rapid: Drăghia - Kusnir, Robuste (77 Cruz Torres), Avrămia, N. Vasile - Raiciu, R. Costin, Luque (82 Căruţă) - G. Ganea, Martin (62 Ţâră), V. Morar
Antrenor: Dan Alexa

N-au avut 80 de lei!

Antrenor principal la Oţelul a fost aseară Bordeianu, fostul portar din echipa lui Simionaş. Dar pe bancă a stat secundul Haraga. Bordeianu are licenţa A, dar clubul n-a avut 80 de lei, cât costa legitimaţia, ID-ul pe care FRF îl eliberează pentru tehnicieni!

Nici bani pentru arbitri!

Oţelul a fost în pericol să nu mai apuce ultimul meci al sezonului şi ultimul, probabil, din istoria clubului. Nu existau bani nici pentru baremul arbitrilor! Pentru ca partida să se joace totuşi, Federaţia a decis ca arbitrii să fie plătiţi din suma pe care Oţelul ar trebui s-o încaseze din drepturile TV. "Central" a fost Dan Botescu, iar asistenţi, Sebastian Stoianov şi Damian Antal.

1964a fost anul înfiinţării Oţelului. Primul sezon în Divizia A l-a înregistrat în stagiunea 1986-1987

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.