Sporturi   •   Altele   •   DOPAJ

WADA întoarce foaia » Două cazuri de dopaj cu Meldonium pentru sportivii români, dar Agenţia Mondială AntiDoping reconsideră anumite situaţii

Articol de Luminiţa Paul   —  joi, 14 aprilie 2016

După atleta Mirela Lavric, marţi s-a făcut cunoscut şi testul pozitiv la Meldonium al celei mai valoroase biatloniste române din toate timpurile, Eva Tofalvi.

Uniunea Internaţională de Biatlon a făcut anunţul, printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial. Este vorba despre un control inopinat, în afara competiţiei, făcut pe 8 martie, pe când sportiva se afla la Oslo. "Cazul este considerat unul pozitiv şi va fi înaintat unei comisii antidoping independente pentru luarea unei decizii", se menţionează în comunicat.

Deocamdată, IBU nu va procesa niciunul dintre testele raportate de la începutul anului, aşteptând o informaţie concretă de la WADA în ceea ce priveşte perioada de rămânere în corp a respectivei substanţe. Acesta este şi motivul pentru care Agenţia Română AntiDoping nu a primit nici o înştiinţare din partea Uniunii Internaţionale de Biatlon. "Nu am ştiut nimic despre acest caz", a spus preşedinta ANAD, Graziela Vâjială, pentru Agerpres. "Ei au adoptat deja o politică, toţi sportivii la care a apărut Meldonium sunt suspendaţi deocamdată provizoriu, până la toamnă, când se vor termina studiile aprofundate de excreţie. Atunci se va lua o decizie, nu mai târziu de septembrie 2016", a adăugat Vâjială.

Informaţii neclare


WADA a schimbat, între timp, percepţia asupra cazurilor pozitive la Meldonium, tocmai pentru că mulţi sportivi au reclamat faptul că au luat medicamentul înainte ca acesta să fie trecut pe lista celor interzise. "Deocamdată, lipseşte o informaţie clară ştiinţifică legată de timpii de excreţie", se arată în noile recomandări, publicate la începutul săptămânii. "Din acest motiv, o comisie de audiere poate găsi, în mod justificat, că un sportiv care a ingerat Meldonium înainte de 1 ianuarie nu avea cum să ştie că acesta va fi încă prezent în corpul său şi după această dată".

Şi în această situaţie, există baza pentru a nu se stabili vinovăţie sau neglijenţă din partea sportivului. Atunci când cantitatea detectată este mai mică de 1 microgram pe mililitru, sportivii pot fi absolviţi de vină, regulă care se aplică şi eşantioanelor prelevate înainte de 1 martie, care au o concentraţie între 1 şi 15 micrograme.

Ca la cannabis

Doctorul Tom Bassindale, toxicolog şi cercetător antidoping la universitatea Hallam din Sheffield, cred că e posibil ca WADA să se fi grăbit când a pus Meldoniumul pe lista substanţelor ilegale. "Nu au avut informaţii complete despre cum este procesat de corp atunci când au impus sancţiunea. Iniţial, s-a sugerat că este eliminat pe parcursul unei săptămâni sau două, dar, odată cu creşterea numărului de cazuri pozitive, a început să mă preocupe faptul că nu e aşa şi că se poate acumula în corp. Aşa cum se întâmplă cu cei care iau cannabis pentru o perioadă mai lungă de timp", a conchis Bassindale.


172 de cazuripozitive la Meldonium au fost înregistrate de WADA de la 1 ianuarie 2016 încoace

"Am luat în decembrie"

Eva Tofalvi, 37 de ani, îşi susţine nevinovăţia, spunând că nu vrea să fie sancţionată, chiar dacă s-a retras. "În 19 ani de Cupă Mondială IBU, cu cinci Olimpiade şi Campionate Mondiale, niciodată nu am folosit substanţe interzise. Ultima dată am luat medicamentul în decembrie, iar asta trebuie să se vadă şi în cantitatea care s-a găsit în urină", a spus ea pentru Agerpres. "În atâția ani de sport am fost testată de nenumărate ori și niciodată nu am fost depistată pozitiv, iar acum, la final, nu e corect să se spună despre mine că m-am dopat", a adăugat ea. Tofalvi are o explicaţie medicală pentru uzul de Meldonium: diagnosticul de anemie şi prolaps de valvă mitrală, pus în toamna trecută. Eva spune că a făcut tratament cu Mildronat, medicamentul care conţine Meldonium, începând cu luna octombrie. "Am luat acest medicament înainte să fie pe lista WADA. Nu l-am luat niciodată după 1 ianuarie 2016", a încheiat Tofalvi.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.