Graziela Vâjială, președintele Agenției Naționale Anti-Doping, îi atrage atenția lui Ion Sandu că ”Meldonium nici nu se comercializează în România, l-au cumpărat de pe piața neagră.
- Președintele FRA, Ion Sandu, a declarat pentru ProSport că i-ați informat abia în 7 martie 2016 despre Meldonium.
- Avem documente care arată că am făcut publică pe 29 decembrie 2015 prezența Meldoniumului pe lista interzisă!
- Doar pe site?
- Cum "doar" pe site? Site-ul nostru conține singura listă oficială!
- Dar ei spun că...
- Haideți să vă explic! Când schimbăm lista anuală de pe site, noi trimitem informațiile la secretariarul general al Guvernului și sunt actualizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Am cerut celor de la STS să ne spună exact cînd au pus lista pe site-ul nostru. Pe 29 decembrie 2015, la 7 seara, lista a devenit publică și era obligatorie pentru toate federațiile. Inclusiv pentru atletism.
- Sunteți supărată.
- Asta face acum atletismul, vrea să găsească țapi ispășitori? De unde au luat ei Meldonium, o substanță care nu se comercializează în România? Cumpără medicamente de pe piața neagră și apoi susțin că nu i-am informat la vreme! De prin piețe au luat medicamentul, adus de la ruși, probabil.
- Dar e adevărat că în 7 martie ați informat direct federația de atletism?
- Am informat toate federațiile pe 7 martie, când am emis o alertă, specială pentru Meldonium, dar "este obligatoriu din punct de vedere sportiv și un reflex de bază al oricărui medic de federație sau de lot să consulte lista de pe site.
Între 2 şi 4 ani
Preşedintele Agenţiei Naţionale AntiDoping, Graziela Vâjială, a spus că nu are cunoştinţă de alte cazuri pozitive la Meldonium între sportivii români în afara celui al Mirelei Lavric.
"Riscă o suspendare, care pentru substanțele acestea este de 4 ani. Dacă ea recunoaște imediat, cere suspendare provizorie, are dosar medical, eu nu știu ce are Mirela Lavric, în această situație suspendarea se poate reduce până la 2 ani. Să vedem cum va gestiona cazul federația internațională de atletism, nu noi'', a mai spus Vâjială pentru Agerpres.
"Apropo de interesul medicilor sportivi. Pe 14 și 15 aprilie organizăm conferința națională a ANAD. S-au înscris 10 medici! Doar 10 medici în an olimpic! Niciodată n-am văzut așa ceva"
Graziela Vâjială, președinte
{{text}}